BIird: Офшорка на Асен Василев е взела от Бретшнайдер 1,5 млн. долара заем и не го е върнала

BIird: Офшорка на Асен Василев е взела от Бретшнайдер 1,5 млн. долара заем и не го е върнала

Автор: BIRD.bg 

Фирмата от Британските вирджински острови CTW Consulting Ltd. е взела 1,5 млн. долара заем от американския гражданин Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider). Договорът е подписан от Асен Василев. Исканията за плащане до Бретшнайдер са подписани от Асен Василев. Парите са получени по сметка на фирмата в българска банка.

Бретшнайдер предоставя общо 1 477 000 долара, като първоначалният договор за револвиращ кредит със CTW Consulting Ltd. е за 1 млн. долара и е сключен на 25 февруари 2019 г.

Искане за плащане на транш от 200 000 долара подписано от Асен Василев

Първото плащане по договора е осъществено още същия ден – 25 февруари 2019 г. Бретшнайдер превежда цялата сума с още няколко транша: 29.02.2019г. – 500 000 долара, 10.09.2019г. – 120 000 долара и на 26.11.2019г. – 180 000 долара.

Трансфер на 200 000 долара от Бретшнайдер към българска сметка на фирмата CTW Consulting от 25.02.2019 г.

След първоначалния договор е сключен анекс за удължаване на кредитната линия с още 477 000 долара. Анексът е сключен на 27 ноември 2020 г. Последният транш е преведен по сметката на фирмата през март 2021 г.

Два месеца по-късно Асен Василев става министър на финансите в служебното правителство на Румен Радев. Той твърди, че е напуснал всички фирми, български и чуждестранни, в които е имал собственост и е бил директор, но не е показал документ за това и в декларацията му за 2021 г. няма декларирано прехвърляне на дялове.

Гарантите по кредита отпуснат от Себастиан Бретшнайдер, са двама. Първият гарант е физическо лице, български гражданин, чието име не е известно към момента. Вторият гарант е българската фирма “СТВ Консълтинг” ЕООД, която към момента на сключване на договора е собственост на Асен Василев. Тя гарантира със своя имот на ул. Чаталджа 3, който както знаем е придобит с кредит от 2,8 млн. лв., а пред банката солидарни длъжници са фирмата и Асен Василев в лично качество.

Може да се направи обосновано предположение, че физическото лице, гарантирало кредита на Бретшнайдер е или Асен Василев /собственик на фирмата и съдлъжник по банковия кредит/, или Даниел Лорер, с когото “СТВ Консълтинг” е сключила предварителен договор за продажба на третия етаж от къщата на Чаталджа, като това се е случило преди ноември 2020 г.

В анекса на договора изрично пише, че “СТВ Консълтинг” ЕООД няма право да продава имота и трябва да го ипотекира в полза на Бретшнайдер. Така той е разчитал, че ако не му върнат парите, поне ще се удовлетвори от продажбата на този недвижим имот.

Какво реално се случва. Преди Асен Василев да излезе от фирмата, кредитът е рефинансиран от друга банка, но в новия ипотечен кредит Василев вече не е солидарен длъжник. На Чаталджа 3 се нанася централата на партия “Продължаваме Промяната”. Себастиан Бретшнайдер не получава обратно нито лев, а през лятото на 2023 г. сградата е продадена от “СТВ Консълтинг” ЕООД и Даниел Лорер на лице, чийто бизнес зависи от държавата.

Себастиан Бретшнайдер разполага с всички доказателства, че парите са преведени и усвоени от CTW Consulting в нейната българска сметка. Къде са отишли след това милион и половина долара не е известно, но може да бъде установено ако се проведе официално разследване с вдигане на банковата тайна.

Но за да има такова разследване, американският гражданин трябва да се обърне към прокуратурата с жалба за измама, за което има всички основания. Нещо повече, има основателни съмнения, че Бретшнайдер е измамен от организирана престъпна група в състав Асен Василев – два пъти министър на финансите, Марио Сотиров /новият собственик на фирмата/ и Даниел Лорер – бивш министър на иновациите и настоящ депутат.

Документите в подкрепа на твърденията в статията могат да бъдат изтеглени тук: bret-ctw-contracts-payments

До голяма степен те отговарят положително на въпросите, които ГД БОЕЦ зададоха на Асен Василев и на които той и до момента не е дал отговор.

Източник: BIRD.bg

 

 

Коментари

  • Че за какво да го връща?

    19 Фев 2024 19:18ч.

    Милионните заеми не се вземат, за да се връщат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Фев 2024 19:52ч.

    Брентшнайдер се е отървал леко. България не можа .........................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма проблем

    19 Фев 2024 19:24ч.

    Човека си има крепостни селяни.Ние ше ги върнем.Работете братя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаех, че педерастите се ебат за пари, но не знаех, че взимат седемцифрени суми за услугата

    19 Фев 2024 19:56ч.

    Много му скъп гъза на тоз Кокорочо бе. Бах мааму ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    19 Фев 2024 21:23ч.

    преди 2 дни пуснах линк как се забогатява в "брацката" РФ-не с предприемчивост и създаване на нещо, а с политика или поне с пълна подкрепа на политик и след това шуробаджанащина. Така е и в БГ. А и съдебната система в БГ не е като в щатите, където Тръмп го зашлевиха с $350 млн глоба за фалшиви декларации. Браво на Bird!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, бръчет сааафсем нси нъясну

    20 Фев 2024 10:13ч.

    ко станълу с Тръмб и тес 350 мильона ша тряъ чакъш упжалвънту и тугас ша сфаниш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!...

    20 Фев 2024 12:33ч.

    Ти баЦе, не си "русский освободитель", а проста американска подлога... Намери си по-подходящ форум, където да се изхождаш и да ти ах-кат другите малоумни дебили. Тук просто не ФърФиш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    20 Фев 2024 17:25ч.

    Бръ'чет, ми като ни знаьъ, земи ни усвитли зъ случайъ:-) Тръмп е изтеглил заем залагайки имущество, което е 30-40 пъти по-евтино от обявеното. Така хем плаща по-нисък % лихва, хем в случай, че не може да си плати месечните вноски, губи имущество, което струва минимално. Т.е. създава риск за тези, които са му дали заема, а и е негативен пример за подражание. И към днешна дата това е присъдата, $355 милиона. А какво ще стане като/ако обжалва никой не знае, ако загуби обжалването може да се увеличи наказанието:-) Между другото и адвокатът му по едно време, Руди Джулиани, се оплака, че Тръмп му дължал $20 милиона неплатени за адвокатурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разглобете я тая сглобка

    19 Фев 2024 21:41ч.

    До кога ще търпим измамници да ни управляват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лазаревич

    20 Фев 2024 7:27ч.

    Русия забогатяла 37 милиарда долара за година от петрол. Ами да тя е богата Вие нали затова водите войни с нея за да я ограбите. Сънувате денонощно как ще си разделите богатсвата и. Ненаситни ВЪШКИ сте вие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    20 Фев 2024 8:43ч.

    “ организирана престъпна група в състав Асен Василев – два пъти министър на финансите, Марио Сотиров /новият собственик на фирмата/ и Даниел Лорер – бивш министър на иновациите и настоящ депутат” . Това звучи добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Което иде да рече,

    20 Фев 2024 9:17ч.

    че цялата, или почти цялата, пеперастка шайка са жалки дребни мошеници с големи амбиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно !

    20 Фев 2024 9:30ч.

    ++++++++++++ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов го каза още в началото, когато Радев ги пусна във властта

    20 Фев 2024 11:36ч.

    Мошеници с мания за власт изпитващи наслада от вреди за обществото = патология на сексуалността, открита преди 100 години от д-р Фройд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отстраняване от властта е единственото спасение

    20 Фев 2024 11:37ч.

    За държава, народ и за цялата планета. Защото за беля са стимулирани от световни мошеници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    20 Фев 2024 12:05ч.

    Измаменият Бертшнайдер дали не разбира, че ако не си трае, ще свърши като Къро, Адвоката, Нотариуса и др. По добре измамен но жив, отколкото нотариус но застрелян.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    20 Фев 2024 12:22ч.

    Украинските пленници, след като ги позакърпят ги карат в Москва. Там им правят една обиколка с транспорт покрай някои забележителности, за да им покажат накъде са тръгнали, след това се работи дълго време с всеки, събира се много информация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Фев 2024 17:08ч.

    Делото е гражданско, може някой да е светнал ищеца че рискуват при наказателно да се окаже десетилетие "на трупчета". Гражданският процес е поне бърз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    20 Фев 2024 18:45ч.

    Ненакраде се джендърът му с джендър дебел и прост. Като си откраднал толкова милиони, що ти е още един, бе? Боклуци, сър, и тъпи при това! Ще падат пак глави в кошовете, няма как да се размине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи