ББР отпуска евтини кредити за хотели и ресторанти

ББР отпуска евтини кредити за хотели и ресторанти
Евтини кредити с прогнозна лихва от 2, 82 на сто ще бъдат отпускани през Българската банка за развитие (ББР) за хотели и ресторанти. Това съобщиха министърите на туризма Христо Проданов и на иновациите Даниел Лорер.

Снимка: "24 часа"

 

60 млн. лв. предоставя Българската банка за развитие за микро-, малки, средни и стартиращи предприятия в ресторантьорския и хотелиерския сектор за ликвидна подкрепа заради COVID-19.

 

Меморандум беше подписан от министрите на туризма и иновациите Христо Проданов и Даниел Лорер, както и ръководството на ББР Владимир Георгиев и Живко Тодоров в туристическото министерство във вторник.

 

Банката ще предостави кредитни линии до 500 хил. лв. за дружества с персонал до 49 души и до 750 хил. лв. за до 249 души. Възможни са и овърдрафт кредити до 250 хил. лв. За тях срокът е 60 месеца, а за стандартен кредит за оборотни средства - 48 месеца.

 

За ресторантьори се дава и гратисен период 12 месеца, а за хотелиери - 18.

 

Има възможност и за финансиране на дружества с просрочени задължения до 90 дни.

 

Това е новото лице на ББР, започваме новата година с ярък пример каква ще бъде банката оттук нататък, заяви министър Лорер. Той обеща и, че ще се представят още подобни инструменти, например за сектор земеделие.

 

Министър Проданов също поздрави ББР за това, че се е върнала към основната си дейност. По думите му този инструмент се е обсъждал още по време на коалиционните преговори, включително и с туристическия бранш

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Славов

    04 Яну 2022 13:17ч.

    .........за ресторантьорския и хотелиерския сектор за ликвидна подкрепа заради COVID-19........................... Каква подкрепа като те не работят - новото лице на евреина е да дава едни пари,които не са негови , а на държавата.Фирмите държат депозити за 5/60 милиарда в частните банки , а търсят от държавната.Да си прехвърлят депозитите в ББр и после да чакат помощ - с чужда пита майчин помен прави Хавиер Лорер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • pasamaz

    04 Яну 2022 14:41ч.

    Декламации, декларации, а най-вече тафталогия и глупости. Кредитите за българските фирми са в размер на над 36.6 млрд лева. Кредитите за хотелиери и ресторантьори са 2.5 млрд лева. Т.нар. нова програма възлиза на 0.06 млрд лева. Това за сравнение. Банката е загубила 0.4 млрд лева от капитала си, което я е лишило, ефективно, от възможността да отпусне около 2.5 млрд нови кредити. На този фон подписването на меморандуми, каненето на джурналя и ПР подскоци са меко казано неуместни и обидни за онези които знаят какво е банка, какъв е мащаба на този бизнес и свързаните "трагедии". От друга страна, ако хотелиери и ресторантьори са бъдещето и "развитието" на икономиката ни е резонен въпроса защо банката за развитие не подкрепя труженичките на любовния фронт. Няма съмнение, че те са още по-засегнати. ПП: Киро, къде е завода за електрически колички ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи