Би Би Си: Командоси от британските спецчасти многократно са убивали задържани и невъоръжени в Афганистан

Би Би Си: Командоси от британските спецчасти многократно са убивали задържани и невъоръжени в Афганистан

Според разследване на Би Би Си командоси от САС в Афганистан многократно са убивали задържани и невъоръжени мъже при подозрителни обстоятелства. Новополучени военни доклади сочат, че едно подразделение може да е убило незаконно 54 души в рамките на шест месеца, съобщава БТА.

Би Би Си откри доказателства, според които бившият ръководител на специалните сили не е предал доказателства за разследването на убийството.

Би Би Си разбира, че генерал сър Марк Карлтън-Смит, бивш командващ  специалните сили на Обединеното кралство, е бил информиран за предполагаемите незаконни убийства, но не е предал доказателствата на Кралската военна полиция (КВП), дори след като КВП е започнала разследване за убийство срещу подразделението от командоси.

Генерал Карлтън-Смит, който стана началник-щаб на сухопътните войски, преди да се оттегли от поста миналия месец, отказа да коментира тази статия, посочва Би Би Си.

"Панорама" на Би Би Си анализира стотици  с оперативни отчети на САС, включително доклади, обхващащи повече от дузина набези по метода "убий или залови", извършени от едно подразделение на командосите в провинция Хелманд през 2010-2011 г.

Лица, които са служили в САС по време на тази мисия, разказват пред Би Би Си, че са станали свидетели как командоси са убивали невъоръжени хора по време на нощни акции.

Те също така казват, че са виждали как бойци използват така наречените "хвърлени оръжия" - АК-47, които оставят на мястото на инцидента, за да оправдаят убийството на невъоръжено лице.

Няколко души, служили в специалните сили, заявиха, че подразделенията на САС се състезават помежду си за най-много убийства и че подразделението, което Би Би Си е проверила, се е опитвал да постигне по-голям брой трупове от този на колегите си, които е заменило в Афганистан.

Вътрешни имейли показват, че офицери от най-високите командни нива на специалните сили са знаели, че има опасения за възможни незаконни убийства, но не са докладвали подозренията на военната полиция, въпреки че са били задължени по закон да го направят.

Британското министерството на отбраната заявило пред Би Би Си, че не може да коментира конкретни твърдения, но че отказът от коментар не трябва да се приема като приемане на фактическата достоверност на твърденията.

За целите на последното разследване Би Би Си анализира новополучени оперативни доклади, в които подробно са описани нощните набези на САС. Британските журналисти откриват поразително сходни доклади за афганистански мъже, които са били застреляни, защото са извадили автомати АК-47 или ръчни гранати иззад завеси или други мебели, след като са били задържани.

Нито едно от доказателствата не е предадено на военната полиция. Би Би Си открива, че вместо това изявленията, съдържащи опасенията, са били поставени в класифицирано досие с ограничен достъп за "непотвърдена информация за убийства без съд и присъда", достъпно само за шепа висши офицери от специалните сили.

Източник: БТА 

Коментари

  • Нали за това са пратени

    13 Юли 2022 8:36ч.

    ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Юли 2022 8:42ч.

    Толкова си могат, накрая се спасиха като избягаха преоблечени в кандури и фереджета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    13 Юли 2022 9:10ч.

    Това са "съюзниците" на България и борците за демокрация. Най-обикновени диваци и престъпници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАЦЕ

    13 Юли 2022 9:24ч.

    МИСЛЯ ЧЕ СМЕ НА СТРАНАТА НА АНТИХРИСТИТЕ В ТАЯ ИГРА А ТОВА НЕ Е НАДОБРЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Юли 2022 9:38ч.

    Ако е само в Афганистан "с мед да ги намажеш"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Юли 2022 9:39ч.

    А лайкучките от ООН, къде са, що се спотайват ? Или те вият само , когато им наредят свръхчовеците от запада. Пропадния световна, анархия и хаос, и това било демокрация и правата на човека, но само за някои самоизбрали се за богоизбрани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Би Би Си: Командоси от британските спецчасти многократно са убивали задържани и невъоръжени в Афганистан

    13 Юли 2022 10:09ч.

    Ми, нормално е да убиват невъоръжени цивилни. В Украйна се видя, че срещу въоръжени военни не ги бива командосите на Нейно Величество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да добре

    13 Юли 2022 11:19ч.

    Да,добре казано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13 Юли 2022 10:09ч. Ми, нормално е да убиват невъоръжени цивилни.

    13 Юли 2022 12:13ч.

    Въоръжените бури - фермери се оказали костелив орех за Чърчил и ко., та се е наложило редовната кралска армия да затваря децата, жените и старците на въстанниците зад бодлива тел, та белким успее да сломи духа на борците за бурска независимост и тъй съвременниците на господин Уинстън са дали и реализирали идеята за концентрационните лагери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • командоси от САС в Афганистан многократно са убивали задържани и невъоръжени мъже

    14 Юли 2022 8:31ч.

    И защо многократно? Еднократно не е ли достатъчно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи