Белгийските магистрали гасят осветлението, за да пестят

Белгийските магистрали гасят осветлението, за да пестят

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

От понеделник, 19 септември, осветлението на повечето магистрали във Валония, Южна Белгия, ще се гаси през нощта, за да се пести електроенергия заради резкия скок на цената на тока. Това обяви операторът на мрежата, цитиран от Франс прес.

"В контекста на енергийната криза тази мярка цели едновременно да намали потреблението и сметките за електроенергия на държавата“, съобщи днес "Софико" (Sofico), компанията, която управлява 2700 километра магистрали и национални пътища в този район, който граничи с Франция. Мярката бе поискана в началото на септември от правителството на Валония.

По силата на новото решение 20 000 от общо 25 000 светлинни точки, разположени над централните средни ленти на магистралите, ще угасват между 22 часа и 5 часа, когато трафикът е по-слаб. Това обясни компанията в комюнике, в което се подчертава необходимостта да се осигури сигурността на пътниците.

"Пътните възли, включително входовете и изходите на магистралите, които са потенциално рискови зони, ще останат осветени", уточни компанията.

"Софико" смята, че с изгасването на осветлението през нощта ще се намали потреблението на електроенергия с 2670 мегавата годишно, което ще спести 400 000 евро на бюджета по текущия курс.

Същевременно белгийските власти одобриха разширен пакет помощи за гражданите и бизнеса, за да се справят с повишените цени на електроенергията, обяви днес премиерът Александер де Кро, цитиран от ДПА.

По-рано правителството увеличи социалните обезщетения за най-тежко засегнатите потребители, но новият пакет включва изплащане на 135 евро месечно за газ и 61 евро за електроенергия за семействата през ноември и декември, написа премиерът в "Туитър". Освен това ще има еднократно плащане от 300 евро за мазут за отопление.

В допълнение данъците върху газа и електроeнергията ще бъдат намалени до минимум през ноември и декември.

Мерки за облекчение ще бъдат предоставен и на компаниите и самонаетите чрез пряка финансова помощ и отлагане на плащането на данъци и социални осигуровки. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Те такова чудо-юдо

    17 Sep 2022 7:56ч.

    не можех да си представя, че ще се яви! Да си убиеш икономиката, и то за половин година, да си обречеш на глад, студ, "тъмно" и мизерия народа? И заради какво? Не е ясно! Но сляпото подчинение на фащ ето до къде води! И май всеки народ си заслужава управниците! За жалост, последните много нефелни, бе! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ потъват

    17 Sep 2022 8:23ч.

    европа е прикачена към сащ, ако това се случва в белгия, сащ е потъващ кораб, без шансове за срасение. тези мерки свързани с пестенето са точно проявление на състоянието на дд. фалит;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудесно

    17 Sep 2022 9:07ч.

    Да карат на свещи, по-романтично е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    17 Sep 2022 9:32ч.

    Те накъдето отиват, ние оттам се връщаме: за разлика от тях ние никога не сме пускали осветлението по магистралите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как ще пуснеш нещо ?

    17 Sep 2022 11:32ч.

    Което го няма ! Че и никога не го е имало...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белгийските магистрали гасят осветлението, за да пестят

    17 Sep 2022 9:36ч.

    Трети харесва това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредната транс-хуманистична помия

    17 Sep 2022 9:37ч.

    А вие задавате ли си въпрос - защо се осветяват магистрали в Белгия ? И изобщо къде има практика десетки и стотици километри не само магистрали , а и "рут насионал" , да светят като коледни елхи ? Естествено че ще ги угасят ! И това не е електричество на Белгия, а ВНОС ОТ ГЕРМАНИЯ ! Репарации още от ВСВ ! Но трябва да се плашат читателите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДГД двете католически провинции на Холандия

    17 Sep 2022 10:08ч.

    Изобщо без ток трябва да се научат да карат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без ток

    17 Sep 2022 10:22ч.

    Що, в БГ как се кара нощно време ? Осветени ли са на през 50 метра АМ "Тракия" и "Хемус" ?? Къде изобщо в Европа сте виждали тотално осветление по шосетата ? Не прочетохте ли по-горе са ви написали. Това е излишество от ток, което им идва дар от ФРГ ! Чудят се какво да го правят и осветяват пустите пътища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайно време беше

    17 Sep 2022 10:29ч.

    такова разточителство и разхищение никъде го няма. Да си осветяваш цялата пътна мрежа през нощта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Летите на западна Европа със самолет

    17 Sep 2022 11:27ч.

    Гледате надолу. Когато видите безкрайна "паяжина" от осветени шосета и магистрали, светещи нишки - да знаете ! Летите над Белгия ! :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • странно

    17 Sep 2022 11:02ч.

    не е ли опасно да оставяш неосветени пътищата през нощта .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опасностите !

    17 Sep 2022 11:31ч.

    Зимно време като падне снега, не е ли опасно да караш нагоре към Вакарел ? АМ "Тракия" не само че не е осветена, не само че няма помен от маркировка, не само че не се чисти като хората , ами и "матряла" все така си фучи с > 140 км/ч. Ей това е ОПАСТНОСТ. Не ревете над чужди гробища, които и - не съществуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осветяването на магистралите е глезотия. Не е така с тоалетните, чието осветление също ще бъде спряно. В мрака ще бъде маркирана само тоалетната чиния чрез гирлянд от светодиоди.

    17 Sep 2022 11:06ч.

    Той ще се захранват от електричество от монтирани в пода пиезокристали. Физиологичните отпадъци, отделяни в тоалетната, също ще се използват за добиване на електричество. Това ще става чрез хитроумни устройства, използващи температурната разлика между екскрементите и околната среда. Тоалетните ще бъдат снабдени също с ръчни и крачни динамо-машини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    17 Sep 2022 18:57ч.

    Особено ефикасни ще са тези динамо машини пред вратите на тоалетните: пристъпяйки от крак на крак, или подскачайки от зор, чакащите да влязат в заветната клетка ще произвеждат електричество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Икономията - майка на мизерията

    17 Sep 2022 11:33ч.

    Отминаха безгрижните и богати години. Африканците се преселиха в Европа, а Европа се измести в Африка. Само дето е студено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС започна с Белгия и ще свърши с Белгия

    17 Sep 2022 11:37ч.

    Най-напред бе Бенелюкс, организация на базата на белгийските въглища - енергия и стоманата на Люксембург. И какво стана сега? Белгия няма енергия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енергия има предостатъчно

    17 Sep 2022 11:54ч.

    Въпросът е в цената. Който има паре - ще стои на топло. Който няма, ще го баламосват с "пандемията", "войната в Украйна" , "климатичните промени" ... Когато не знаете за какво става дума , винаги става дума за пари !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да сме солидарни

    17 Sep 2022 12:27ч.

    И ние да угасим светлинита на магистралите. Опа, това вече сме го правили. Значи все пак ги стигнахме пустите западняци или по-скоро те ни стигнаха. Хе-хе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    17 Sep 2022 14:19ч.

    Както казва стрина Марина "Имането води до оглупяване, нямането - до приземяване, ич нямането - до оскотяване."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерво-алтантик

    17 Sep 2022 14:29ч.

    Хайде стига злобни коментари, българите сме състрадателен народ, поне софиянци, призовавам да направим митинг срещу Путин на жълтите павета в подкрепа на белгийците, лишени от осветеление на магистралите и на швейцарците, които ги чакат глоби ако надвишат лимитите за отопление и къпане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цената на прогреса

    17 Sep 2022 15:58ч.

    Как ще глобяват за надвишени лимити за отопление и къпане? Освен ако не задължават за/във всеки дом да се инсталират интелигентни измервателни елетроуреди, които могат да следят дистанционно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    17 Sep 2022 19:00ч.

    В Швейцария засега няма лимит за отопление или къпане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи