Берлин призова Китай да спре да наема бивши германски пилоти, които да обучават китайски летци

Берлин призова Китай да спре да наема бивши германски пилоти, които да обучават китайски летци

Германският министър на отбраната Борис Писториус призова днес Китай да спре да наема бивши германски военни пилоти за обучение на китайски летци, предаде Ройтерс. „Повдигнах въпроса за германските пилоти от Бундесвера, които очевидно са били наети, за да осигурят обучението на китайски летци“, каза германският министър, цитиран от Франс прес.

„Заявих ясно, че очаквам тази практика да бъде преустановена незабавно и казах (на китайския министър на отбраната), че той самият вероятно няма да бъде много щастлив, ако аз се опитам да направя същото“, заяви пред журналисти Писториус след среща с китайския си колега Ли Шанфу на форума "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, който е най-важната конференция по въпросите на сигурността в Азия.

Германският министър на отбраната добави, че китайският му колега не е отрекъл, че съществува практика за наемане на бивши германски военни пилоти, но я е омаловажил. Писториус не даде подробности в изказването си, което беше разпространено от германското министерство на отбраната.

Германското сп. "Шпигел" съобщи в петък, че бивши германски военни пилоти обучават китайски военни летци от години. Германски служители в сферата на сигурността смятат, че е много вероятно бившите пилоти да споделят експертни военни знания, като например тайните оперативни тактики на германските военновъздушни сили и тези на НАТО, посочва "Шпигел". Те може да обучават също китайските пилоти за сценарии за атака, които да са от полза за Китай  при една евентуална атака срещу Тайван, пише изданието, цитирайки източници в сферата на сигурността.

Писториус каза, че е отбелязал също пред китайския си колега важността от запазване на базиран върху правила ред в Индийско-тихоокеанския регион, и е изтъкнал значението на свободата на мореплаване в региона, с цел да се запазят отворени морските пътища и търговските маршрути.

Германският министър възнамерява да посети също Индонезия и Индия в рамките на азиатската си обиколка, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • той самият вероятно няма да бъде много щастлив, ако аз се опитам да направя същото

    04 Юни 2023 12:16ч.

    Що бе ? Опитай ! С какво ще плащаш на китайските обучители ? С юани , или с атлантически ценности ? Смешник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама защо,

    04 Юни 2023 12:41ч.

    не беше ли един СВОБОДЕН ПАЗАР веруюто на всеки почтен европеец!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Берлин призова Китай да спре да наема бивши германски пилоти, които да обучават китайски летци

    04 Юни 2023 12:25ч.

    Голям сеир! Пълен разпад на европейския морал - бивши германски военни от НАТО обучават срещу заплащане потенциалния враг, а министърът им не може да им скръцне със зъби, защото знае, че не го бръснат за слива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    04 Юни 2023 12:33ч.

    Първо, германските летци са пенсионери, вече не са на служба и той не може да им заповядва. Второ, всеки има право на избор къде да живее и работи. Или евроатлантическите ценности като свобода на избора не важат за пилотите в пенсия? Сбърканяците от ОТАН с всяко свое изказване се дискредитират все повече и повече, и всички им се смеят. Защо ли не съгласуват опорните си точки с някое посолство, например с българското? ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Юни 2023 12:45ч.

    Направо да им слагат ИЗХОДНИ ВИЗИ на пилотите.Явно само така ще ги задържат в германската кочина... :) Тва германците ама мноо прости парчета.Явно не са чували за свободата на продвижването.Основен постулат на демокрацията. Китайците наемат тоже стотици пилоти от кралските ВВС на Англия.Англичаните просто стискат зъби и търпят.Никой не им е виновен на западняците, че военния им елит не се чувства уютно в собствените си държави....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • важността от запазване на базиран върху правила ред в Индийско-тихоокеанския регион

    04 Юни 2023 13:03ч.

    Точно тези понятия за "правила и ред" са винаги грубо и нагло се нарушавани от Сюзерена на уважаемият военен министър на Германия. Но има и нещо радостно: - че тези пилоти не са от Другите германци, може би. Защото ако са ... да пази Господ - най-малкото заради технологиите им. А ако са вече и те при китайците, миризмата на пърлено ще се носи от полюс - до полюс... - Уджас, уджас (ха-ха-ха, смея се!).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и ние

    04 Юни 2023 13:33ч.

    Смеем ти се всички, в хор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германия вероятно скоро ще бъде демонтирана

    04 Юни 2023 13:16ч.

    Заедно със ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    04 Юни 2023 14:25ч.

    Странно, че журналистът, който е взел интервю от него, не го е попитал и други интересни нещо. Например за подобна практика у Бундесфера?!:) Или например за построяване върху немски полигони цели селища на чужда държава, в които да отработват водене на бойни действия на дойче арми?! Явно и у немско журналистите са толкова скромни, колкото и у нашенско? :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    04 Юни 2023 16:27ч.

    Германците защо не са включили някаква забранителна клауза в договора на военните си летци, а сега китайците им били виновни. Нали светът е едно голямо село, защо ще ограничават собствените си граждани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи