Белгийската и германската полиция обискират офиса на ЕНП в Брюксел

Белгийската и германската полиция обискират офиса на ЕНП в Брюксел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Белгийската и германската полиция обискират офиса на Европейската народна партия в Брюксел, съобщават от офиса на партията. В съобщението се пояснява, че обиските са свързани с разследване в Тюрингия, което е в ход в момента. Партията съдейства изцяло и осигурява цялата необходима информация и документация, се казва в съобщението. 

Посещението е свързано с разследване в германската провинция Тюрингия, се казва в изявлението, без да се дават подробности, като се добавя, че "партията сътрудничи при пълна прозрачност с участващите органи, предоставяйки цялата необходима информация и документация".

Допълнителна информация не може да бъде разкрита, тъй като разследването в Германия продължава, се казва в съобщението от партията, оглавявана от германския евродепутат Манфред Вебер.

Излизащото в Брюксел издание "Политико" обаче пише, като се позовава на германския вестник Mitteldeutscher Rundfunk, че претърсванията са свързани с разследване срещу лидера на регионалния парламент в германската провинция Тюрингия Марио Фойгт от десноцентристкия Християндемократически съюз - и неговото участие в предизборната кампания на ЕНП за европейските избори през 2019 г.

Той е бил ангажиран да подкрепи дигиталната кампания на ЕНП, като след това партията е възложила договор на интернет агенция, от която се подозира, че той е получил пари.

От септември 2022 г. Фойгт е разследван в Германия по подозрение за подкуп в бизнес сделки.

Служител на ЕНП казва пред "Политико", че това е "проблем между изпълнител, който е работил за ЕНП по време на кампанията през 2019 г., и един от неговите подизпълнители в Германия".

В ЕНП членуват партии от 27-те членки на ЕС и други извън блока, като например в Западните Балкани, Норвегия, Швейцария и Украйна. В България ГЕРБ, СДС и "Демократична България" са част от Европейската народна партия.

Главоболия и в ляво

Съобщенията за разследването на ЕНП идват на фона на скандала в Европейския парламент, засегнал втората по големина парламентарна група - тази на социалистите и демократите.

През декември белгийската полиция извърши повече от 20 обиска и арестува вицепрезидента на парламента Ева Кайли по подозрения в корупция и търговия с влияние в полза на Катар и Мароко. Впоследствие по същото разследване бяха задържани и белгийският евродепутат Марк Тарабела и италианският му колега от социалистите Андреа Коцолино.

При обиските по разследването, придобило известност като "Катаргейт", бяха открити над 1.5 млн. евро в брой, а предполагаемият мозък зад корупционната мрежа - бившият италиански евродепутат Пиер-Антонио Панцери, сключи сделка с прокуратурата и сега е неин основен свидетел.


Източник: БНР, dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • А Манфред Вебер с колко пари си отиде сега от БГ?

  04 Апр 2023 20:24ч.

  На кого плащаше с кюлчета и пачки от "чекмеджето" ББ? На него и на баба Урсула!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  04 Апр 2023 21:04ч.

  Шмъркъл и оня ишиас имат повече ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  04 Апр 2023 20:30ч.

  Кога Урсула и файзера?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КоКаL

  04 Апр 2023 21:24ч.

  Нашите стават толкова алчни колкото западните си колеги. Еврото е техния БОГ,джендърствито е удоволствието им.Така са смятали и в Содом и Гомор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Музикант

  05 Апр 2023 1:49ч.

  А разследване ва Боко кога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Контрера

  05 Апр 2023 4:51ч.

  Зам. щефът на ЕНП ГЕРБетастката Андрюша Ковач контеса Месечкова още ли не е арестувана?! И какво стана с критото в БГ разследване на ДС-МВРо-Джамбазето от ЕвроПрокуратурата на Лаура Ковеши?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи