Беларус се включва във войната

Беларус се включва във войната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

10 дрона камикадзе излетяха от Беларус и пресякоха границата с Украйна във Волинска област. Това съобщи губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в Телеграм. Същевременно от пресслужбата на беларуския президент Александър Лукашенко казаха, че той провежда среща с военни. Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний заяви, че до момента са изстреляни 75 ракети към страната, като 41 от тях са били свалени от противовъздушната отбрана.

Президентите на Русия и Беларус Путин и Лукашенко се договориха за разполагане на съвместни регионални военни групировки. Това съобщи беларуският президент, цитиран от РИА Новости. 

"Във връзка с изострянето на обстановката на западните граници на Съюзната държава се договорихме да разположим регионални групировки на РФ и Република Беларус. Това е според нашите договори. Ако равнището на заплахата стигне днешното ниво, се задейства групировката "Съюзна държава", казва Лукашенко. 

Т.нар. Съюзна държава е наддържавно образувание между Русия и Беларус с поетапно възникване на единно икономическо, военно, митническо, валутно, юридическо, хуманитарно, пазарно и културно пространство. Договорът за Съюзна държава между Беларус и Русия е подписан през 1999 г. Когато на 24 февруари т.г. Русия нападна Украйна, Беларус предостави на руската армия територията си и бе проведено съвместно военно учение.

"Основата на тази групировка са армията, въоръжените сили на Беларус. Длъжен съм да ви информирам, че формирането на тази групировка започна преди два дни. Наредих да се пристъпи към формирането на групировката", заяви още Лукашенко. 

"Не бива да има война на територията на Беларус. И ние, военните, ще направим всичко възможно това да не се случи", каза президентът.

Днес от територията на Беларус са били изстреляни 10 ирански дрона камикадзе към Западна Украйна. В събота Лукашенко заяви, че по неофициални канали е получил информация, че Киев е започнал процес на откриване на втори фронт - срещу Беларус, а Западът обсъжда възможността да нанесе ядрен удар срещу страната му. „Както беше заявено: „Ще направим така, че на Беларус да се случи това, което се случи на Кримския мост“, каза Лукашенко. Още тогава Украйна отрече спекулациите. 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че по негово искане германският канцлер Олаф Шолц ще свика спешна среща на страните от Г-7 утре. 

NEXTA съобщи, че три руски крилати ракети са нарушили въздушното пространство на Молдова. Няма данни засега къде са паднали. Външният министър на Молдова съобщи, че ракетите са били изстреляни от Черно море и са пресекли територията на страната. Руският посланик в Кишинев е извикан за обяснения. 

Източник: "Сега"

 

Коментари

  • Хора,

    10 Окт 2022 12:53ч.

    Какво е това заглавие? Няма нищо общо нито със статията, нито с реалността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • професионално изкривяване

    10 Окт 2022 13:09ч.

    Къде търсите обективност у журналята? Друго си е драматизъм, холивуд във весникарските стаии. Истината кучета я яли. Не е атрактивна, не държи в мъгла умовете ви. Не помня да е имало статия, която да си отговора на заглавието. Така ги учат по либералному.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    10 Окт 2022 12:58ч.

    заглавието е засега неточно и може би подранило. Но новината за ракетите над молдова е отрезвяваща. Ако са цеени доставки за украйна нещата минават в нова фаза в която бургас, софия и един куп летища, гари в полша и румъния се оказват под прицел ... Да видим къде са паднали. Директната войнат с НАТО е на ръба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • той путин предупреди България

    10 Окт 2022 13:11ч.

    Това, че ни споменават във връзка с взривилият се камион си е чисто предупреждение. Я да видим колко са простите прасенца в кочинката сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбирам, че ще получиш оргазъм, ако руснаците изстрелят две-три ракетки по обекти в България. Но трябва да си даваш сметка, че руското оръжие е допотопно и дава отклонения с километри.

    10 Окт 2022 16:06ч.

    Възможно е при едно такова "предупредително" нападение да загинеш ти или твои близки. Не ти го пожелавам, но е хубаво да го имаш предвид, когато цвилиш от удоволствие при вида на кратерите в жилищните райони на украинските градове. Не забравяй, че по-голямата част от убитите украински цивилни са рускоезични, а немалка част от тях и етнически руснаци, подкрепящи Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кво разправяш?

    10 Окт 2022 16:19ч.

    Те целили реката пък уцелили моста Кличко, нале..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макар и интелегентното тролене да е рядкост, то не става автоматично истина!

    11 Окт 2022 10:49ч.

    В жилищните райони на Украински градове падат и неуспешни украински ракети Бук и С300. Но никой не прави дискриминация -пропагандата изисква обратното. Ако Калибър носи 450кг, то С300 носи 190кг взрив и дупките в земята не се отличават драстично. А старите С300 след като изтърват ниско-летящата цел не успяват да се самоликвидират, и...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега

    10 Окт 2022 12:59ч.

    Източникът Сега е ненадежден, тук става въпрос само за укрепване на границите на Беларус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Окт 2022 13:00ч.

    Без съмнение Путин ще удари Западна Украйна през Беларус.Ще срине Лвов, Ровно и Тернопол.Суровикин е бесен кашик.Ще върне Украйна в каменната ера.... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    10 Окт 2022 13:19ч.

    И аз мисля, че всичко сериозно започва едва сега - със Суровикин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още не

    10 Окт 2022 14:04ч.

    това все още не е нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Товарищ Армагедон

    10 Окт 2022 16:20ч.

    трябва да си оправдае прякора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    10 Окт 2022 13:09ч.

    От 2014 година украинските управници твърдят, че воюват с РФ. Ето, сега РФ се яви. Къде бягаш, Зеленски ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    10 Окт 2022 13:16ч.

    Знаете че обичам България.Но Мразя до смърт Колонията.Заявявал съм го многократно. Дано скоро върху всички доставчици на оръжия за Украйна! И най вече върху Англия и ФАЩ с термоядрен оръжие.Чао.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмездие винаги има

    10 Окт 2022 14:01ч.

    " ... нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата." Трябва да се научим къде се крие истинския враг. А не да се самоубиваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано скоро върху всички доставчици на оръжия за Украйна!

    10 Окт 2022 15:19ч.

    И аз, като теб, обичам България, но гледам да се изразявам РАЗБИРАЕМО на български. Опитай и ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новини от последния час

    10 Окт 2022 13:23ч.

    NEXTA съобщи, че три руски крилати ракети са нарушили въздушното пространство на Молдова. Отминали са повче от три часа, а ракетите все още не са паднали. Хора, бдете! / Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий ЗаСлужний заяви, че до момента са изстреляни 75 ракети към Украйна, като 189 от тях са били свалени от противовъздушната отбрана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    10 Окт 2022 14:27ч.

    Накрая американските командоси ще играят футбол в двора на Кремъл с главите на Батка и Путкин. Така ми се вижда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Хук

    10 Окт 2022 14:32ч.

    Запиши си час при мен. Спешно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така ми се вижда.

    10 Окт 2022 15:22ч.

    Иска да каже, че халюцинира, но явно не му е дошла точната дума в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много идеализирана картина...

    11 Окт 2022 10:56ч.

    Да беше си спомнил за командосите, които видяха сметката на БенЛаден, какво стана с тях в рамките на по-малко от година и половина? Кой от тях все още е между живите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    10 Окт 2022 14:49ч.

    Наблюдава се интересна тенденция! От 10-тина дена публикуваните под ник атлантически постинги драстично намаляват, а в уикенда буквално изчезнаха. Някои продължават да пишат, но прилагат смахнатия маниер да ползват полето за име за начало на изречението си. Това е практически ненужно, защото постингите им като правило са кратки, постни и безсъдържателни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    10 Окт 2022 14:54ч.

    Появата на Ким Чен Ир си е цяло събитие, което ме провокира да споделя необяснимото поведение на атлантите. Др. Ким е верен на стила си и очевидно не може да надскочи твърдо оформилото се за него мнение, че пише подстрекателски идиотщини, в пейористичен и провокативен стил, самочествайки несъстоялата му се оригиналност, но напълно състояла се липса на смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    10 Окт 2022 15:00ч.

    Др. Ким, да не вземеш да подскачаш сега? Подозирам, че с вдяването не ти се получават нещата, затова уточнявам: това си беше една истинска хвалба! Ти си просто един светъл лъч, чиято светлина плодотворно огрява оределите и напълно изпосталели атлантически редици. Продължавай да се трудиш, да стимулираш творчески процес и порив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батка изгоре. Преживя революцията след фалшифицираните избори, но се съмнявам дали ще е жив в края на войната.

    10 Окт 2022 16:16ч.

    Съмнявам се също и дали Путин ще тръгне да отмъщава, когато Батка даде фира. По-скоро ще бърза да сложи лоялен на Кремъл човек на овакантеното място в Минск. 22 г. се е мъчил на високите токове при срещите с този дангалак, който освен това е и много повратлив. Човешко е да го е намразил и в червата и да не тича да го спасява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи