Бернската конвенция отхвърли исканията на зелените за спиране на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Бернската конвенция отхвърли исканията на зелените за спиране на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За седми пореден път представителите на 47-те страни, подписали Бернската конвенция, отхвърлиха исканията на българските еколози за спиране изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

Решението да не се отваря досие по казуса е взето днес на заседанието на Конвенцията в Страсбург.

Делегацията на еколозите в Страсбург е водена от Петко Ковачев, бивш главен съветник на Борислав Сандов като екоминистър. Другите членове са Даниел Попов от казионната коалиция „За да остане природа в България“ и съпруг на бившия зам.-министър на Борислав Сандов, Мария Ачкова, която е и активист на "Демократична България", както и екоактивистът от „Зелени закони“ Андрей Ралев, член международната организацията със спорна репутация Bankwatch. На Бернската конвенция са участвали и други техни съмишленици от Брюксел.

Въпреки натиска и лобиране на зелените за спиране на проект, особено на Борислав Сандов и неговия екип по време на управлението му на МОСВ, това не се случи.

По информация на "Еко Новини" през осемте месеца, в които Министерство на околната среда и водите беше в ръцете на еколозите, начело със Сандов, са отправяни многократни и настоятелни искания към Бернската конвенция да спре АМ "Струма".

Представителите на държавата, участвали на Бернската конвенция, са защитили успешно обществения интерес. Техните мотиви и доводи, че всички екологични процедури са изпълнени, съобразно българското и европейско законодателство, и че проекта трябва да продължи, са приети и одобрени от Конвенцията.

Решението на Конвенцията да не се отваря досие за АМ "Струма" означава, че работата по реализацията на проекта може да продължи.

Сега на ход е Министерството на регионалното развитие и министър Иван Шишков. След като екологичните процедури са вече завършени от Министерството на околната среда и водите и министър Карамфилова, сега МРРБ трябва да довърши всички започнати процедури, за да тръгне строителството на АМ Струма през Кресненското дефиле. Това трябва да се случи до май месец 2023 година, когато изтича ОВОС на проекта.

Ако министър Шишков и управляваното от него ведомство не придвижат процедурата, то България ще трябва да връща на Брюксел 1.6 млрд. лева за изградените досега трасета.

Другото решение за България, което е взето на Бернската конвенция, е че след 18 години е затворено досието за случая Калиакра.

Тогава, през 2004 година, по жалби на еколози, Бернската конвенция започна проверка дали са спазете еко изискванията за изграждането на ветрогенераторни паркове в този район. Причината беше, че перките застрашавали местообитанията и популациите на червеногушата гъска.

Днешното решението на Конвенцията означава, че мерките, взети от държавната, гарантират опазването на червеногушата гъска и други застрашени видове.

Източник: ekonovini.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Не Андрей, а Петко Ковачев

  02 Дек 2022 15:34ч.

  Уточнение - Андрей Ковачев е български евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, а зеленият активист от дружината на Сандов се казва Петко (Ковачев).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Червеногушите ги пазите, а?

  02 Дек 2022 15:56ч.

  А сиьогушите кучета ги яли, така ли излезе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  02 Дек 2022 17:01ч.

  научаваме се, че "синьогушите" са направили достатъчно гушка. осигурили са си средства през обществени поръчки за бая време напред. е, на места не им е вързало, но да не ги мислим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелените и екоорганизации са икономически терористи

  02 Дек 2022 16:26ч.

  и трябва да бъдат преследвани с всичката сила на закона. По смисъла на ЗПКОНПИ те са конфликт на интереси, но в особено тежка форма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи