Без предупреждение мобилни телефони в цяла България включиха алармена система за опасност

Без предупреждение мобилни телефони в цяла България включиха алармена система за опасност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Смартфоните на множество българи прозвъняха с необичаен звук на сирени. На активирания екран можеше да се прочете съобщението "BG-ALERT: Внимание опасност!" Надолу с по-малки букви и на латиница пишеше "test-test". При позвъняване на оператор става ясно, че е системата е била задействана тестово. 

За провеждането на подобен тест не е било съобщено никъде преди това. Отварянето на сайта от съобщението също бе невъзможно. Това създава поле за спекулации.

От Министерството на електронното управление казват, че е бил проведен тест на системата за ранно известяване, който е обхванал само един от трите големи телекома. От МВР обаче обявиха, че съобщението не е координирано с тях и няма връзка с конкретно събитие.

Системата BG-ALERT се разработва с финансиране от ЕС от края на 2022 година. Целта й е да известява гражданите по телефона за аварии, бедствия или военни атаки.

В началото на тази година украински хакери пробиха системата за ранно известяване в Русия, като я активираха в редица руски градове. Тогава тя алармираше и по радиото.

През 2018 година жителите на Хаваи получиха известяване по телефона бързо да намерят укритие заради севернокорейска атака. В последствие се оказа, че системата е задействана по грешка.

Според информация на Министерството на електронното управление истинският тест ще се проведе на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със със специфичен звуков сигнал и вибрация.

 

Източници: dnes.dir.bg, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Ghost

    01 Ное 2023 19:54ч.

    Е затуй кат служебен се ползва Нокиа 1100.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    01 Ное 2023 19:57ч.

    Чудесно доказателство ,че пикливото телефонче което си си купил е под пълен контрол на оперетора! При изключен интернет се включва автоматично високоговорящо и т.н. По същия начин те подслушват, по тъпите могат и на камера да ги гледат и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крайва-та

    01 Ное 2023 20:01ч.

    Вече и мислите ни четат, и даже тийнейджъри чрез достъп си джиткат с апаратурата... Навсякъде, където видиш някой продължително да обикаля около теб със смарт телефон, в който е взрян, включително и на улицата, имай си едно наум, че си обект на разузнаване или специално проучване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бг овце ???

    01 Ное 2023 20:07ч.

    Страхувайте се ! Страхувайте се, бе-е-е-е-е-е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    01 Ное 2023 20:10ч.

    Сигнала го получих от президента поне така го пише и според халтавия звук ме съмнява че му се възпалил хемороида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    01 Ное 2023 20:15ч.

    Неприятното е, че съобщението "Внимание опасност!" е бенадеждно закъсняло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Ное 2023 20:24ч.

    Черното огледало е технология за самонаблюдение, анализ и докладване, абсолютно противоконституционна защото камерата работи когато си иска, без да има задължителна клапа или предпазител на обективите! Смятах, че хората ще се усетят когато махнаха възможността да се свалят батериите, но не би, още повече се пристрастиха и навлязоха в мрежите на лукавият, сега те вече са нищо повече от зомбита и ударници, колкото по млади толкова по зле е положението... Хората играят със свалени карти, покер с дявола, и загубиха душите си, съзнанието си и всичко, сега вече е време да бъдат зачистени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Ное 2023 20:30ч.

    Не е ли по-лесно и по-евтино да пращат смс с предупреждение за опасност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    02 Ное 2023 9:15ч.

    Най-добре email! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре бееее

    01 Ное 2023 20:47ч.

    Бива ли да са такива дебили!? ... Че и като ги питаш в очите гледат другаде, мрънкат и се правят на обидени. Заради такъв гаф трябва да хвърчат глави - МЕУ, МВР, сВиваком .. няма значение! И седемцифрена глоба, като препоръчително поне първата цифра да е 9. Нещастници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Ное 2023 20:50ч.

    Спокойно бе хора. Хубава работа, ама българска. Тази вечер Виваком пробва новата система за ранно известяване за бедствия, аварии и т.н. Такива системи от години действат в Япония и Южна Корея. Можеха да публикуват поне някакво предупреждение, а не да стряскат хората, че идва война;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    01 Ное 2023 20:58ч.

    Хубава викаш? Хубава, ама с обратен знак :) 1) Абсолютна дебилщина е самото съобщение "test test"; 2) Липса на предупреждение за изпращане на пробно съобщение. Второто е опасно, защото хора, които са били вече веднъж „лъгани“ могат (и вероятно) просто ще подминат бъдещи известия за потенциална опасност. Нали не мислиш, че вече някой ще ги приеме сериозно :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Ное 2023 21:44ч.

    Казвам, че е хубава, защото се прилага от много години в "джунглата" - японците така научвават за предстоящи земетресения. Масово там в "джунглата" хората получават всекидневно всеобщи съобщения (не такива паник-атаки от телефона)-за мръсен въздух, който е с дихателни проблеми да не излиза, за бури и т.н. Но понеже ние в "градината" не сме свикнали и все още се ядосваме, че "зимата ни изненада" за пореден път.... Тия умници просто трябваше преди да пускат всеобща аларма, да пуснат по един смс, че е тест. Ама ще им се изтъркат явно мрежите. Ток ще хабят, вълни....Те за това "хубава работа-ама българска".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (Записки на един здравомислещ)

    01 Ное 2023 20:56ч.

    "... Помътеният разум на моите необразовани съграждани, приспан от монотонния им начин на живот, и при най-малките колебания ражда наистина фантастични призраци. Светът ни прилича на потънал в дълбок сън кокошарник; стига само едва-едва да докоснеш перцето на някоя ярка, дремеща на пръта, и всички останали скачат в неописуемо вълнение, накокошинват се, кудкудякат и цвъкат курешки във всички посоки. А според мен животът и без това е достатъчно неспокоен, би трябвало да пазим нервите си. Някъде четох, че слуховете били много по-вредни за здравето, отколкото даже пушенето. Авторът доказваше горепосоченото с цифри. Беше написано още, че силата на въздействие на паническия слух е правопропорционална на невежеството на широките маси, и това е вярно, макар трябва да се признае, че и най-образованите от нас изненадващо бързо се поддават на общото настроение и са готови да се юрнат, където им видят ечите, в едно с обезумялата тълпа."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    01 Ное 2023 21:07ч.

    После ще предупреждават за всеки вятър и дъждец, слънце и снежец

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Ное 2023 21:53ч.

    Давам ви съвет-хванете си елита и им начупете канчетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смотани некадърни евроатлантически джендъри

    01 Ное 2023 23:06ч.

    Комплескари, некадърнци и американски подлоги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • незнайко

    02 Ное 2023 0:27ч.

    Ама и съобщението на полу -български. Полвинчата работа от всякъде! Добре,че системата не се разработва от китайци, как ли щяхме да го прочетем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "системата е задействана по грешка"

    02 Ное 2023 5:26ч.

    Ъхъм, погрешка. Грешка, грешка, колко да е грешка - когато една "грешка" се повтаря 3 пъти - Русия, Франция преди няколко дни, сега България, тя престава да бъде грешка и се превръща в нещо друго силно смущаващо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-сериозно е

    02 Ное 2023 7:58ч.

    Когато в София е получена алармата около 19 ч. снощи в населени места на юг от столицата Е СПРЯЛ ТОКА за около 5-10 минути! Какъв удар е това?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Системата работи в два такта

    02 Ное 2023 8:17ч.

    първо праща съобщение, после Божанов обяснява какво означава съобщението през фейсбук. Гениално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И всичко това за ... 50 млн.лв.! Верно ли бе?

    02 Ное 2023 9:35ч.

    Цялата система софтуер струвал към 2 млн.лв. Но били заделени едни 50 млн.лв., дали е вярно както се пише по форумите? ......... Защо има предупреждение на английски език равно до българския език? В Англия освен на английски на български има ли предупреждение? Значи, който се намира в България ще трябва да поназнайва Български език, ако не знае - ами да знае! Нашите българи как се справят по чужбините - бързо научават чуждите езици. Докога ще се унижаваме с тези надписи и говор на латиница и английски в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи