Белгийската държавна сигурност предупреждава за заплахата от десен екстремизъм сред младите

Белгийската държавна сигурност предупреждава за заплахата от десен екстремизъм сред младите

Заплахата от десен екстремизъм в съчетание с антиправителствен екстремизъм продължава да нараства в Белгия, предупреждава нов доклад на Държавната служба за сигурност (VSSE), предаде за БТА белгийската агенция Белга. Службата счита, че "будещата тревога радикализация на младите хора" е основна тенденция в десния екстремизъм.

Вече от няколко години насам VSSE отбелязва, че десните екстремисти все по-често вземат на прицел правителството или други символи на установената власт, включително пресата, политиците и учените - особено вирусолозите. Десните екстремисти все по-често вземат на прицел правителството вместо "по-традиционни" цели, като например центрове за предоставяне на убежище, джамии или синагоги. "След избухването на войната в Украйна и повишаването на цените на енергията забелязваме, че десните екстремисти отново се опитват да предизвикат гняв и омраза срещу правителството", посочва службата за сигурност.

Агенцията отбелязва, че все повече млади хора в Белгия бързо се радикализират чрез своите компютри или смартфони, като някои от тях се превръщат в пропагандатори на омраза и "клавиатурни войни", подстрекаващи към омраза и насилие. "Будещият тревога стил и силно омразното и направо насилствено съдържание на техните послания на различни платформи в социалните медии, като "Телеграм", имат известни прилики с възхваляването на насилието от страна на "Ислямска държава" отпреди няколко години", се казва в доклада.

През последните две години службата за държавна сигурност е предала на полицейските служби и прокуратурата няколко случая, свързани с радикализирани млади хора. Някои от случаите са били свързани с непълнолетни с радикални нацистки и антисемитски възгледи, проповядвали омраза и насилие онлайн, а други - с младежи, които лично са отправяли заплахи за насилие. "Навременното откриване и своевременното предотвратяване на тези поддаващи се на впечатления и импулсивни млади хора, които се обръщат към насилието, ще бъде сериозно предизвикателство за VSSE и другите разузнавателни служби и служби за сигурност през следващите години", заяви белгийската служба за държавна сигурност.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • учените - особено вирусолозите

    13 Яну 2023 18:21ч.

    Мда , да - учЕните твърдящи за съществуването на Звяра сферичка с шипчета /никога недоказан от истинската наука/ , и вирОсолозите които вместо да си гледат вирусите нареждаха домашен арест на милиони хора ! Първата "епидемия" в човешката история, в която заключваха не болните, а ... здравите ! Аз на тези "учени" и "вирусолози" мога ли да им ... ..... също ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз спрях да си плащам здравните вноски щом направиха фъксинацията доброзорна

    13 Яну 2023 18:36ч.

    Няма да финансирам система, която се опита да ме убие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    13 Яну 2023 19:06ч.

    напомня ми за вица: "жено не бъркай ситуацията с боя"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    13 Яну 2023 20:32ч.

    Аз пък си помислих, че канадския Трюдо (Trudeau) се е прехвърлил в Белгия : същия либерален стил на манипулация и цензура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега десен

    14 Яну 2023 10:47ч.

    преди беше арабски, ляв .... Не слушат тези народи ей . При толкоз грижи от страна на властите. Неблагодарници. !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи