Без влакове в Гърция през уикенда, протестите заради тежката катастрофа прераснаха в сблъсъци

Без влакове в Гърция през уикенда, протестите заради тежката катастрофа прераснаха в сблъсъци

Протестите в Гърция заради трагичната влакова катастрофа тази седмица, в резултат на която загинаха най-малко 57 души, прераснаха в сблъсъци между полицията и демонстрантите, предаде ДПА. Железопътните услуги в Гърция са спрени от сряда следобед.

На започналите като мирен протест демонстрации в столицата Атина и град Лариса, недалеч от мястото, където стана катастрофата, са станали и сблъсъци, в които протестиращи с качулки са хвърляли запалителни вещества и са замеряли полицаите с камъни в продължение на около час, съобщи гръцкото държавно радио.

Хиляди демонстранти, предимно младежи, по-рано излязоха по улиците, за да изразят своя гняв заради железопътната трагедия. Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протестиращите.

Демонстрантите скандираха срещу политиците, за които се смята, че носят отговорност за лошото състояние на железопътния транспорт в Гърция.

Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка в събота и неделя заради фаталната влакова катастрофа в Темпе, предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.

Стачката обхваща всички железопътни услуги, изпълнявани от „Хеленик трейнс“, съобщи снощи компанията, включително всички услуги на крайградската железница на Атина.

Синдикатите заявиха, че ще организират протест на площад Синтагма в неделя сутринта.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Железниците на Гърция са дадени на концесия

    04 Март 2023 13:19ч.

    стопанинът е Италия. концесията е заради натрупани дългове на гръцката ЖП. Външният дълг на Гърция доскоро надхвърляше колосалните 300 млрд.евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "прелестите" на евроробството откъм "зоната на евроздрача"

    04 Март 2023 14:10ч.

    Този колосален дълг е вследствие на оставането на страната в еврозоната, въпреки масовото "охи/не" на гласувалия на референдум народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Италианците имат колониален опит...

    04 Март 2023 20:15ч.

    ...в Африка и сега с радост прилагат наученото в Гърция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гларус

    04 Март 2023 14:15ч.

    В деня след катастрофата Ватиканът пръв изпрати съболезнования, още преди да бъдат преброени жертвите в Лариса. Помня, че Ватиканът не винаги изпраща публични съболезнования и молитви за жертвите на масови катастрофи, каквито не са рядкост по света, но този път беше много бърз в реакията си. Защо ли? Някак си заприлича на случая, когато папата направи специално опрощаване на греховете на жертвите на корона вируса, още преди да бяха паднали стотиците, хилядите и милионите. получи се почти като нобеловата награда за мир дадена на Обама, преди да бъде обявена войната на Сирия и да стартира преврата в Украйна. Ватиканът знае нещо, което другите хора не знаят. Какво ли е то?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кана Галилейска

    04 Март 2023 17:48ч.

    Държавата Ватикан май има най доброто и голямо разузнаване в света. От доста отдавна. Има също така връзки и влияние в най-влиятелните места в света на финансите, политиката, науката, културата. Само библиотеката на Ватикан сигурно има документи , които никъде другаде ги няма и са със световно значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ватиканът знае нещо, което другите хора не знаят. Какво ли е то?"

    04 Март 2023 20:17ч.

    Италианският концесионер на гръцкото ЖП да не се окаже строго католическа фирма на Ватикана?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    04 Март 2023 16:11ч.

    Както у нас има "козяк", така и гърците си имат, откъдето им се нарежда кога двете фамилии папандреу и мицотакис да си сменят едни други властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Massenproteste in Israel: Hunderttausende gehen auf die Straße

    05 Март 2023 7:23ч.

    Woche für Woche protestieren Zehntausende in Israel gegen die Justizreform von Ministerpräsident Netanjahu. Allein in Tel Aviv kamen am Samstag 160.000 Demonstranten zusammen.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи