Белгийското военно разузнаване отчита връщане на нивото на шпионажа от Студената война и определя Русия като най-пряка заплаха

Белгийското военно разузнаване отчита връщане на нивото на шпионажа от Студената война и определя Русия като най-пряка заплаха

Белгийското военно разузнаване отчита, че равнището на шпионските дейности в страната нараства и вече е сходно с времената на Студената война, съобщават местни медии, като се позовават на първия открит доклад на специалната служба. Това съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Русия е определена като първостепенна и най-пряка заплаха за мира в държавите от евро-атлантическата общност. Посочва се, че свързани с руската държава извършители са в основата на зловредни действия в електронното пространство, включително по отношение на инфраструктурата на държавите от Запада. Изразено е опасение, че тази инфраструктура може да бъде взета на прицел при задълбочаване на войната в Украйна.

Според доклада руски хакери често извършват удари по повечето държави от НАТО като "отмъщение" за силни изявления или при решения за изпращането на подкрепа за украинските сили. Изразено е очакване тези действия да продължат.

Отбелязва се, че възможностите на руското разузнаване в Белгия са били временно ограничени с решението да бъдат изгонени 21 дипломати от руското посолство в Брюксел и консулството в Антверпен, както и 19 дипломати от руското представителство към ЕС. Уточнява се, че руската страна предприема мерки да се приспособи към променената среда, за да продължи разузнавателната дейност.

Разузнаването на белгийските въоръжени сили допълва, че се запазват заплахите от терористични действия от среди, свързани с ислямизма или крайната левица и десница. В доклада се разглеждат също заплахите, които произтичат от разпада на международната система за контрол над неразпространението на оръжия за масово поразяване, както и опасностите, свързани с Китай, Северна Корея, Иран, Сирия и с напрежението между Индия и Пакистан.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Иван

  26 Апр 2023 11:07ч.

  Звучи чудесно. Хората ще живеят определено по-добре, ако се върнат онези времена, когато двете системи са се доказвали коя е по-добрата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пригожин

  26 Апр 2023 11:19ч.

  "Баширов и Петров" шетат по ЕС, и не само.... Катедрали за селфита бол! Киберармията на Путин е на доброволчески начала, няма лице, и няма "хващане"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  26 Апр 2023 11:38ч.

  Системите вече не са две, защото отпадна свръхидеологизацията, поне при съветския блок... Но културите и идентгичностните кодове остават различни. И тоя път Западът е в стойка партер, защото не може да предложи нищо на човечеството, освен лъжи, грабежи и всякакви други колониално-фашистки насилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Белгийското разузнаване, виж ти

  26 Апр 2023 12:08ч.

  Сериозна работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много тъпо е да си тъп

  26 Апр 2023 15:12ч.

  Руското "грозде" май е доста кисело. Как само им се иска да разграбят огромната страна, ама Русия много лоша - хем не знае как да си използва несметните природни богатства, хем не дава да я крадат. Путин предоговори всички концесии и вдигна процента десетки пъти, от 2% (нашият е 1.5% за златото) на 25 и повече процента. Е, как да го търпят такъв скръндза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи