Беларус: Агресията на НАТО ни принуди да позволим руски ядрени оръжия на наша територия

Беларус: Агресията на НАТО ни принуди да позволим руски ядрени оръжия на наша територия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Агресивните действия на държавите от НАТО, застрашаващи сигурността на Беларус, ни принудиха да позволим разполагането на руски ядрени оръжия на наша територия, заявиха от беларуското министерство на външните работи, предаде Ройтерс.

Преди три дни руският президент Владимир Путин обяви, че е сключил споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната. Вчера Европейската комисия (ЕК) заяви, че плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус водят до опасна ескалация на напрежението и че "ще има последващ отговор". Днес беларуското министерство на външните работи обоснова решението си да си сътрудничи с Русия в изявление, като заяви, че Минск действа, за да се защити от Запада:

"През последните две години и половина Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на Съединените щати, Обединеното кралство и неговите съюзници от НАТО, както и от държавите членки на Европейския съюз. (...) С оглед на тези обстоятелства и произтичащите от тях основателни опасения и рискове в сферата на националната сигурност, Беларус е принудена да реагира чрез укрепване на собствения си капацитет за сигурност и отбрана", се казва в изявлението.

Минск заяви, че руските ядрени планове няма да противоречат на международните споразумения за неразпространение, тъй като самата Беларус няма да има контрол върху оръжията:

"Освен това плановете, оповестени през уикенда от руския президент Владимир Путин, да бъдат разположени руски тактически ядрени оръжия в Беларус не са в разрез с международните споразумения за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като страната няма да има контрол над тях", казват още от външното министерство на Беларус.


Източник: OFFNews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • не така

    28 Март 2023 19:15ч.

    Без лични нападки и без злост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно

    28 Март 2023 19:18ч.

    Ако няма свят със свободна България, по-добре светът на поробена България да не съществува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пустата му киряк-стефчовщина

    28 Март 2023 19:29ч.

    Според първия дрищил атлантик, Беларус няма право да бъде свободна и независима, за разлика от Украйна, така ли? Ще речеш, да си абониран за независимостта и свободата означава единствено да правиш това, което ти кажат наглосаксите, тъй ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Март 2023 19:30ч.

    години след войната на САЩ (и НАТО) срещу Сърбия, делегация на Пентагона посетила Белград. по време на обиколката й в сръбския музей на авиацията й показали свалени американски самолети, и американец арогантно попитал придружаващия ги сръбски офицер какво е да се биеш с най-мощната военна сила на света? а той отговорил: „Не знаем, никога не сме воювали срещу руснаците“. на американците такъв отговор никак не им харесал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи