Биков към Кирил Петков: Да отговори - какви са критериите за измерване на резултати в културата

Биков към Кирил Петков: Да отговори - какви са критериите за измерване на резултати в културата

Очаквам Кирил Петков да отговори конкретно на въпроса, какви са критериите за измерване на резултатите в културата? Това написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

И добави: Задавам този въпрос, защото преди малко го чух да казва, че повече пари за култура могат да се дадат, когато се постигнат резултати. 

Аз твърдя, че ако не сме лицемерни, когато обявяваме културата и духовността за приоритет, трябва бюджетът за култура да бъде увеличен поне с 200 милиона от следващата година, като по-голямата част от парите да отидат за чувствително увеличаване на доходите на работещите в сектора, пише Биков и заключва:

Това не е популизъм, а крайна необходимост. Ако това не се случи, ще приемам за лъжец всеки политик, който твърди, че културата е приоритет, написа Биков и продължи:

Да внеса едно уточнение. Бюджетът за култура беше орязан с 30 милиона в проекта на служебното правителство на Румен Радев. Тогава призовах президента да не поздравява никого по повод 24 май. Тези 30 милиона бяха възстановени от настоящия кабинет, като по предложение на Асен Василев трябваше да отидат за проекти.

Депутати от ГЕРБ -СДС, ИТН и ДПС внесохме предложение тези пари да отидат за увеличение на стандартите за библиотеките, музеите, читалищата и сценичните изкуства. Това предложение беше прието от Народното събрание с гласовете на всички партии. Тези пари обаче са крайно недостатъчни, дори за да компенсират инфлацията от последните години. Мисля, че сега е моментът хората, които се занимават с култура и изкуство да се обединят истински и заедно да извоюваме достоен бюджет за култура през 2024 година, който да започне с бързи темпове да изравнява техния социален статус със социалния статус на учителите. Това не е самоцелно и синдикално искане, а възможност да преподредим ценностите на обществото. Резултатите от подобно политическо решение няма да могат да се измерят със средствата на аритметиката, но ще бъдат усетени след няколко години, както се случи с образованието. Убеден съм, че подобна реформа на обществените статуси ще има далеч по-голям ефект за обществото от каквато и да било съдебна реформа, защото културата на едно общество определя начина на живот, заключи Тома Биков.

По-рано днес Кирил Петков коментира острите реакции към частта за културата, която е в размер на 0,4%:

"Цялата идея, че трябва да измерваме колко инвестираме в култура като процент от БВП, не е правилна. Трябва да започнем да измерваме какви инвестиции на култура се случват срещу какви резултати за културния напредък на държавата. Културното развитие на България наистина много страда. Трябва да има по-голяма отчетност. Процент от БВП не е формулата. Това не може да е измерител колко е приоритетно за държавата". 

Културата и образованието вървят ръка за ръка, категоричен е той. И добави:

"В следващите месеци трябва да продължи диалогът с хората от културата и да измислим нов начин за увеличаване на тези средства. Трябва да има краен резултат за обществото. Сигурен съм, че ако успеем да направим този диалог, парите за култура ще бъдат повече". 

 

Коментари

  • Kanadsko magare

    30 Юли 2023 16:40ч.

    Ама задаваш въпрос и чакаш отговор ли ве Биков? Не си ли разбрал, че в това нещо, което му е на раменете мисловен процес не тече? Там едни кристали има само. Спрете вече да го тирижирате този неадекватен планктон, срам е за всеки, който се занимава с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо не е наред с главата

    30 Юли 2023 16:41ч.

    Няма един нормален човек в управляващото мнозинство. Козяк този път надмина себе си - в самите САЩ нормалните хора са кът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биков, няма да те разбере

    30 Юли 2023 16:52ч.

    Ех, Биков, не забивай нож в гърба на шефския ти Боков авер, нали заедно лапат и грабят, да не пострадаш. Твърде сложен въпрос за това твърде просто и неграмотно българско канадче дошло да краде на воля, щото никой не го наказва до сега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    30 Юли 2023 17:19ч.

    Биков, не клати сглобката, че лошо (цитирам)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    30 Юли 2023 17:19ч.

    Ами разбира се, че няма резултати. Резултат ще има когато Кирчо проговори на правилен български език. Засега резултатите са плачевни. Просто Киро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    30 Юли 2023 17:34ч.

    Биков към Кирил Петков: Да отговори - какви са критериите за измерване на резултати в културата! Киро: Ко?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    30 Юли 2023 18:37ч.

    биков "рееееепликиръ", тоъ празнодумен речетатив ,дето играе театъръ на абсурда " в очакване на Боко". киро е шапшал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    30 Юли 2023 18:40ч.

    ние вървиме възродени и без пари ,и на 24 ште попръзквами. азъ си падам по Уййййкиндити,те са ми "приииоритетни"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се притеснявай

    30 Юли 2023 19:21ч.

    Останете си прости. Киро е прост, Бойко е прост. По-добре вместо да изброявам да кажа: Всички са прости и няма да направя грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    30 Юли 2023 21:02ч.

    Значи.... резултати в културата се постигат от подготвени културтрегери...Прави се Регистър на културтрегерите, дават им се карти абонамент на културните им зборища.. дават им се пари за 4-5 водки и две кутйй цигари, това дневно, па после ще мерите резултатити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи