Бен Ходжис: Оцеляването на Украйна е под въпрос заради празните складове за боеприпаси на страните от ЕС и НАТО

Бен Ходжис: Оцеляването на Украйна е под въпрос заради празните складове за боеприпаси на страните от ЕС и НАТО

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кошмарният сценарий за Украйна се превръща в реалност, казва Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа. Украйна почти изчерпа боеприпасите си, а Европа и САЩ не желаят да издигнат производството на боеприпаси на ново ниво, заяви американският генерал в оставка пред германската RND.

Докато Русия масово разширява атаките си от въздуха и по суша, украинските войници на фронта изчерпват боеприпасите. Противовъздушните ракети са в недостиг, а артилерийските снаряди са ограничени, което означава, че украинските войски може да започнат да отменят планираните атаки и едва да задържат отбранителни позиции. Според украинската армия на някои части вече се е наложило да намалят скорострелността си с 90 процента спрямо лятото. Липсва всичко - и на много места по фронта командирите не знаят колко дълго могат да задържат позициите си.

Фактът, че дори оцеляването вече е под въпрос, се дължи и на до голяма степен празните складове за боеприпаси на страните от ЕС и НАТО. От повече от година е ясно, че гладната за боеприпаси война източва резервите на западните армии. Фактът, че производствените мощности не са били масово разширени, е необясним за Ходжис: "Германия може да произвежда стотици хиляди коли годишно, но няма достатъчно боеприпаси? Това е смешно. Същото важи и за Франция, Великобритания, САЩ и други страни. Липсва политическа воля“.

Ефектите от недостига на боеприпаси сега стават все по-ясни на фронта в Украйна. Без големи количества артилерийски боеприпаси едва ли ще е възможно да се отблъснат мащабни атаки като неотдавнашната в района на Авдеевка, казва Ходжис. "Има риск от някои териториални загуби, но във всеки случай повече украински жертви“.

Сериозните дефицити в капацитета за производство на боеприпаси в страните от НАТО будят съмнения и в тяхната отбранителна способност. "Това ни прави уязвими към ужасна погрешна преценка на руснаците, че могат да нападнат страна от НАТО.“ Притеснение, което отново става все по-често срещано, особено в страните от Източна Европа.

В момента Украйна контролира повече от 80 процента от територията си. Ходжис не вярва, че те ще капитулират, ако има липса на боеприпаси. "Те знаят зверствата, които Русия върши на техните сънародници в окупираните села“, казва той.

Но размерът на убийствата и разрушенията е резултат от провала на Запада, който не иска да помогне на Украйна да победи. Руснаците залагаха, че Западът ще се умори и ще загуби волята да помага на Украйна да спечели. "И когато видят как Конгресът на САЩ спори и как канцлерът отказва да достави крилати ракети Taurus от месеци, тогава руснаците разбират, че стратегията им работи“, посочва американският генерал.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

  • rusnak

    09 Яну 2024 7:25ч.

    Бих казал и оцеляването на ФАЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснак,

    09 Яну 2024 11:42ч.

    пуснаха ли парното в Подмосковието, че ще изгинат от студ и пак американците ще са виновни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти за подмосковието не се грижи. Потърси къде ще изведеш семейството си, че иначе... Денят на колесника идва за душите ви, евроатлантически предатели!

    09 Яну 2024 12:07ч.

    Тик-так, тик-так, тик-так...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз проблем нямам

    09 Яну 2024 13:09ч.

    Ти мисли за по-следващата ротация, когато министър-председател ще ти стане Тагарев. Спокойно, ще ти позволят да му викаш Тагаренко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    09 Яну 2024 7:48ч.

    "Те знаят зверствата, които Русия върши на техните сънародници в окупираните села" -- ооо, нова мантра! направо избива рибата с весло. очаквам да бъде подхваната от местния умнокрасивитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтопаветник

    09 Яну 2024 7:58ч.

    Ходжис май не разбира, че митът за руската опасност е американска, а не европейска измислица. На всеки здравомислещ европеец е ясно, че в Украйна се води руско-американска война и затова на никой евро-държавник не му пука, че военните складове на Киев са празни. Каквото можаха - дадоха и сега - САЩ да се оправят сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой от тях нищо не разбира. Те не са хора. Те са устройства

    09 Яну 2024 12:10ч.

    Да умъртвиш такова означава да го избавиш отмъките му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германия може да произвежда стотици хиляди коли годишно, но няма достатъчно боеприпаси?

    09 Яну 2024 8:10ч.

    Тъп шапкар с тъпо мислене на тъп шапкар. Пазарната икономика произвежда това, което се търси , бе овньо ! Една немска кола има гарантирана продажба и струва /примерно/ 50 000 Евро. Един снаряд струва 3000 Евро, но търсенето му зависи от Държавата , която държава отговаря за Армията, и която армия се задейства, когато държавата е във военни действия ! Търсене - предлагане !...И в каква война официално е Германия, че да спре да произвежда автомобили и да конвертира в производство на снаряди ? Няма война - няма снаряди ! Путин го вкарахте във война. Той не искаше, но не му оставихте изход. Сега лека-полека Русия премина на военни релси, "бавно запрягат но бързо идват". Реанимирахте руския ВПК ! И имате нахалството да ревете - що така станало ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изявите на чучела като Ходжис са външно проявление на вътрешните гърчове в умиращата западна система

    09 Яну 2024 12:13ч.

    Този е без значение. Голямата веселба се заформя в Пиндостан. Там нещата отиват на гражданска война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... терпи моя красавица ...

    09 Яну 2024 8:19ч.

    европа няма да бъде полюс в новия многополюсен мир. Следователно, тя подлежи на поделяне между определящите фактори. Това означава следващи години: ударно деиндустриализиране, обедняване, варваризиране, демографска подмяна, хвърляне в хаоса на безброй вътрешни миждуособици и войни. Доказателство е, че доста от мероприята вече са факт - взривените потоци, мигрантския потоп, ко8идаферата, усрайнското блато, тоталният политически и институционален срив на всички нива и загубването на всяка надежда, че европейските народи могат да се осъзнаят, организират и спасят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руската кочина е

    09 Яну 2024 11:41ч.

    на крачка от краха (трети поред за по-малко от 110 години), той за Европа се закахърил. Аман от русоробска простотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пожелателно мислене, вложено в паметта на дърдорещо устройство. Ти не си човек, ти си механизъм

    09 Яну 2024 12:11ч.

    Нямаш човешки права.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    09 Яну 2024 9:11ч.

    Пропагандна партенка за бойлери, тоя смята снаряди, за хората не му пука, дебил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • светът без нато е по сигурен

    09 Яну 2024 9:15ч.

    Решението на всичките проблеми ще дойде ,когато НАТО се върне в границите си от 1979 година или се саморазпусне. Ако това не се случи войната ще продължи докато се реши въпроса с НАТО. Докато съществува нато ще има войни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    09 Яну 2024 13:45ч.

    Това безспорно е така, но има и друг, по-голям според мен, проблем - САЩ, които по всички признаци на болестните категоризации се причисляват към раковите образувания! НАТО може и да се върне в началото, но, останат ли САЩ в раковия си вид, мир няма да има на планетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голям американски го вадеше, дедо, ама мек

    09 Яну 2024 9:18ч.

    "Украйна почти изчерпа боеприпасите си, а Европа и САЩ не желаят да издигнат производството на боеприпаси на ново ниво, заяви американският генерал в оставка пред германската RND." - Заместете "не желаят" с "не могат" и нещата ще се наместят. А защо не могат мога подробно да ви обясня ако не знаете (защото по казионни официози никой няма да ви го обясни), но ще се наложи да си платите за обяснението. Достъп до алтернативки във века на уж "свободата на словото" вече струва безбожно скъпо. Оправяйте се сами с клиповото си индуктивно (псевдо)мислене. Да ви видим докъде ще ви докарат вашите слепи англоамерикански водачи, на които толкоз много вярвахте. В мъдрата книга е казано докъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    09 Яну 2024 9:46ч.

    Пазарна икономика Да си КУПЯТ боеприпаси от Северна Корея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташак

    09 Яну 2024 10:14ч.

    Е като не ви стигат боеприпасите на целия ЕС и НАТО за една пиклива война в Украйна, каква война ще водите с Русия, че и с Китай? Свивайте перките, хвърляйте бялата кърпа и бегом в Краварника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    09 Яну 2024 11:28ч.

    Лъжат че нямат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Яну 2024 11:42ч.

    Ходжис е генерал и не е глупав човек. Би следвало да знае, че не е добра практика, особено военна, да викаш "хоп", преди да си скочил. Истината е, че НАТО и САЩ търсиха тази война, за да навредят на Русия, иначе спокойно можеха да минат без разширяването на алианса, но с ясни гаранции за желаещите. Дразниха твърде дълго и твърде силно мечката, но не направиха анализ, могат ли да се противопоставят, ако тя се събуди. Е, сега от неговите думи е ясно, че не са били готови за конфронтация. Или поне за конфронтация в сегашния вид. Пожелателното мислене би трябвало да е последното в главата на един военен. Щото Ходжих не е обикновен войник, той е участвал в създаването и реализирането на тази политика и в този смисъл сегашните резултати са плод и на неговата дейност. Затова пак казвам, ползвайте сегашния акъл. Подирният е верен, ама кел файда от него...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта на САЩ

    09 Яну 2024 11:58ч.

    беше да върнат Русия 30 г. назад, за да не им се пречка в предстоящия глобален сблъсък с Китай. Тази цел вече е постигната. Със санкции през следващите 20 г. и разходи от стотици милиарди долари за възстановяването на Източна Украйна, която сама разруши, Русия излиза от Голямата игра за дълго. Дори да оцелее като държава, за връщането й в отбора на глобалните играчи ще са необходими поне 30 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Яну 2024 12:40ч.

    Не бих казал, че целта е изпълнена. Русия като военна сила не е елиминирана. Не е елиминирана и като икономическа сила. А връзката между тези две неща е пряка и непосредствена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Яну 2024 12:41ч.

    "Русия излиза от Голямата игра". "Голямата игра" е термин, който се отнася за политиката в Средния Изток и по-специално за Афганистан. Това е вековният сблъсък между Русия и Великобритания. Америка и тя се намеси. Хайде сега, от един път - кой се изнесе на бегом и даже летейки, преди 3 години от Афганистан. А за възстановяването на Източна Украйна, чак стотици милиарди не са нужни. Стотиците милиарди са нужни за цяла Украйна, но тя си има всички дадености, за около 5 години да се окаже един много печеливш бизнес-проект. Сепак Русия има опит - тов. Сталин възстанови икономиката на СССР след войната, за около толкоз, 5, години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Яну 2024 12:48ч.

    Та от този стратегически ракурс, меката тактика на Путин е разбираема. Той почти не удря транспортната инфраструктура - мостове, тунели, енергийната система, промишлени обекти, с изключение на военните и военно-ремонтните заводи, фабрики и работилници. С тази софт тактика, дразни много хора, включително и мен, но той си знае какво има в портфейла си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до целта на САЩ

    09 Яну 2024 14:11ч.

    Може би имащ известно основание.Но нека не забравяме,че Русия по силата на собствената си територия е трудно заобиколима.Отварянето на северния морски път допълнително усилва геостратегическото и значение.Това което прозираа "зад кадър" в думите на Ходжис,според мен е,че увереността,че Русия ще бъде победена при пряк сблъсък се е изпарила. На генерала му е пределно ясно ,че при такъв сблъсък,войната ще е с коренно различно качество. И не на последно място те трябваше да приемат факта,че опита за изолация на Русия се провали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    09 Яну 2024 13:15ч.

    Шойгу: През 2023г. жертвите на ВСУ достигнаха 215 000!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, че нали

    09 Яну 2024 13:28ч.

    още лани бяха 300 хил., а според Райчев 500 хил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    09 Яну 2024 13:54ч.

    Тази война, както и всяка друга, е един голям комар, покер, но със залог - живо месо, прекратяване (или създаване) на държавички, достъп/загуба на суровини. В този смисъл изказвания като това на Ходжис трябва да се съотнасят към дразнещата размяна на реплики и игра на думи между покерджиите, когато картите са раздадени и трябва да убедиш другия, че картите ти са слаби, така че си струва той да заложи всичко, за да те провери! Нито САЩ/НАТО са изчерпали боеприпаса, нито Русия е показало всичко, на което е способна! А Украйна...... Украйна е просто масата за покер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи