Белгия проверява дали оръжие, доставено за отбраната на Украйна, е използвано в Русия

Белгия проверява дали оръжие, доставено за отбраната на Украйна, е използвано в Русия

Правилата са ясни и предвиждат доставеното оръжие да се използва само за защитата на Украйна, е отбелязал белгийският премиер Александер де Кро, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Белгия ще провери данни, че оръжие, което е доставила на Украйна за самоотбрана срещу руското нападение, е било използвано в Русия, съобщиха местни медии. Уточнява се, че според разузнавателни данни на САЩ автоматични пушки белгийско производство са били използвани от руски бойци от проукраинските групи "Легион, "Свободна Русия" и "Руски доброволчески корпус".

Белгийските министри на отбраната и на външните работи ще се свържат с украинската страна, веднага щом е възможно, за да поискат пояснения, се допълва в съобщенията. Доставките на оръжие от Белгия са предназначени за защита на украинската земя и украинския народ от руското нахлуване, това ясно е посочено в съответните документи, тези оръжия не следва да попадат в отделни групи, които преследват вътрешни цели в Русия, е заявил осведомен източник, цитиран от белгийските медии.

Белгийският премиер Александер де Кро е уточнил, че на разузнаването е възложена задачата да провери данните. Мога да кажа само, че правилата са ясни и предвиждат доставеното оръжие да се използва само за защитата на Украйна, е отбелязал той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • баба мара

    05 Юни 2023 13:30ч.

    финансов одит на украина къде са траншовете от ес и оръжието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джавелините

    05 Юни 2023 14:22ч.

    вече са на въоръжение в наркокартела от Залива..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи