Безредиците излязоха и извън Франция: Младежи в Швейцария подкрепиха бунтовете, трошат витрини

Безредиците излязоха и извън Франция: Младежи в Швейцария подкрепиха бунтовете, трошат витрини

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Седем души, повечето от които тийнейджъри, бяха задържани от швейцарската полиция, след като счупили витрини на няколко магазина в граничния град Лозана при безредици, избухнали по примера на тези в съседна Франция, предаде Асошиейтед прес.

Повече от 100 души се събраха снощи в центъра на Лозана, във френскоезична Западна Швейцария, посочи в изявление полицията. Според силите на реда протестиращите са се отзовали на няколко призива в социалните мрежи, свързани с продължаващите няколко поредни нощи безредици, разтърсили Франция след смъртта във вторник на 17-годишен младеж от при полицейска проверка на пътя в парижко предградие.

Няколко витрини и една врата на магазин са били счупени, докато полицаите се опитвали да разпръснат младежите, замерващи ги с павета и запалителни бомби, съобщи полицията. Силите на реда са задържали шест души на възраст между 15 и 17 години - три момичета и три момчета, които са граждани съответно на Португалия, Сомалия, Босна и Херцеговина, Швейцария, Грузия и Сърбия, както и един 24-годишен швейцарец.

Няма ранени сред полицейските служители, добавя БТА.

В четвъртък близо 10 души бяха задържани в белгийската столица Брюксел, където при безредици бяха потушени няколко пожара.

Междувременно броят на арестуваните по време на петата поредна нощ на размириците, обхванали Франция, след като във вторник полицаи застреляха 17-годишен младеж в парижкото предградие Нантер, нарасна на 719, съобщи вътрешното министерство, цитирано от Франс прес.

Според по-ранни данни, огласени от ведомството, задържаните бяха 486. Оттам добавиха, че насилието изглежда отслабва в сравнение с предишната вечер, когато бяха арестувани около 1300 души.

Участници в размириците са се врязали с автомобил в дома на кмета на град южно от Париж, съпругата и децата му са пострадали, съобщи самият представител на местната власт, цитиран от БТА.

Кметът Венсан Жанбрюн написа в Туитър, че протестиращи "са се врязали с автомобил" в дома му, след което са "подпалили пожар", докато семейството му е спяло.

"Снощи позорът и ужасите достигнаха до нови висини", заяви кметът на град Л'Аи ле Роз.

Инцидентът се разигра в петата поредна нощ на безредици във Франция, където участници в размирици опожариха автомобили, нападнаха инфраструктура и влязоха в сблъсъци със силите за сигурност, след като полицаи застреляха 17-годишен младеж при опит да избегне пътна проверка.

"Съпругата и едно от децата ми пострадаха", заяви Жанбрюн. "Това беше опит за убийство, извършен с неописуема подлост."


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • джо гладника

    02 Юли 2023 18:30ч.

    "в граничния град Лозана" -- не им знам правилата на географите, но лозана е на брега на леман, а до отсрещния, френски бряг, са сигурно 15 километра. вероятно може да мине за граничен, особено за целите на антрефилето. впечатленията ми (но само от няколко посещения) са, че градът се състои от учебни заведения, старчески домове и обслужващ персонал. вероятно последният се е превъзбудил нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12-13 километра

    03 Юли 2023 0:02ч.

    От Евиан льо Бен, от френския бряг. Има туристически корабчета до Лозана и обратно. Единственото запомнящо се нещо е олимпийския музей, отпред с височините, преодолени от Сотомайор и Стефка. Другото е швейцарска скука, доста скъпа разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Организирана злина

    02 Юли 2023 18:54ч.

    Много държат всички тези страхотии да ни ги представят като някакво зло, което бухва като тесто. Проблемът обаче е, че прескачат през 2-3 стъпала, сякаш някой води положението на някъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    02 Юли 2023 18:56ч.

    Франция се превръща в халифат Франкостан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Католик

    02 Юли 2023 19:00ч.

    Гледайте си североазиатското православие, не се занимавайте със западната цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поглед

    02 Юли 2023 19:05ч.

    Цивилизация или СВИЛИ,ОГРАБИЛИ УНИЩОЖИЛИ за да го имат това наследство. Иди на дъното на Атлантическият и ми извади тяхната СВИЛИЗАЦИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно има много крака

    02 Юли 2023 19:54ч.

    на африканци да измиете и целунете, нали сте католици! Докато не стигнете нивото на Планетата на маймуните. Малко ви остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен до Католик

    02 Юли 2023 20:37ч.

    Огледах се и ме виждам това да е медия спонсорирана от "Америка за България". Черните пухкави зайчета са на други места. Нещо си се объркал. Както форума, така и знанията си. Прочети преди да даваш квалификации, че тук хората, които пишат не са лицемери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kатолик до Католик

    02 Юли 2023 21:05ч.

    Цивилизацията беше докато имаше Църква, до Ренесанса на Езичеството и малко след това, по инерцията на пред-Ренесанса. Парите, или благоденствието на 20 век, убиха църлвата, на която се крепеше западната цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да напомня

    02 Юли 2023 22:01ч.

    Понеже стана дума за бялата, пухкава и непорочна западна цивилизация, да напомним, че само през миналия век тъкмо тез "цивилизованите" предизвикаха два световни въргала с десетки милиони жертви. Касапниците през вековете преди това не ги броим, щото са неизброими. Едва сега най-после тази цивилизация е поела по правилния път на самоунищожението...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил

    03 Юли 2023 3:43ч.

    Иде арабската инквизиция за римските сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    03 Юли 2023 7:40ч.

    Налага се да отбележа, че този като лик е по-скоро като гъз...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ружа Адолф

    02 Юли 2023 19:02ч.

    Швейцария лесно ще се справи със някакви побеснели мангали. Във конфедерацията всеки швейцарски гражданин има лично зачислено оръжие . Франция да изкара редовната армия и да ликвидира бесните маймуни и на останалите о.лигофрени ще им дойде акъла. Мангалите са страхливи и само когато са много тогава правят простотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    02 Юли 2023 19:07ч.

    А с вас фашагите как да постъпим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как се получи българи да говорят отвисоко и да наричат народи - мангали?

    02 Юли 2023 19:45ч.

    За западноевропейците, българите са мангали, но никога не се изразяват по този начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2023 21:44ч.

    Тц, западните кухи лейки викат на мангалите българи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Балдуиново време на Запад се изполва думата "вулгарен"

    02 Юли 2023 22:33ч.

    защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    03 Юли 2023 7:46ч.

    То за нас е ясно - един път сме комуняги, друг път ни калесвате фашаги. За вас либералните демократи е ясно ще ви оправят онеправданите подпалвачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    02 Юли 2023 21:00ч.

    Десислава Минчева е професионален деформатор и манипулатор на палежите във Франция. Позор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2023 21:32ч.

    Естествено, иначе как ще въведат извънредно положение? Хората са толкова глупави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Западна цивилизация"!? Няма такова нещо

    02 Юли 2023 22:01ч.

    Наблюдаваме късните последствия от Черната чума. То и ефекта на дейността на т.нар. "западна цивилизация" върху човечеството и планетата е бетер чумна епидемия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Микроня със Страпоня

    02 Юли 2023 22:08ч.

    Жънем плодовете на колониализма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    02 Юли 2023 22:28ч.

    Не ,жънем плодовете на либерализма! Докато мангалите бяха под контрол от силната държава, работеха и кротуваха. Когато дойде "ДЕМОКРАЦИЯТА", всички виждаме какво става. И при нас скоро ще стане същото, само че с нашите вътрешни мургавели, защото българите сме вече почти малцинство, а циганите безчинстмват, засега само по селата, но ще дойдат и в градовете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно лидия

    02 Юли 2023 23:05ч.

    Зап господари ги толерират за да ни държат чрез тях в страх и подчинение...а сме тръгнали су господарите и ще ги активират...а мангалите ще колят по жестоко от турците...виж страшното старозагорско клане през 1977г от чирпанските цигани и ще разбереш за какво иде реч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой в Бг

    02 Юли 2023 23:16ч.

    Не казва че циганите са над 1.6 мил...при преброяване НСИ отчита 1 мил цигани като българи защото пред преброителите те се определяли като българи...и ни казват че циганите у нас са 600 000 а те са 1.600.000 а след 10г ще бъдат 3.000.000 а българите под 2 милиона...малцинствата 4 милиона.. Части от Бг ще бъдат отнети по мирен път а ес няма да има още през 2025 .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Frank

    02 Юли 2023 23:37ч.

    Българина няма доброволно да даде на мангала нищо. Ако има агресия от мангала , ще има и мачете . Това е ясно. На всяка агресия се отговаря с насилие . Незнайно защо някои се заблуждават , че в природата можеш да безчинстваш без последствия. Няма такъв филм и никога не е имало. Всичко зависи от съгласието , ако българин се съгласи да се циганизира това си е негов личен проблем. Французите от глупост и толерантност сами са си поканили мангалите и сега им сърбат л.айната. Без извинение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Юли 2023 0:13ч.

    Никой не казва и че умират в много ранна възраст и вдигат като цяло смъртността в страната... ромалеите не са проблем, нито искат, нито могат, нито знаят как ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Микроня със Страпоня

    02 Юли 2023 23:28ч.

    Дайте да не прехвърляме нещата от болната към здравата глава. Знаем много добре какво може да открадне циганин или ром както и да го наречем. А какво откраднаха СДС с Ликвидационните си съвети ? А къде отидоха цели заводи и фабрики за жълти стотинки ? Къде ни е икономиката и селското стопанство ? Пак циганията ли е виновна ? Просто имаме очи и виждаме какво става ,лошото е че се мълчи за целият този грабеж на държавата. Честно казано плюл съм аз на такава мошенническа демокрация !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Юли 2023 0:11ч.

    Всичко е нагласено, убийството, протестите... всичко е фарс! Макрон обвинява „онлайн дезинформацията“ за насилствените бунтове във Франция: „Трябва да ЦЕНЗОРИРАМЕ онлайн омразата“ Наивници! Спрете да гледате телевизия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Холагог Холеретиков,пенсионер

    03 Юли 2023 2:23ч.

    За нищо не става този Запад ! Едно въстание не могат да направят като хората, ей го ! 4-5 нощи и взе да спихва ... а ние такива очаквания имахме, язък ! Не оправдаха очакванията магребските ни другари. И утре е понеделник, а до пенсията далече, пък и то една пенсия... мъка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stargazer

    03 Юли 2023 3:22ч.

    От Космоса се вижда , че всичко това е постановка на НСР. Както и "войната" в украина. Както и всички гнусотии през последните 35 години минимум. Целта е да редуцират човечеството до максимум 1 милиард . Другите да горят. Според тях. Но бъдещето ще покаже кое как.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щваб

    03 Юли 2023 10:05ч.

    Най после нещо написано в правилната посока с голяма доза прозорливост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stargazer 03 Юли 2023 0:22ч.

    03 Юли 2023 10:35ч.

    Stargazer 03 Юли 2023 0:22ч. +++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа

    03 Юли 2023 5:55ч.

    След 8 години обучение в университета Европа гостите на Меркел, които вече наистина са "доктори" прилагат най-накрая наученото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    03 Юли 2023 7:36ч.

    Ако и в Швейцария са оглднели дотам да трошат витрини и палят коли, то се надявам да не се намерят идиоти и в България, че камък върху камък не би трябвало да остане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България идиотите

    03 Юли 2023 10:38ч.

    Са ви сложени на върха на държавното управление. Така че ще трошат легално и организирано, под мъдрото ръководство на едно посолство. Не е френското.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това готвят

    03 Юли 2023 12:15ч.

    ЕС се разпада. Никой не иска такава нова перверзна форма на циганско-ЛГТБ-икономическо робство. Затова са всички тия постановки - с Украйна, с бунтовете и т.н. Целта е да се намери предлог да се контролира властта, да се спре информацията, да се забрани опозицията и свободата на словото, да се въведе пълна цензура. Без тотална диктатура ЕС се разпада до една година. Затова в момента си търсят поводи или провокират такива, за да подготвят диктатурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    03 Юли 2023 16:27ч.

    всички обратно в африка не учат не работят изхранват се със социални сега разбиват магазини и крадат това е целта на занаятието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи