Белгия иска забрана за влизане в ЕС на екстремистки израелски заселници от Западния бряг

Белгия иска забрана за влизане в ЕС на екстремистки израелски заселници от Западния бряг

Белгия ще настоява за европейска забрана за влизане на екстремистки израелски заселници, заяви външният министър на страната. Ден по-рано министър-председателят Александер де Кро обяви, че на екстремистки заселници от Западния бряг ще бъде забранено да влизат в Белгия, предаде белгийската новинарска агенция Белга. 

Искането за ограничения за влизане ще бъде отправено на Съвета на европейските външни министри в понеделник и на европейската среща на върха следващата седмица, заяви външният министър Хаджа Лабиб.

По-рано тази седмица правителството на САЩ обяви, че ще наложи визови ограничения на израелските заселници, които участват в подкопаването на мира, сигурността или стабилността в окупирания Западен бряг.

По време на реч в университета в Гент вчера, Де Кро обяви, че Белгия ще въведе подобна забрана.  "На екстремистките заселници на Западния бряг ще бъде забранено да влизат в Белгия", каза той. "Ще работим със Съединените щати по тези санкционни мерки и ще настояваме Европейският съюз да последва примера им", каза той на международна конференция, посветена на 75-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека.

Насилието между заселници и палестинци на Западния бряг рязко нарасна след нападението срещу Израел на 7 октомври, извършено от палестинската екстремистка организация "Хамас".

Тъй като хората могат да се движат свободно в рамките на ЕС, националната забрана за влизане би била до голяма степен неефективна, освен ако други държави членки не последват примера. Ето защо Лабиб ще повдигне въпроса пред европейските си колеги, заяви самата тя в съобщение за медиите.

"Министър Лабиб подкрепя европейските дискусии ... за постигане на забрана за влизане в Белгия и в Съюза възможно най-скоро", се казва в съобщението за медиите.

ЕС няма единна позиция по отношение на конфликта между Израел и Палестина. Белгия едновременно осъди Хамас за терористичното нападение в Израел на 7 октомври и смята Израел за отговорен за многобройните жертви сред цивилното население в ивицата Газа.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Джак

    09 Дек 2023 8:53ч.

    Празни приказки! И как точно ще селектират кои са екстремистките заселници от Западния бряг, за да им забранят да влизат в Белгия? А, и друго - значи в България могат да идват, но в Белгия - не?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е как?

    09 Дек 2023 11:54ч.

    Както влизат тия, които "не са екстремисти" от африканските страни и от близкия изток. На границата има интервю и ги питат дали са екстремисти и те казват, че не са. Също имат бланка, в която трябва да отбележат "Да" или "Не" дали са екстремисти. Нещо неясно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    09 Дек 2023 14:02ч.

    Американски подлоги-Лицемери. Не че съм фен на тарамбуките, но там тероризма и геноцида се извършва от САЩ и отрочето им - Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи