Белгия ще обучава украински пилоти на Ф-16, но няма да дава изтребители на Киев

Белгия ще обучава украински пилоти на Ф-16, но няма да дава изтребители на Киев

Белгия ще осигури обучение на украински пилоти за управление на изтребители Ф-16, потвърди говорител на премиера Александер де Кро, цитиран от местни медии. Решението е било взето на правителствено равнище миналата седмица, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Засега не се посочват срокове за начало на обучението. Предстои тази седмица да бъдат приети допълнителни решения, е пояснил говорителят.

Уточнява се, че белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер изключва възможността страната да предостави изтребители на Украйна по две причини. Първата е, че белгийските Ф-16 са в края на ресурса си, а втората - че машините все още са необходими за дейностите на белгийските въоръжени сили.

На срещата на Г-7 в Хирошима миналата седмица САЩ дадоха разрешение за обучение на украински летци на Ф-16. Проектът е съвместна инициатива на Великобритания, Франция, Белгия, Дания и Португалия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Обучител на Ф16

    22 Май 2023 10:36ч.

    Я да видиш ти - и тия свириха "отбой"! Англичаните щели да дадат, ама нямали, немците и те така, сега и тия... Но иначе ще ги обучават. Предполагам на нашите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи

    22 Май 2023 11:00ч.

    Значи ще ги обучават просто ей така за обща култура, че като седнат на маса да имат за какво да говорят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе от години чакам от Запад поне една смислена и логична новина!

    22 Май 2023 15:43ч.

    ПОНЕ ЕДНА !!! Докога, бе, докога да чакам?????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    22 Май 2023 17:09ч.

    Значи Белгия и другите ни уж “съдружници” от НАТО могат да обучават Украйна и Северна Македония на ф16 , но не могат да обучават нас. Могат да снабдяват Украйна съм самолети ф16 безда ги плащата ние не само ги платихме, ами няма и да ни ги доставят! Така ли постъпват съюзници!?!?!? Само за това Борисов в затвора!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи