BBC свали от ефир 6-има репортери заради пропалестинска позиция в социалните мрежи

BBC свали от ефир 6-има репортери заради пропалестинска позиция в социалните мрежи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Британската държавна телевизия BBC започна разследване срещу шестима репортери и сътрудник на свободна практика, работещи за арабския й офис заради „предполагаеми прояви на антиизраелски пристрастия“.

Разследването е свързано с дейностите на журналистите в социалните мрежи, а именно харесване и споделяне на пропалестинско съдържание и критика към Израел. Онлайн поведението на служителите на BBC се определя от правилата за „безпристрастност“ на медият.

Според съобщения в британските медии, въпросните постове, всички от които са свалени, включват описания на „Хамас“ като „борци за свобода“ и атаката срещу Израел като „сутрин на надежда“ за Палестина.

Въпреки че репортерите все още не са официално уволнени, а само са свалени от ефир, корпорацията вече се раздели с сътрудника на свободна практика, който работи с изданието от началото на октомври.

„Спешно разследваме този въпрос. Приемаме твърденията за нарушения на нашите редакционни и социални медийни насоки с най-голяма сериозност и ако и когато открием нарушения, ще действаме, включително ще предприемем дисциплинарни действия“, заяви говорител на BBC.

Разследването идва в момент, когато телевизионният оператор е изправен пред критики заради отказа си да нарече „Хамас“ „терористична“ група – въпреки че Лондон ги определя като такива – и вместо това ги описва като „бойци“. Докато BBC твърди, че прави това в името на поддържането на „безпристрастност“, множество британски медии атакуват телевизионния оператор заради този подход.

Седем бивши секретари по културата, водени от Саджид Джавид, написаха писмо до генералния директор на корпорацията Тим Дейви, твърдейки, че подходът всъщност вреди на безпристрастността на BBC.

„Ангажиментът на BBC е към безпристрастност, а не към безразличие. Това разграничение сега е застрашено да бъде замъглено. Тревожно е, че неточният език на „бойци“ също служи за смесване на терористите с палестинския народ, който страда повече от всеки друг от действията на „Хамас“, твърдят те, като искат от корпорацията „спешно да преоцени“ подхода си.

BBC също се сблъска с онлайн реакция заради използването на много специфичен език, за да опише жертвите на продължаващата ескалация между Израел и Хамас, като нарича израелските жертви „убити“, а палестинските – като тези, които „умряха“ при масови ответни въздушни удари. Друг голям британски телевизионен оператор, SkyNews, беше хванат да използва същата лексика и предизвика остри реакции в социалните мрежи.

Източник: obektivno.bg

 

 

 

 

Коментари

  • либерална цензура

    17 Окт 2023 15:01ч.

    Ей на туй му се вика "свобода на словото" по западному. Комунистите бяха прави едно време. Никога не са били такива, каквито се представят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • aZ-ът

    17 Окт 2023 15:12ч.

    Каква неутралност у ББС бе, тва е смеха на века ... Когато наричаш руснаците орки е неутрално . Когато автоматично заемаш позицията на Израел е неутрално? Всичко друго - уволнявка? После тия се чудят що "инженерите" свалят гащите на дъщерите им още на улицата ... Западът ще се удави в собственото си лицемерие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто,

    17 Окт 2023 15:19ч.

    "брити", племе без промяна! И докато го има, проблем, за останалия "HOMO Sapiens".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    17 Окт 2023 15:38ч.

    Следя внимателно "най-влиятелната световна медия". Определено едва доловимо BBC почва да трича Израел! Тва е силен сигнал и ясен знак, че "Дълбоката държава" яко се е уплашила от заканите на Иран!!! Всичко е в ръцете на БИБИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    17 Окт 2023 15:50ч.

    Демокрация ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    17 Окт 2023 16:09ч.

    Като почна пландемията много професионални актьори в Германия останаха без работа, заради принудителното затваряне на театрите. В отговор на бруталната цензура, пуснаха видеа със заглавие "Ich bin meinungsfrei". Като Meinungsfreiheit означава "свобода на изразяване на мнение", но в по-буквален превод значи "без мнение" или "нямам мнение". И много бързо им начокаха репата и ги цензурираха. Да живее западната демокрация! Така стана и с мненията за Украина, така става и с мненията за Палестина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    17 Окт 2023 16:18ч.

    Каналът в ютуб се казва "allesdichtmachen" или в превод "затворете всичко". Който знае немски, може да се посмее (или поплаче) от черния хумор, описващ гротеската, която преживяхме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е, това е, ..... това е ......... толкова демократично!

    17 Окт 2023 16:22ч.

    Пускам сълза от Омиление! ....... Хлъц .......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    17 Окт 2023 16:51ч.

    Като се има предвид, че от десетина години най-масовото име на новородени във Великобритания е Мохамед, ще дойде време в ВВС да свалят от ефир за произраелска пропаганда и то не е много далеч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен Трибун

    17 Окт 2023 17:02ч.

    ...но в коя страна демокрацията не е дива и варварска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свобода на словото, какво да се прави

    17 Окт 2023 17:23ч.

    Журналисти са, но са се изразили не в официална, служебна позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Либералната цензура

    17 Окт 2023 17:40ч.

    В сравнение с цензурата на новите либерални фашисти, цензурата на комунистите и болшевиките изглежда като невинна детска занимавка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    17 Окт 2023 17:46ч.

    Самите британци се бъзикат с ВВС от години, че са шитшоу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    17 Окт 2023 17:55ч.

    Първото уволнение в света за заета пропалестинска позиция не е във Великобритания, а в Канада където държавната авиокомпания Еър Канада уволни техен пилот на самолет за написна позиция в Туитър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    17 Окт 2023 18:10ч.

    Свобода на словото е, който казва истината да бъде мачкан, уволняван и даже съден! Е още няма съден, ... може скоро да видим! А който пише лъжите от медиите включително от нашите е добър! Сатанинско дело е такава “свобода на словото“ и сатанисти ни управляват, в света, а и у нас! А при “лошите“ комунисти било по лошо според един негодник и еврогейски педал?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    17 Окт 2023 18:54ч.

    Това е език на омразата, как смеете, хомофоб комунистически!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи