Берлин не дава разрешение танкове "Леопард" да отидат в Украйна. Засега

Берлин не дава разрешение танкове "Леопард" да отидат в Украйна. Засега

Всички говорят за бойните танкове от Германия: защо са толкова търсени от Украйна? И защо доставката за Киев е толкова спорна? Въпреки нарастващия натиск от страната и чужбина германското правителство все още не е взело решение дали Германия ще достави бойни танкове на Украйна, пише „Зюддойче цайтунг“.

Защо Шолц се колебае?

Официалният отговор, повтарян безброй пъти от началото на войната, е ясен: канцлерът Олаф Шолц е обещал на Украйна възможно най-голяма подкрепа, включително оръжия, но е поставил две условия: НАТО не трябва да става страна във войната в резултат на това - и всички оръжейни доставки ще се решават след консултации със съюзниците. Никакви едностранни действия - това е мантрата на канцлера. Така че въпросът е, от една страна, дали доставката на бойни танкове западно производство няма да достигне ново ниво, което да увеличи вероятността войната да се пренесе в НАТО. И от друга, дали Германия рискува да действа сама.

Основната грижа на Шолц е да се консултира с президента на САЩ Джо Байдън. Той му даде ясно да разбере, че наистина иска да достави бойни танкове „Леопард“ по същото време, по което и сравнимите с тях американски танкове „М1 Ейбрамс“ пристигнат в Украйна. Шолц не смята за достатъчно обединяването на силите със страни като Полша или Финландия. Зад това се крие фундаменталната оценка, че Германия е в безопасност само под чадъра на ядрената суперсила САЩ.

Освен това има и вътрешнополитически съображения, които не са само предмет на разглеждане от скептиците в ГСДП. От гледна точка на канцлера, благодарение на неговия "предпазлив и балансиран курс", както се изрази неговият говорител Щефен Хебещрайт в понеделник, мнозинството от германците все още подкрепят оръжейните доставки за Украйна.

Защо танковете са толкова важни за Украйна в тази фаза на войната?

Украйна иска тежки оръжия и изрично западни бойни танкове от началото на руската инвазия. В момента Киев се подготвя за масирана пролетна офанзива на Русия. След няколко седмици стотици хиляди войници, призовани от Русия, ще преминат поне основно обучение и се очаква да бъдат изпратени на фронта. Способността за успешно отблъскване на тази опасна нова вълна от атаки се смята за решаваща за по-нататъшния ход на войната не само от Киев, но и от западните столици.

Освен това САЩ и други западни държави смятат, че е необходимо да се даде възможност на Украйна да се бори и да пробие укрепените руски линии и позиции, за да може да изтласка нахлуващите сили на Кремъл от допълнително окупираните райони в Донбас и Южна Украйна. Русия сериозно укрепи позициите си, след като през есента украинската армия успя да си върне по-големи райони.

Западните бойни танкове биха били подходящо средство за това поради голямата си огнева мощ и силната си броня; по това те превъзхождат по-старите бойни танкове съветски дизайн, използвани главно от Русия, и по този начин биха дали на Украйна значително военно предимство. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни заяви, че войските му се нуждаят от 300 бойни танка и 600 бойни машини на пехотата, за да могат да отблъснат очакваното руско настъпление. Досега обаче само Великобритания се е съгласила да предостави 14 от своите бойни танкове Чалънджър 2 на Украйна.

Всички говорят за "Леопард“-ите

„Леопард 2“ се смята за един от най-мощните основни бойни танкове в света. Огнева мощ, бронезащита и мобилност на бойното поле - "всичко е наред", казва Ралф Ратс, директор на музея на танковете в Мюнстер, Долна Саксония.

Днес този танк се намира във въоръжените сили на 19 държави по света, а отбранителната компания „Краус-Мафей Вегман“ (Krauss-Maffei Wegmann) е доставила повече от 3500 броя от него. Първите „Леопард 2“ са въведени в състава на Бундесвера през 1979 г.; днес бойните машини от оригиналния тип A4 вече не са на въоръжение в армията. Подобно на по-съвременните варианти, те са оборудвани със 120-милиметрово оръдие. Въпреки това по-старите версии на „Леопард 2“ все още се считат за по-добри от много танкове, използвани от Русия.

Днес Бундесверът разполага с около 320 танка „Леопард 2“, като най-старите в конфигурация А5 се използват само за тренировъчни цели. Около 80 от тях са в най-новата конфигурация - A7V.

За помощта за Украйна по-старите модели A4 вероятно ще бъдат основният избор сред държавите, които разполагат с такива бойни машини. Досега Полша най-ясно е заявила готовността си да предостави танкове „Леопард 2“ на Украйна. Говори се за 14 машини. Страната разполага с почти 250 „Леопард 2“, като се твърди, че почти 100 от тях все още са от типа A4.

Финландия и Швеция също биха се присъединили към европейска инициатива за „Леопард“-ите, но само с ограничен брой. Финландия граничи с Русия. Страната разполага с 200 танка "Леопард" и се фокусира върху собствения си капацитет за отбрана. Швеция разполага с едва  120 танка „Леопард“.

Откакто през лятото на миналата година Испания не получи съгласието на Германия, страната, която разполага с повече от 300 танка „Леопард 2“ мълчи по въпроса. 

Вестник „Франкфуртер алгемайне“ междувременно съобщи, че Словакия и Чехия обмислят временно да се откажат от предназначените за тях танкове „Леопард 2“  от Германия в полза на Украйна.

Защо никой не говори за американците?

Засега САЩ не са заявили готовност да доставят на Украйна основни бойни танкове „M1 Ейбрамс“, но не изключват това, както канцлерът Шолц не изключва възможността да предостави на Украйна танкове „Леопард“. Дали тежащите повече от 60 тона американски бойни машини „са подходящи или не за Украйна“ е под въпрос, заяви третият по ранг представител на Пентагона Колин Кал преди срещата на министрите на отбраната миналата седмица в американската военна база Рамщайн в Германия.

САЩ официално оправдават изчаквателната си позиция с факта, че „М1 Ейбрамс“ е сложна оръжейна система. Повечето западни бойни танкове се задвижват от големи дизелови двигатели, докато американските се задвижва от газова турбина. Според САЩ тази задвижваща система е скъпа за поддръжка и ремонт, а освен това изразходва големи количества гориво. Експертите спорят доколко тези резерви са основателни; в германското правителство те не се считат за толкова проблематични, че доставката да бъде изключена по технически причини.

Предимството на танковете "Леопард 2" е, че голям брой от тях е в наличност в Европа, въпреки че поддръжката и обучението за различните варианти се различават. В Конгреса на САЩ вече се чуват гласове в подкрепа на предоставянето на ограничен брой танкове "Ейбрамс" на Украйна, съобщи Ройтерс.  

Майкъл Маккол, новоизбраният републикански председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, заяви в предаването "Тази седмица" по Ей Би Си, че "само един" танк "Ейбрамс" би бил достатъчен, за да накара съюзниците, по-специално Германия, да отключат собствените си танкови запаси за битката срещу Русия.

Логиката на съюзниците

Най-благоприятното решение от гледна точка на канцлера Шолц би било САЩ все пак да се съгласят да доставят „Ейбрамс“, дори и само в малък брой. Тогава Шолц ще може да твърди, че колебливият му курс се е отплатил и дори е осигурил на Украйна допълнителни танкове.

Подобно нещо се случи и с обещанието за западни бронетранспортьори: САЩ се съгласиха да доставят 50 бойни машини за пехотата „Брадли“, и в същото време Шолц обеща доставката на 40 БМП „Мардер“. Засега остава неясно дали Байдън е готов да отстъпи пред искането на Берлин. И дали от това ще зависи изхода от войната в Украйна предстои да се види. 

Най-малкото е възможно САЩ да дадат ясно да се разбере по някакъв друг начин, че напълно подкрепят доставките на танкове. Ключът тук е да се избегне появата на пукнатини в авангарда на поддръжниците на Украйна. Досегашната дискусия не беше никак полезна в това отношение. Впечатлението , че германците действат сами, би могло да се избегне и чрез голяма коалиция от държави, които разполагат с танкове „Леопард 2“, както предлага мозъчният тръст Eвропейски съвет по външна политика (ECFR). В документ на EСВП се посочва, че 13 европейски армии разполагат с общо 2000 единици от този тип танк. Колкото повече държави участват, толкова по-лека е тежестта за всяка от тях, се казва в доклада.

Амбицирана да играе все по-водеща роля във външната политика на ЕС Полша многократно заяви, че е готова да пропусне одобрението на Германия за предоставяне на танкове „Леопард“ на Украйна. Дали и какви биха могли да бъдат последиците за Варшава при такава стъпка? Може да се каже спокойно почти никакви, посочва Цет Де Еф.

Телевизията припомня как през 2022 г. Испания неколкократно сигнализира, че иска да подари стари танкове "Леопард" на Украйна. Официално искане към Берлин така и не беше отправено; според съобщения в медиите германското правителство е реагирало неофициално срещу това намерение. И плановете на Мадрид приключиха.

Сега изглежда положението е друга, макар Полша все още да не е поискала от Германия разрешение за реекспорт на налични в нейната армия „Леопард“-и. Варшава обаче нееднократно изрази намерение да пренебрегне германска блокада, ако е необходимо. 

Това няма да има автоматични последици за Полша. Лицата, които нарушават разпоредбите за крайната употреба, могат да бъдат подведени под отговорност съгласно законодателството за външна търговия, но това е насочено предимно срещу съответните компании.

Що се отнася до правителствата, политическите принципи на федералното правителство за износ на оръжия гласят единствено, че извършилите неразрешен износ страни са "изключени от по-нататъшно снабдяване с военни оръжия и друго военно оборудване, свързано с военни оръжия, докато тези обстоятелства не бъдат отстранени".

Само че става дума само за доброволен ангажимент и съвсем умишлено той няма силата на закон. Германското правителство ще може да продължи да снабдява Полша с въоръжение, още повече че Полша е съюзник в НАТО. Берлин би рискувал да нанесе значително по-големи щети на репутацията си, ако Варшава действително бъде санкционирана. Така че политическият риск за Варшава изглежда управляем.

Сега светът чака да види дали и „Леопард“-и, принадлежащи на Бундесвера, ще се насочат към бойното поле в Украйна. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Сбогом, ГФР

    24 Яну 2023 13:23ч.

    Няма да ни липсваш, страна на евнуси е кастрати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Яну 2023 13:40ч.

    Ха ха. Бандеровци на немски танкове. Дежа вю. Чакайте тогава руските танкове в Берлин. Не ви се вярва. Може да сте прави. Този път ще са ракети. За по-бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълен цирк

    24 Яну 2023 13:49ч.

    ТанкоГЕЙт е в разгара си и само показва тоталното фиаско на западнаЛАта политика. На всички им е ясно, че с танкове или не, Русия просто няма как да бъде спряна, защото точката на невъзвръщане вече отдавана е пресечена. На всички им е ясно, че това е една недъгава ПР-акция, която цели само да продължават да се дървят на Путин, докато Музата на либерал-сценаристите вече се изчерпа за нови планове, провокации и сценарии. Най-наясно са във Вашингтон и сега носят вода от 100 кладенеца за да обосноват нежеланието си да доставят собствените си танкове в Украйна. Те си мислят, че до безкрайност могат да насъскват европейските си марионетки, да се хвърлят сляпо във войната им срещу Русия, докато те самите пийват уиски, излегнали се спокойно на шезлонга и гледайки безплатното шоу. Но дори и малоумните дебили, управляващи ЕС вече изтрезняха и започнаха да разбират, за какво всъщност ги ползват краварските колонизатори, а именно за разходен материал. Другарят Шолц е съвсем на ясно и се опитва да играе на "умник", но това едва ли е полезен ход срещу господарите от САЩ. Те имат лостове да го пречупят и ще го направят. За съжаления са само онези малки чухуахуата от североизточна Европа и полските тарикати, които джавкат екзалтирано, с тънки гласчета и жадно махат с опашка, гледайки покровителите си отвъд Атлантика, мислейки си, че са 100% защитени... Голяма заблуда всъщност, но това се е техен проблем. Жалка картинка, наистина. На фона на всичко с изключение на някои трезви натовски военни експерти, Европа е на прага не само да се отърве от старото желязо но и да си предаде и останалото за скрап, което бързо ще бъде утилизирано на фронтовата линия или по-вероятно, още преди да стигнало до там... Но нека после да не гледат учудено, когато в един момент, на бойното поле, вече в самата Европа се появят САМО руски танкове... Не че вече не се е случвало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Яну 2023 14:08ч.

    Мечтиииии !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо скрудж

    24 Яну 2023 14:16ч.

    браво,точно и ясно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Яну 2023 14:05ч.

    Мароко, Мароко подарява танкове Т-72 на Украйна!!! 20 модерницирани танка в Чехия, които са собственост на Мароко.... ги подаряват, разбирате ли, подаряват на Украйна. А къде е нашия Цар РРадев с путинолъчката на чело!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подарява викаш а?!

    24 Яну 2023 15:06ч.

    Нищо подобно! Чехите просто ги гепиха под надзора на хамериканците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оги

    24 Яну 2023 14:12ч.

    "Сега светът чака да види дали..." ще има резултат по-различен от този през 1945г

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    24 Яну 2023 14:28ч.

    Шолц не смее да даде разрешение, защото руснаците ще реагират. А мълчанието и живото скатаване на САЩ по въпроса за Ейбръмс си е абсолютен курвенски номер - те насочват руснаците право към Берлин, ще видите после как ще обърнат палачинки- ама той Шолц на своя глава даде Леопарди....САЩ целят сблъсък с Русия, но да пострада Германия, а оттам и Европа. Те няма да си хабят зАлудо гейската армия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Яну 2023 20:20ч.

    Американците имат проблем с Абрамс. Първо имат малко, второ не е произвеждан от 20-тина години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Дън

    24 Яну 2023 14:34ч.

    търсим още като forsvaret, пари имаме, плащаме чрез фондации като Америка за Б-я, после си ги взимаме , ама това не сте го прочели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    24 Яну 2023 14:57ч.

    Така е, ние и бойкикевците сме доказателството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говорителят на белият дом

    24 Яну 2023 15:08ч.

    съобщи преди всички, че Германия ще даде танковете. След него Столтенберг каза същото и най накрая Рейнметал потвърждава, че имат готовност да предадат 80 танка. А Шолц и компания мълчат. Нееееееееееее, Германия е независима и свободна държава и щатите хич не са им седнали на главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Яну 2023 20:24ч.

    139 имат Райнметал, нови - една танкова бригада! Предполагам А 7. Въпросът е КОЙ ще плати. Защото ако Германия подари трябва да попълни с нещо. Та за Райнметал въпросът е на кого ще ги предоставят, направо на Украйна или ще запълнят недостига на Бундесвера ако той даде от неговите. Има прецедент - производител предостави на Украйна система за ПВО каквато Бундесвера няма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А след като и тези танкове

    24 Яну 2023 15:09ч.

    бъдат утилизирани какво следва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кво следва е ясно, било то с танкове или без..

    24 Яну 2023 15:16ч.

    Западна Украйна става част от Полша, а източна, част от Русия..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да има Полша. За известно време. Пак

    24 Яну 2023 16:58ч.

    Време им е за обичайното лекарство на тия католици, вечно чудещи се как да легнат под протестантите от Лондон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Яну 2023 16:54ч.

    Не зная какво мисли по въпроса за танковете "Леопард" Шолц, но ми се струва, че ще го принудят да ги предаде на 404. Може да се е сетил и за резултата от битката от ВСВ - операция"Цитадела'' и танковата битка при с.Прохоровка - най-вече от крайния резултат,когато новите немски "Пантери", "Тигри"участват с/у Т34 . Историята понякога се повтаря-като фарс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичките танкове на Бундесвера не могат събра една танкова дивизия

    24 Яну 2023 17:00ч.

    Решението е да им произведат нови. Но за това е нужно време, което ужкимската икономика на печатарите няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Яну 2023 20:26ч.

    При Прохоровката РККА губят 6 танка за да унищожат един на Вермахта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Яну 2023 20:27ч.

    Колибрито, това не е какво мислим а статистика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Яну 2023 21:50ч.

    До viva- В написаното от мен никъде не съм споменавала цифри-за Вермахта или за руснаците. Който иска статистика - има достатъчно специализирана литература, който се интересува- чете, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Яну 2023 7:25ч.

    Говорите за резултат. От битките между танковете е този.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    24 Яну 2023 16:59ч.

    Това вече се е случвало. Стародавният хищник с милиони лица отново срещу Русия.Досегашните резултати са известни,предстоящия, вероятно ще е същия.Колкото до танковете,по паметливите помнят,че и тигрите бяха "много по-добри" от Т-34,а финала се оказа в Берлин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хем финала през 1945 г. е в Берлин за трети път

    24 Яну 2023 17:03ч.

    Руснаците три пъти са превземали този град със щурм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Яну 2023 20:29ч.

    Нали знаеш какво казал българският народ за третия път на стомната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за стомната знаем

    25 Яну 2023 3:57ч.

    и за стоманата на руските танкове знаем. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Яну 2023 7:27ч.

    Руските танкове всъщност са съветски! Важна е тази подробност. Единственият руски танк не сме го видяли още в бой. Друга подробност за съветските танкове през ВСВ е тази, че стоманата им е ... американска! От ленд лийза. Който ленд лийз сега "тече" към Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немският ВПК само губи от това

    24 Яну 2023 17:05ч.

    а отново американският ВПК печели, защото такива остарели танкове ще имат големи загуби. Те са предвидими за специалистите, но за купувачите това е лоша реклама за немския ВПК, съответно е добре за американския ВПК, за да си продава неговите танкове. Явно е минало времето на ура-патриотизма в Германия и някои започнаха да се замислят че само губят от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Яну 2023 7:29ч.

    Нещо си сте се объркали! Проверете какви компоненти се влагат в Абрамс. Да не би да са на Райнметал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие не сте разбрал или се преструвате

    25 Яну 2023 12:17ч.

    за немците е изгодно американците да пратят техните танкове, че като почнат да горят да губят американците пазар за танковете си, а не немците. Досега бяха руски и нямаше база за сравнение, сега вече ще има. Именно затова са си оставили вратичка в договорите за продажба да се иска тяхното съгласие ако танковете се изпращат в трети страни. Само че немците не са свободни за да защитават интересите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде

    24 Яну 2023 19:07ч.

    Ама давайте им ги тия танкове и да мирясат най-после. Танка е хубава, голяма мишена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немците имат някаква еврейска жилка

    24 Яну 2023 19:37ч.

    и са доста стиснати. Подаръци не правят, пък било то и на бедстващи (италия през пандемията). Но тоя път тази стиснатост може и да е за добро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    24 Яну 2023 20:13ч.

    Не е вярно. Немците са дали разрешение за Леопардите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    24 Яну 2023 21:32ч.

    Байден готов передать Киеву 10 танков Abrams, чтобы повлиять на Германию. Об этом сообщил телеканал Sky News Arabia со ссылкой на неназванное ответственное лицо в Пентагоне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Авангард

    24 Яну 2023 21:35ч.

    Шолци е внук на дядо си , няма как да не прати германски танкове срещу Русия. И май ще вбеси казаците и ще получи този път руските подарки за престъпната германска земя за дълго ! Тази земя е отговорна за всички войни в Европа. И сега пак ще разпали войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    24 Яну 2023 22:17ч.

    Не е земята. Ония психопати, които я населяват, са. А психопатията не се лекува. И е наследствена. Даже и по стандартите на оня шарлатанин Зигмунд Фройд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатания

    24 Яну 2023 23:10ч.

    Ако Германски танкове се появят на Руска земя, с Германия е свършено .Русия ще изпепели ще унищожи буквално тази територия ,жалко за немския народ, но това е нацистката сган , с тях друг начин няма , жалко за Европа и света !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военно Окръжие

    24 Яну 2023 23:46ч.

    Тези танкове никога не са изпробвани в бойни условия. Турция има 316, част от които участваха във военни действия в Сирия. И горяха много добре, според Яков Кедми. При това, уцелени не от руснаци, а от сирийци. Каква тогава е причината Германия да се въздържа от предоставянето на Леопард – 2 на Украйна? Причината е чисто имиджова. Тези танкове стоят много добре на изложба и на снимка. Но не се знае какъв ще е резултатът от използването им в тежките условия на бойното поле. Те чудесно се продават, без да се използват. Полша предаде на Усрайна над 200 полско-съветски танка.При това танкове не изискващи обучение на екипажи. И нищо засега. А за полските Леопарди е ясно. Полските им екипажи отказват да се бият за Бандера и бандеровците. Тези танкове вървят в комплект с екипажите.Нито един Укротанкист (ако са останали такива) не може да се справи с тази техника за месец обучение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Яну 2023 7:39ч.

    Не ясно какво общо има военното окръжие с германските танкове, но Ви съветвам да прочетете малко по темата! В Сирия Турция използва Леопард от базовия модел - А 4. Който навсякъде е доработен до минимум А 5 от производителя. Турците решиха да си го доработят сами до по-висока версия но... Леопардите за Украйна са от версия А 6, предпоследната. Вероятно германците решиха, че е по-добре да дадат тях и да вземат новите танкове от производителя, които производител предложи направо на Украйна. От Леопард А 5 до Леопард А 6, за А 7 не говорим, е Балкан разлика. Не е вярно, че Леопарда не е пробван в бойни условия. В Афганистан имаше, там германците загубиха два. Оказа се, че има проблем, по гермнските стандарти, с противоминната защита - имало РАНЕНИ войници, не убити. Което доведе до допълнителна броня. Поради което последната версия е над 70 тона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи