Белият дом: Байдън иска да чуе от Зеленски собствената му оценка на събитията на бойното поле

Белият дом: Байдън иска да чуе от Зеленски собствената му оценка на събитията на бойното поле

Президентът на САЩ Джо Байдън очаква с нетърпение да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски, за да чуе лично от него как се развива ситуацията в Украйна, по-специално за напредъка в продължаващата украинска контраофанзива, предаде агенция Укринформ, като се позова на изявление пред журналисти в Ню Йорк на говорителя на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

"Президентът очаква с нетърпение да чуе от президента Зеленски за контраофанзивата им и за напредъка, който постигат, нещо като негова оценка за това как изглежда бойното поле", каза Кърби.

Байдън иска също така да увери Зеленски, че когато САЩ казват, че ще останат с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, украинците трябва да разберат, че подкрепата ще продължи, добави говорителят.

Кърби подчерта, че срещата в Белия дом между Байдън и Зеленски ще се състои в "критичен момент". Той припомни, че украинските въоръжени сили продължават да постигат успехи в контранастъплението си, докато Русия се обръща към нелоялни режими като Северна Корея, а международната общност продължава да се сплотява в подкрепа на Украйна, по-специално в така наречения " Формат от Рамщайн".

Говорителят на Белия дом по националната сигурност потвърди, че президентът на Украйна планира да посети Конгреса на САЩ по време на посещението си във Вашингтон. "За членовете на Конгреса е важно да чуят директно от президента Зеленски за същите неща, които президентът Байдън ще чуе от него", каза Кърби.

Той подчерта също, че украинският лидер винаги, както публично, така и в частни разговори, е изразявал благодарността си за всичко, което САЩ правят в подкрепа на въоръжените сили на Украйна.

Както Укринформ съобщи по-рано, Володимир Зеленски вчера започна посещението си в САЩ. По-специално, той ще вземе участие в работата на 78-та сесия на Общото събрание на ООН, ще говори пред Съвета за сигурност и ще има срещи с чуждестранни лидери. На 21 септември Зеленски ще посети Вашингтон.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Ами сложи си по-голям диоптер, може и да видиш "оценката".

  19 Sep 2023 15:31ч.

  Идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  19 Sep 2023 18:03ч.

  Зеления, скоро той ще трябва да ходи на източния фронт -- до последния усраинец ! Ясно че ще забегне към Калифорния като онова говедо Гуидо преди да го набара неговите хора де...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Укровермахта побеждава по всички фронтове, как иначе

  19 Sep 2023 15:35ч.

  Особено по мирното население със западно оръжие. С животи ще плащате този дълг, западни изроди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  19 Sep 2023 15:46ч.

  Най-новият виц: Байдън иска да чуе от Зеленски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  19 Sep 2023 16:50ч.

  Някой знае ли дали в хилядолетната човешка история при две воющващи страни (независимо от подкрепата на Украйна само и единствено тя е пряк участник във войната) едната страна т.е. Украйна да е загубила почти половината от населението си в резултат на войната и емиграцията, 20% от територията си, абсолютна невъзможност да подържа инфраструктурата си - транспортна и друга, и да продължава да смята че някак си чрез контраофанзива да надвие и победи? Аз не знам - пак казвам, не от векове, а от хилядолетия на човешката история! Т.нар. правителство на Украйна живее е в някаква делюзия. Защо? Защото е продажно като нашето в момента. Трябва да четат Тукидид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  19 Sep 2023 16:53ч.

  В допълнение - да поставя условия за евентуални мирни преговори към другата страна?! Абсолютна делюзия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам.изверг

  19 Sep 2023 17:59ч.

  Василева, това е още едно доказателство че природната тъпащина, с която американците са пословични, винаги се е комбинирала с отчаяна упоритост. Турците на това му викат инат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  19 Sep 2023 17:07ч.

  Дрън, дрън, дрън... А истината е, че ще мислят, как точно Зеленчука да капитулира гордо, а САЩ да излязат с не толкова наведени глави, след поредната провалена тяхна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън иска да чуе от Зеленски собствената му оценка на събитията на бойното поле

  19 Sep 2023 18:02ч.

  Командващия армията иска да чуе от командира на батальонната бойна група собствената му оценка за събитията на бойното поле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  19 Sep 2023 19:56ч.

  САЩ добре знаят как върви контраофанзивата, но сигурно искат да чуят оптимизма на Зеленски и да го надъхат да започне да вкарва в месомелачката и 16- 17 годишни хлапета. Той е достатъчно тъп и зависим за да вкара в боя и последния мъж украинец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи