БГНЕС: Кирил Петков и Румен Радев спазарили с Макрон пускането на РСМ

БГНЕС: Кирил Петков и Румен Радев спазарили с Макрон пускането на РСМ

В най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Това съобщиха пред БГНЕС участници в последния коалиционен съвет, който се проведе в петък вечер, 27 май. Източниците ни са от различни политически формации и всеки един от тях поотделно потвърди информацията, която съобщаваме.

В срещата участваха Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов.

Планът Макрон: Франция е гаранция

По време на разговора от правителството са информирали, че "френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон". "Това на практика означава, че ние се доверяваме изцяло на Макрон, но в същото време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, защото всяка една от страните-членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безкрай, а ние не искаме турски вариант", разказа един от участниците пред БГНЕС.

Според друг участник в срещата от 27-ми май в плана на Макрон "има предложения, които не са ясни и въобще не е сигурно, че Европейската комисия може да даде гаранции за тяхното изпълнение в бъдеще". На участниците в коалиционния съвет е направило силно впечатление информацията, че "президентът Радев е провел много положителен разговор с Макрон". "Това е толкова прозрачно. Самият Радев ден след съвета каза следното: Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта“, каза участник в коалиционния съвет. Сериозно притеснение сред участниците предизвикало изказването на един от тях, който буквално се е отнесъл с пренебрежение към мнението на българските граждани по въпроса за РСМ. "Каквото и да предложим, то ще мине, защото българите не разбират този въпрос", са били неговите думи. "Сигурно и поради тази причина са отделени десетки хиляди лева за социологическа агенция, която да обработва населението по този въпрос през следващите две седмици", каза още той.

Украйна като аргумент за бързо решение

Вдигане на ветото било необходимо и поради желанието на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС. Много лош сигнал ще бъде, ако Украйна получи покана, а РСМ и Албания продължават да чакат и поради тази причина френското председателство бърза с предложението, казал един от участниците в самото начало на срещата. Според него планът на Макрон трябва да бъде готов преди провеждането на Корепер - Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите — членки на Европейския съюз. Корепер е основният подготвителен орган на Съвета. Всички точки, които се включват в дневния ред на Съвета, се разглеждат първо от Корепер, освен ако Съветът не реши друго. Преди обсъждането му от Корепер планът на Макрон трябвало да бъде одобрен от българското външно министерство. По време на разговорите не са обсъждани задълбочено нито проблема за правата на българите в РСМ, нито пък основната точка от Договора за приятелство от 2017 г., за общата история на двете държави.

Пълна забрана да се коментира РСМ

В края на срещата е взето решение в следващите две седмици "никой да не коментира и да не взема отношение по въпроса за РСМ". По този въпрос най-мълчаливи трябва да бъдат представителите от Министерството на външните работи. Първите коментари трябва да бъдат след като бъде оповестен и мощно подкрепен предложения текст от самото МВнР. В същото време всички представители на отделните политически партии участващи в правителството ще твърдят, че "няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните интереси на страната ни ще бъдат защитени".

Институционален натиск

По време на срещата е постигнато съгласие и всяко различно мнение и позиция по този въпрос, на политици, учени, историци, журналисти да бъде "максимално бързо атакувано и с тежки политически обвинения". Един от тях дори се похвалил в края на срещата пред част от участниците, че "той лично се е справил с един непослушник и "може да поръча всеки един за оклеветяване от двете страни на границата".

КСНС е планиран след визитата в Париж

Поисканият от премиера Кирил Петков Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ при президента за РСМ ще бъде свикан след посещението във Франция. За провеждането му лично се е ангажирал самият министър-председател.

Парламентарна подкрепа

След заседанието на КСНС при президента БСП ще свика Националния съвет, който ще даде мандат на Корнелия Нинова да подкрепи предложения текст. Останалите партии, които са част от правителствената коалиция ще призоват депутатите си "да гласуват по съвест или пък ще ги призоват да подкрепят, единственото възможно решение". По този начин ще бъде променена досегашната позиция на страната ни, а премиерът Кирил Петков ще изпълни обещанието си "всичко да бъде одобрено от Народното събрание".

"България много повече от самата РСМ, да не говорим за Франция, която първа блокира РСМ, иска властите в Скопие да започнат преговори за членство в ЕС. Решението е възможно и то може да бъде намерено много бързо, стига да има минимална воля от страна на РСМ. Достатъчно е да погледнем на диагонал стенограмите от последните преговори между делегациите на двете външни министерства. Поведението на една от тях граничи с арогантност", съобщи още участник в срещата от 27 май и дебело подчерта: Решение трябва да има и то е възможно. Но, погледнете посланията на местните политици на президента Пендаровски, на опозицията, на участници в управлението. Те открито говорят, че членството им в ЕС е далечна перспектива. По-голямо антиевропейско поведение и пропаганда има само в Беларус и Русия.

 

Източници: БГНЕС, tribune.bg

 

Коментари

  • Z T.M.

    31 Май 2022 10:55ч.

    Гаранция Франция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българина гласува с кОра си

    31 Май 2022 11:09ч.

    И получава кОр. Истински.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    31 Май 2022 11:38ч.

    Ганьовсите си заслужават предателите които си избират. Това ще е края им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    31 Май 2022 11:01ч.

    Глупости. Намирисва на нефелен герберастки опит да се удари по президента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само ти ли не разбра ?

    31 Май 2022 11:08ч.

    Че и прецедента и герберастите се надпреварват в лизането на еврозадници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ааа

    31 Май 2022 11:08ч.

    И кирчо и опуления са им конкуренция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    31 Май 2022 11:14ч.

    Тази двамата са най-напред с материала, щото те са на принципа: Вземи парите и бягай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    31 Май 2022 14:22ч.

    Че той резидента е натовски генерал бе умнчо! Пука му за България и проблемите които ще и се стоварят с РСМ! За няма и 10 години РСМ ще поиска част то територията ни, а през това време Турция и Гърция ще си разделят част от Пиринско и Родопите! Президента е ИСТИНСКИ ПРЕДАТЕЛ! И още по-лошо е че Възраждане дето се бият в гърдите че се борят за България не смеят да му кажат и копче!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    01 Юни 2022 13:29ч.

    Членки на ЕС нямат териториални претенции към никоя друга страна-членка. Отказват се от тях с присъединителния договор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    31 Май 2022 11:01ч.

    Нека да си припомним, че Франция беше един от гарантите на Минските споразумения и в резултат сега имаме война. Между другото, няма смисъл Кирчо и президентът да се разкарват до Франция, могат по еконт да изпратят по един панталон от всеки на нашия посланик, и на столовете да ги сложат тези панталони, защото и да отидат, така или иначе ще се съгласят с всичко, ами поне да харчат народна пара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    31 Май 2022 11:08ч.

    Поне да НЕ харчат народна пара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    31 Май 2022 11:13ч.

    Няма нужда от панталони , може само гащи и бикини да се изпратят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От един момент нататък

    31 Май 2022 14:59ч.

    червени прашки за Радев и синьо-розово като на Трюдо чорапките - за Кирето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    31 Май 2022 11:03ч.

    Радев е предател! Да отива на бунището на историята заедно с натресените му Кирил Петков и Асен Василев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • koko4ko

    31 Май 2022 11:07ч.

    Тези родоотстъпници ще ни накарат да се сбием по улиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О , не това ...

    31 Май 2022 23:07ч.

    Те ще откъснат територия от България. Хората в Пиринска Македония ще трябва с оръжие в ръка да се бият с ОМО-вските банди и агресията на вардарските им началници !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    31 Май 2022 11:12ч.

    Макрон и за нас гарантира по Минските удорми. Сега има гробове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    31 Май 2022 11:16ч.

    А пък БСП ще подпише смъртната си присъда, ако одобри това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    31 Май 2022 14:15ч.

    БСП ще се опита отново да направи лупинг от вида "не даваме оръжия на Украйна, но снаряди даваме" или "вълкът сит и агнето цяло". Този път едва ли ще им се получи. Чудя се в тази партия само членове на конгрес ли има?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • росен

    31 Май 2022 11:19ч.

    Колкото Франция беше гаранция за Минските споразумения! И какво? Нула резултат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    31 Май 2022 11:22ч.

    Поредното национално предателство. Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dds

    31 Май 2022 11:22ч.

    Така беше и за НАТО. Еврейчето с трабанта подписа, и Народното събрание се видя пред свършен факт, затова и тихо го одобриха. Сега дали киро няма да направи същото, и да се видим пред свършен факт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонците са им много по-удобни. Пък и не са ги разгромявали през 1205 година при Одрин

    31 Май 2022 11:26ч.

    Това в момента е петата българска държава. За да стигнем до шестата тази трябва да бъде унищожена по някакъв начин. Сегашните идиоти добре се справят. Обстановката в света е на път да се промени радикално. Всичко това може и да е за добро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Май 2022 11:29ч.

    То Радев напоследък много висеше и в Полша, а после се появи информацията за българските Су, предадени на Украйна, а нашите както винаги, отричат бетер ремсисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция е прочута с гаранциите си още от 20 век

    31 Май 2022 11:32ч.

    през 1938 г. когато гарантира на Чехословакия че ще се запази ако даде на Германия Судетската област. Да, ама не. После гарантира на Полша че ще я подкрепи ако Германия я нападне. Когато това се случи, Франция и Англия водиха "странната" война без военни действия докато Германия ги издебна и окупира самата Франция. Затова у нас има израз "Гаранция Франция" в смисъл на липса на гаранция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2022 11:34ч.

    Нали щеше да се гласува?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бижи

    31 Май 2022 11:52ч.

    Лъжа! Радев не е предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питанката

    31 Май 2022 13:52ч.

    Това е ирония, нали? Едва ли го мислиш наистина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    31 Май 2022 11:53ч.

    Той Радев сие такъв - мазен и плъзгав. Нищо лично - всичко в името на кариерата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    31 Май 2022 11:56ч.

    Макрончо да ги покани в Ньой Сюр Сен и да подпишат договор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Планът Макрон: Франция е гаранция

    31 Май 2022 12:01ч.

    Голям смях! Гаранция - Франция, апропо Франция беше и гарант на Минските споразумения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    31 Май 2022 12:43ч.

    Точно. Резултата видяхме всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    31 Май 2022 12:05ч.

    Трай коньо за зелена ливада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    31 Май 2022 12:15ч.

    Няма страшно. ИТН и Слави ще ги бламират. Те бяха всуе категорични, че по този въпрос няма да има компромис....:):):)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаранция Франция!

    31 Май 2022 12:22ч.

    Значи, че сигурно ще ни прецакат, както винаги! Защо ли само в България е имало Гюро Михайлов... Че ще ги махнем от властта после, кел файда, те ще си спечелят сребърниците, а ние ще гоним дивото...Кога ли е имало справедливост, че и сега...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "В същност РСМ не ги интересува, а е само заради укрите, да ги приемели в ЕС по-бързо?!"

    31 Май 2022 12:52ч.

    Когато едно куче не знае да лае, вкарва... и т.н. Имаме повторение на Украинският сценарии срещу РФ за явен смъртен враг. Сега тука се прокарват насилствено "споразумения" с които в недалечно бъдеще се гарантират претенции и откъсване на БГ плът: - Пирин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    31 Май 2022 13:00ч.

    А защо не присъединяване на БГ Плът Охрид, Прилеп та чак до Тирана? Маките са велики, ама чак да преместят целия Пирин, струва ми се че няма чак толкова силно вярващи и мощни македонци... Хвърли македонец във Вардара и ще получиш чист българин...които са наистина лоши, може би параноята ти е основателна :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    31 Май 2022 14:29ч.

    щото такива като лъжливите франсета няма да дадат!! Щото повечето незнаете че още в зората на демократичните промяни във френското посолство се правеха сбирки на измислените ни бунтовници -седесари и разни там и им се наливаше мозък!! Жеката бе начело!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой не знае

    31 Май 2022 15:02ч.

    закуската с Митеран... но прав си, откъде да знаят хората, които са били тогава 5 годишни, а сега 999 телевизии им продухват мозъка неврон по неврон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • потънала гемия

    31 Май 2022 13:51ч.

    Преди време писх, че България я очаква съдбата на Украйна. Само да напомня, че Макрон беше гарант за Минските споразумения. Който има глава, да мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди време и аз писах

    31 Май 2022 15:04ч.

    че самите "макета" не са толкова страшни, колкото шиптарите, които с все "косовари", "епириоти" и хасъл арнаути са си главорези и племенен съюз под крилото на САЩ. Що ме изтриха, не разбрах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • киро кюмюря

    31 Май 2022 14:12ч.

    аматьори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    31 Май 2022 14:33ч.

    Има един такъв израз "гаранция - Франция", с други думи, не очаквайте нищо добро. Започвам да се чудя, дали пък македонците не са в основата на френската нация и Макрон да им се явява по братовчед от нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дунав

    31 Май 2022 14:53ч.

    Като се сетя Франция и Германия какви гаранции дадоха по Минските споразумения и как нищо не се изпълни от Украйна, чак се плаша!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • херо

    31 Май 2022 21:30ч.

    е радев да не путин ще клекне на макрон , ако това е вярно всички са маскари , предатели

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хексагон

    31 Май 2022 23:12ч.

    Макрон нищо не разбира от Балкани. Това по принцип е "Тъмна Индия" за Елисей и Ке д Орсе. Само до преди година Макрон и Рюте бяха "по принцип" спирачка за присъединяването на Албания /Рюте, заради мафията/ , Македония /Макрон, да не дава пари/. Сега Макрон се завърта на 180 градуса по заповед от Горе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Командата е спусната точно от /и на/ Макрон , неслучайно...

    31 Май 2022 23:16ч.

    Франция има по-голяма моментна стойност от Германия в ЕС , но България по традиция е слушала команди от Берлин. В случая с приемането на РСМ обаче са избрали да ни менторства Париж, за да не се събудят лоши исторически спомени по германска линия у българите. Не мисля че е удачен ход. Най-просто беше Херо директно да си изчете Заповедта от двора на Козяк 16...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    01 Юни 2022 3:21ч.

    Не знам какви са им сетивата тия, но хората са настръхнали и може да стане страшно. Всеки разговор на улицата е свързан с предателската политика на марионетките и недопускане на Македония докато провеждат геноцид срещу българите и се гаврят с България. Хората са озлобели до краен предел. Тези врид управляващи не си дават сметка какво може да стане. Дано надделее разума и родолюбието - иначе лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не си дават сметка какво може да стане

    01 Юни 2022 10:56ч.

    Нищо не става. Българите са доказани овце. Блъскат се в Кауфланд на 6 лв. олио и 25 лв. сирене , карат си 15 годишните немски баракуди на 3,30 лв/литър , въобще не им пука от изчезването на България. Имам чувството че масата българи си печатат парите в къщи, никой не се оплаква !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи