Белгия предава на Украйна 611 млн. евро приходи от запорирани руски активи

Белгия предава на Украйна 611 млн. евро приходи от запорирани руски активи

Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер

Белгия ще предостави тази година на Украйна 611 милиона евро от лихвите върху запорираното руско имущество. За това съобщават местни медии, като се позовават на министерството на отбраната. Министър Людивин Дедондер е съобщила за намерението на украинската страна. 

По-голямата част от руското имущество в ЕС, запорирано заради агресията срещу Украйна, се намира в Белгия.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел съобщи, че страните членки са близо до споразумение как точно да помогнат на Украйна със замразените на територията си руски активи.

В края на миналата година Европейската комисия представи план за оползотворяване на извънредните печалби, генерирани от замразяването на руски активи и техните инвестиции. Засега се предлага извънредните печалби от активите на Руската централна банка да се натрупват в отделни сметки в депозитари на ЕС в очакване на предложението на ЕК за по-нататъшни стъпки.

В средата на януари белгийският вицепремиер и министър на финансите Винсент ван Петегем заяви след заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, че Европа е започнала да разработва начини за насочване на приходите от замразените руски активи в полза на Украйна.

От началото на специалната военна операция страните от ЕС и Г-7 са замразили почти половината от валутните резерви на Русия на стойност около 300 млрд. евро. Около 200 млрд. евро се държат в ЕС, предимно в сметките на белгийската компания Euroclear.

В края на октомври тази компания съобщи, че през първите девет месеца на 2023 г. е спечелила около три милиарда евро под формата на лихви от инвестирането на санкционираните активи.

Както предупреди Европейската централна банка, използването на замразените резерви за финансиране на Украйна може да носи репутационни рискове за европейската валута в дългосрочен план. Тя призова Брюксел да "погледне отвъд този отделен конфликт" и да намери други начини за финансиране на Киев.Руското външно министерство нарече замразяването на руски активи в Европа кражба, като отбеляза, че ЕС се е насочил не само към частни средства, но и към държавни резерви.

Руското външно министерство нарече замразяването на руски активи в Европа кражба, като отбеляза, че ЕС се е насочил не само към частни средства, но и към държавни резерви.

Източници: БНР, Риа Новости

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • Иван

    23 Яну 2024 18:29ч.

    Кръволаците в света се готвят за безкраен кървав пир с човешка кръв

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    23 Яну 2024 18:29ч.

    Смешни крадци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ото фон Бисмарк

    23 Яну 2024 18:36ч.

    "Руснаците винаги ще дойдат за своите пари.....Затова си струва или да играете честно с руснаците, или да не играете изобщо".....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лавров

    23 Яну 2024 18:44ч.

    Мне кажеться что мъй в Берлине давно не бъйли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • намек

    23 Яну 2024 18:44ч.

    Има една много, много нова новина от Харков днес - руснаците най-после са се раздействали що се отнася до адекватно отмъщение спрямо нагло демонстрирания пореден укротерор в Донецк миналата седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    23 Яну 2024 19:08ч.

    това е кражба на държавно ниво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврото се самоубива

    23 Яну 2024 20:05ч.

    Еврозоната е в рецесия. "Около 200 млрд. евро се държат в ЕС, предимно в сметките на белгийската компания Euroclear." Финансовата компания Euroclear проваля еврото като надеждна валута и започва събарянето на съвременната Валилонска кула в Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    23 Яну 2024 20:35ч.

    Явно ще трябва да повторя вица - руска ядрена подводница нейде в северния Атлантик. Дежурния не издържа и заспива. Клюмайки удря главата си в пулта за изстрелване на ракетите. Завиват сирени, влиза Капитана и се развиква на дневалния. " Какво направи бре момче"?. "Нищо другарю Капитан"! "Как нищо бре момче, вземи гумата и изтрий Белгия от картата"! Вица е показателен за неадекватните западни политици, които си мислят, че американците вечно ще им бършат гъ..вете! В даден момент момчетата от Америка ще им кажат - без нас! В тази ситуация най интересни ще са ми прибалтийците и нашите мисирки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи