Безредици във Франция и Белгия след мача на "петлите" с Мароко, 14-годишно момче загуби живота си в Монпелие

Безредици във Франция и Белгия след мача на "петлите" с Мароко, 14-годишно момче загуби живота си в Монпелие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Истинска война между привърженици на футболните отбори на Франция и Мароко избухна по улиците на големите френски градове минути след последния съдийски сигнал на полуфиналния мач от Световното първенство в Катар. "Петлите" спечелиха с 2:0 и ще бранят титлата на финал срещу Аржентина на 18 декември. 

 

Въпреки уверенията на вътрешния министър Жералд Дарманен, че около 10 000 полицаи са в готовност да се справят с безредиците, в Париж, Монпелие, Ница, Ланс, Авиньон и още редица градове се стигна до брутално насилие. 

Появиха се шокиращи видеозаписи от момента, в който тийнейджър беше блъснат по улиците на Монпелие, докато марокански фенове се бунтуваха след полуфиналната загуба на Световното първенство от Франция.

 

14-годишното момче беше част от голяма група от марокански привърженици, които мародерстваха по Rue de la Mosson в южния френски град, когато се натъкнаха на бял хечбек с френско знаме, което се вее през прозореца му.

 

Групата се спусна върху колата, опитвайки се да откъсне знамето от собственика й, когато шофьорът се паникьоса и направи бърз обратен завой, за да пресече в насрещното платно и да избяга бързо.

Няколко членове на тълпата не успяха да реагират навреме и тийнейджърът беше засмукан под колелата, като получи критични наранявания. Властите потвърдиха, че той е бил преместен в близката болница, но по-късно е починал. 

 

Напрежението в Ница ескалира, след като привърженици на "петлите" започнаха да крещят към опонентите си - "Арабите вън" и "Ние сме си у дома". Стигна се до арест на един мъж, който е изстрелвал бомбички и фойерверки срещу полицаи. Задържаният ще прекара нощта зад решетките. Силите за борба с масовите безредици използваха сълзотворен газ, за да се справят със разярените марокански привърженици.

 


В столицата Париж още преди началото на мача на емблематичния бул. "Шанз Елизе" и в района на Триумфалната арка бяха разположени стотици полицаи от звената за борба с масовите безредици. Макар първоначално тържествата след победата на Франция да бяха мирни и там се стигна до тежки сблъсъци между ултраси и силите на реда.


Сблъсъци между мароканци и полицаи имаше и в Лион, където срещу силите на реда също полетяха камъни.

 

 

Веднага след загубата на Мароко на полуфинала на Световното първенство по футбол в центъра на Брюксел започнаха безредици. Белгийските медии съобщават за сблъсък на запалянковци с полицията. Наложи се служителите на реда да използват водно оръдие на булевард "Maurice Lemonnier".

 

 

Източници: dnes.dir.bg, OFFNews.bg, dailymail.co.uk

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • KABAN

    15 Дек 2022 7:23ч.

    Урсула да бъде задължена да изгони мароканските скакалци от Франция!Освен това очакваме днес Урсула на понито си да поведе полицията срещу тези терористи заедно с ЛГБТИ общноста.Ще им помага Шарл Мишел ако не е на гей Парти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Ница привърженици на "петлите" започнаха да крещят към опонентите си - "Арабите вън" и "Ние сме си у дома"

    15 Дек 2022 8:12ч.

    Ами така трябва да се крещи, но в Ница живеят по-скоро италианци, а не баш французи. Французите да вземат пример от нисуа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Април 2045 година ---

    15 Дек 2022 11:07ч.

    Руската армия отново е пред Берлин ! Една позиция на защитниците е обкръжена от руснаци, те се провикват по мегафона - "Немци ! Предайте се !"... В калната траншея няколко опърпани турци и араби си говорят - " Мюмюн, сега пък каво искат от нас ? От къде да им вземем немци ?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ми се мисли

    15 Дек 2022 8:22ч.

    Какво ще е на световното след 20- 30г....Ако още Франция е цяла. Украйна2.0. ЕС загива, Еврабия изгрява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Струва ми се, че ще има десетилетна пауза в организирането на подобни мероприятия

    15 Дек 2022 16:15ч.

    Поне докато не се уталожат нещата след средата на века. Вероятно имената на отборите след това силно ще се различават от днешните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    15 Дек 2022 9:08ч.

    Футбол не гледам.Изобщо никакъв спорт.И ф1 спрях от 1 година.Има по интересни неща в живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Дек 2022 9:11ч.

    Откъде тез мароканци бе, да не влизат през България? Европейците по на-глупавия начин позволиха да им отнемат това, което дедите им спечелиха с кръв!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацета

    15 Дек 2022 9:14ч.

    Мулти-култи,мулти-култи... бацета. Ручайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зевзек

    15 Дек 2022 9:22ч.

    Това са евро-атлантическите ценности на новите европейци, те така си празнуват и тъгуват. Не им нарушавайте правата, зачитайте тяхната култура, приемете, че ще ви рушат градовете, за тях това е начин на живот и трябва да им го осигурим. да не използваме език на омразата срещу различните и най-паче да не споменаваме Коледа, че може да ги натъжим, а това не е по евроатлантически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    15 Дек 2022 11:07ч.

    Западняците не забелязаха как си сложиха главата в клупа на бесилото с тези прогнили и проказени евроаталантически ценности. Особено с любовта си към тези никого ненужни, но особено вредни малцинства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западняците не забелязаха как си сложиха главата в клупа на бесилото

    15 Дек 2022 12:56ч.

    парите, всичко което се купува с пари, ги ослепиха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крал Артур и рицарите на кръглата маса

    15 Дек 2022 13:12ч.

    Легендата е такава: група млади хора с визия за бъдещето и кураж се борили сплотено за идеите си, масата била кръгла, щото всички били равнопоставени и лоялни един ма друг. Победили, спечелили властта и мирен живот. Охолен живот, станали първите в кралството. .... И настъпил упадък, лоялността се загубила в лични борби за пари и повече власт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    15 Дек 2022 14:30ч.

    Самият Макрон каза преди време, че предпочита африканците пред българите и румънците - по са му близки. Като гледам, така е, африканците се вписват прекрасно във френския пейзаж, изобщо в европейския, / както в градовете, така и в нац. им отбори/, там излишните сме ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос към марсианката Мила

    15 Дек 2022 15:00ч.

    Мила, кое е твоето пълно име? И сигурна ли си, че си от Марс?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    15 Дек 2022 15:38ч.

    А какво е пълното име на питащия? Тук всички/почти/ сме с псевдоними.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пинг-понг наблюдения

    15 Дек 2022 14:52ч.

    На днешна дата през 1966 е открит сътника на Сатурн -СатурнX, наречен на римския бог с двет лица Янус , чиято статуя се подвизава във Ватиканския музей. Първоначално са смятали, че Сатурн10 и Сатурн11 са едно лице, защото двата спътника непрекъснато си сменяли орбитата, но на 18 декември 1966 грешката била поправена и Сатурн11, получил името Епитемий, по емето на титана син на Япет и брат на Прометей. Епитемей скоро приел за жена Пандора, чиято мисия била да отвори сандъчето с нещастията, които се разлетели по цялата планета. Защото именно Пандора и нейното ковчеже били инструментът за наказанието, което гръмовержеца пратил на неблагодарните хора, заради огъня, който Прометей откраднал, за да им даде. Какво съвпадение, че петлите, победили Мароко в навечерието окриването на двуликия Янус , ще срещнат Аржентина именно на рождения ден на другото лице от сатурновите спътници, а по ирония на съдбата предния Ватиканското лице също има рожден ден, понеже се е явило във високосие. То е било на 30, когато е открит Епитемей, получил за жена Пандора! По-любопитнато, е че денят на Янус взе своята 14 годишна жертва в Монпелие, градът, в който е учил Нострадамус, роден междувпрочем на датата на мача 14 декември. Което идва да рече, че изходът на мача отдавна е бил предрешен, както и на дадената жертва. Още повече, че Нострадамус е бил съвременник на един друг ватикански козел, на чиито олтар се принася тази жертва. Когато фактите говорят, Нострадамус мълчи. Като даказателство, вижте герба на Монпелие и трикратната му шампионка по тенис на маса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изумен

    15 Дек 2022 22:48ч.

    Вие да не сте Дан Браун?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    15 Дек 2022 17:48ч.

    И да бият и да падат пак ще бият, чупят, палят. Тези наистина се доказаха, като едни от най-опасните мигранти. Между другото след загубата от Хърватия за 3-4 място пак ще има същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи