Базова военна подготовка? Чудесно, но хайде да се организира правилно

Базова военна подготовка? Чудесно, но хайде да се организира правилно

Автор: Стефан Антонов, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм и Инстаграм

Призивът на президента Румен Радев да се помисли за осигуряване на „някаква начална военна подготовка на младото поколение“ е напълно уместен в контекста на глобалните геополитически трусове и конфликтите, които бушуват на няколкостотин километра от България. С личен състав от около 30 000 души въоръжените ни сили никога не са били толкова малобройни, а десетилетието на самодоволство и измамна сигурност от членството в НАТО отреждат на войските ни да оперират с морално остаряла техника – транспортна, бойна и комуникационна. 

На този фон дори и да е адекватен призивът за начална военна подготовка, изниква въпросът за какво въоръжените ни сили могат да подготвят младите? Повече от век теоретичната литература сочи, че професионалната армия е по-ефективна от наборната. Работата с мотивирани хора е далеч по лесна, отколкото с младежи, които смятат, че животът им е незаслужено прекъснат и се краде от най-хубавите им години. Професионалистите тренират с години, трупа опит, сработват се като морал и мислене и постигат това, което специалистите наричат кохезия. Усещането, че пропиляваш времето си може да демотивира човек през целия период на подготовка и да го преследва до края на живота му, като подклажда нихилизъм. И той да се материализира в най-тежките времена, когато наистина настъпи някаква заплаха, а иначе свестният човек избяга, защото някога с него са работили погрешно.
 
Има някои неща, които военната подготовка трябва да даде на младите. Това са умения и познания, което да им вдъхнат самочувствие, че могат адекватно да изпълняват поне най-базовите воински задължения. И усещане за гордост, че са участвали в нещо смислено, за да бъдат готови да се върнат, ако се случи като в марша „съдбата нам е отредила“. 

Като софиянче, завършило елитна гимназия, с телосложението на професионален спортист (какъвто се надявах да стана в онези времена), оставих впечатление у полковника на последната военна комисия, че трябва да ме подготвят за командир на мотострелкови отряд. В резултат получих най-добрата подготовка, която наборен войник можеше да получи в последните години преди армията ни да стане напълно професионална. Това означаваше теоретични занимания в класни стаи и аудитории, в допълнение към практическите. Преподаваха ни старши офицери (майори) и въпреки общото усещане за кашимерия, имаше моменти, в които се чувстваше и лек полъх на академизъм. Вместо стандартните 40 дни подготовка, отредени за обикновените новобранци, в школата в Плевен прекарахме цели три месеца. И вместо клетата съдба на колегите ни да изгърмят между шест патрона и един пълнител за цялата си служба, ние имахме привилегията да се обучаваме на – АК, ПК, ПКТ, РПГ. 

Заради декларираните специфични цивилни умения в първия ден на приемането ми, по някое време ме пратиха за събеседване с цивилни лица, навярно от военното контраразузнаване. В края на срещата ни ме предупредиха, че ще служа с главата си, а няма да отида в Карловската бригада, където се надявах да заприличам на някои от любимите ми филмови герои. Получих службата, за която всички биха мечтали – работих в международна среда (единственият наборник със средно образование), мерих способности и сили с военни от шест държави. Най-големите връзкари в едно от най-връзкарските поделения на града, се чудеха кой генерал ми е чичо. В един разговор дори и полковникът ни се поинтересува от произхода ми, не знам дали от емпатия, или от съображение какви сили стоят зад мен. В момент на мъжки разговор лейтенантът на взвода ме попита коя ми е връзката, а аз осъзнал, че връзкарсикят статус носи точки в една изкривена среда, обещах да му кажа в деня на уволнението си. И спазих думата си. Той беше забравил, но като му напомних и обясних колко съм случаен, лейтенантът се плесна по главата.

Горните абзаци освен традиционното самохвалство на отслужил с гордост, трябва да покажат, че е възможна и една по-добра казарма от тази, която обществото си представя. Това, което получих заради по-доброто си образование, трябва да бъде осигурено на всички. Огневата, физическата, строевата и специфичната подготовка трябва да са на модерно съвременно ниво. Влязъл надъхан, се уволних двойно по-надъхан за служба и до ден днешен помня абсолютно всеки урок, който получих, просто защото имах мотивация. И точно тези спомени днес ми позволяват да оценя, че съм готвен за военни действия от типа на втората световна война. Днес това е крайно недостатъчно. 

Колеги ефрейтори и специалисти (Е4 по натовската класификация) от по-напредналите армии, с които тренирахме, оперираха с техника за милиони, макар, че имаха далеч по-слабо от моето образование. Това беше възможно първо, защото най-големите умове рядко си избират военната служба за професия, но и защото всеки един от колегите е бил подложен на серия от тестове, които са показали къде и с какво има най-голяма вероятност да бъде полезен. 

Обичам България, принципното ми уважение към въоръжените сили е безгранично и не искам да насаждам нихилизъм към институцията, която е гръбнак на държавността ни. Но посещенията на оръжейното изложение „Хемус“ показват нагледно огромното ни изоставане както по отношение на въоръжението, така и на подготовката. Ракетите прихващачи, радарните станции, симулаторите за пилотиране на изтребители, интерактивните учебници за експлоатация и поддръжка, в среда на виртуална или допълнена реалност от години са даденост за други въоръжени сили. Дори обикновените уреди за прицелване и зарядите, които изстрелват модерните оръжейни системи, оперирани от редови кашици, са технологизирани до степен, че нашите РПГ-та приличат на прашки. 

Всичко това очертава широк набор от активности, в които младите и талантливи българи могат да бъдат ангажирани не само като ниско мотивиран изпълнителски състав, но и като разработчици в индустриално сътрудничество между въоръжените сили и военнопромишления ни комплекс. Един от най-успешните български предприемачи и мениджъри, които познавам, създател на патенти, продадени за десетки милиони, по време на наборната си служба в края на социализма, успява да автоматизира изчислителната дейност при прицелването на артилерийски системи в асеновградския дивизион. Командирите му като типични артилеристи, приемани за интелигентни хора и приятели на математиката, адаптират подготовката и дори създават норматив за стартиране и полево разгръщане на тогавашните компютри „Правец“, на които е написана програмата и с които се оперира. 

Времената на заплахи и оскъдица като днешните могат да се превърнат и във времена на ползотворен труд, който да създаде ценно наследство. Ако към въпроса се погледне държавнически и стратегически. Младежите с познания по програмиране могат да участват в разработването на технологични решения. Тези с умения в областта на киберсигурността могат да служат като звена за защита от кибератаки, а защо не и кано екипи за атака на противникови системи. 

Разбира се, калашникът е нещо, без което войнишката подготовка е немислима. Класическото пречупване през седмиците на базова подготовка, което цели да изгради психически устойчиви личности с издръжлив дух си остава необходимост. Това, което ми се размина в базовата подготовка ме пречупи по-късно. Бидейки старши на взвод старият ефрейтор, който подбираше за миячи само ромчета и софиянци не можа да ме тикне в кухнята. Но когато ме пратиха да мия чиниите по заместване в средата на службата ми, само за три дни в мен се пречупи нещо, които нито пробяганите километри, нито всички лицеви опори и набирания не можаха да сломят. Мечтата на някои да бъдат близо до кухнята и храната, за мен бяха задух от изпаренията на горещата вода и усещене, че не само пилея уменията си, бидейки обслужващ персонал на хора, които съм трениран да ръководя. Тогва единствено се усъмних, дали попадането ми в армията, вместо в университета е било за добро. Компромисът с достойнството и егото ми, който бях принуден да направя тогава, беше най-тежкия и най-полезен урок, който извлякох от казармата. А войник няма как да бъде докаран до тази ключова точка без да се изложи на това, което в цивилния живот наричат шапкарска простотия. 

В беседа с един подполковник коментирахме мачкането на Дьо Гол в двете десетилетия преди втората световна. Упоритостта, с която той търпи самодоволството на френския генералитет, който е сляп за маневрените танкови войски е същата, която днес дава сили на нашите войници, сержанти и офицери да стоят на пост, въпреки осъзнаването за всички слабости на системата, ниското заплащане и престиж на професията.

Да се реши, че младите трябва да изкарат базова военна подготовка е лесно. Да се състави програма за извличане на максимума от талантите на обучаваните, така че да имаме модерни и подготвени въоръжени сили, ще е много трудно, но не и невъзможно. Стига да се подходи държавнически и отговорно. И ако се заделят онези ресурси, които са необходими. 

 

 

Коментари

  • логото

    17 Юни 2024 9:37ч.

    Няма ли икономика, няма как да има армия. А на нас не ни се разрешават и двете. Статусът ни е на безропотно пушечно месо, за начесване у идиотите от елита на крастата на русофобията. Общо-взето, материалът предлага доста сполучливо представяне на интелектуално-творческия и образователния потенциал на армията ни в края на социализма. Разрушаването по идеологически мотиви на перфектно работещата структура ОВД е най-голямата грешка в историята. След това настана раят за идиотите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    17 Юни 2024 22:27ч.

    " идеологически мотиви на перфектно работещата структура " Не ме разсмивайте колега. Като редови срочно служещ в редовете на БНА в средата на 80-те, мога да твърдя, че идиотската идеология на разкапващата структура не хващаше и за пет пари дикиш. Предизвикваше само смях и съжалително клатене с глава. 20 години по-късно на едно парти си говорихме колеги, редници по същото време от другата страна - в натовските армии. За мое учудване, те споделиха, че наистина са вярвали, че СССР може да ги нападне. Помислих си -егати промитите мозъци, След 2022 мисля, че май са имали право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джендър

    17 Юни 2024 9:38ч.

    Ама какво стана с НАТО, с пеофесионалната армия, в която хора щяха да се записват от престиж и заради високата заплата? Излиза, че и това е било лъжа. Ами щом и това е лъжа, що пък да не вземем ние да преразгледаме изобщо членството ни в НАТО? Излиза, че НАТО не ни добавя сигурност, ами по-скоро ни отнема, при това в чужда полза, за чужди интереси.. даже не държавни, ами пп-скоро корпоративни. Време е за преосмисляне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    17 Юни 2024 9:41ч.

    Алтернативата на НАТО е да се присламчим към руската кочина, което е много по-лошо и опасно защото Раша не може да съществува без война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    17 Юни 2024 9:58ч.

    Препоръчва на лъжедоктора да прочете "Вечна война за вечен мир" на американеца Гор Видал. След което пак да си зададе въпроса "Кой точно не може да съществува без война?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джендър

    17 Юни 2024 10:31ч.

    Ама др Косев, моите наблюдения са, че всъщност НАТО не може са съществува без война и бази по целия свят, да пазят заграбените територии. Напр. Югославия, напр. Либия напр. Ирак, напр. Сирия, напр. Палестина, напр. напр. напр.. има още много много много примери, които помагат на империята да си вдига икономиката с предтекст война, за да продължи да печата пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Косев

    17 Юни 2024 11:01ч.

    Разбира се,че истинският военен агресор е ЛайНАТО,които не могат да съществуват без война и грабежи! Но съвсем скоро ФАЩ-ките агресори ще си намерят майстора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре

    17 Юни 2024 9:45ч.

    Военно обучение, но не в американския уж проруски Исторически Парк,на отявленни Сектанти и Измамници, които се опитват да размиват Фактите станали явни на Обществото ( че са Секта) снимайки се и показвайки се с наивни хора с добър имидж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България има друга армия

    17 Юни 2024 9:48ч.

    Ловджиите ще са по-способни да ни защитават, отколкото войниците с шкембетата, които работят от 8 до 17 часа. В другото време нямаме армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НВО вървеше, ама при съвсем други условия

    17 Юни 2024 9:50ч.

    Няма как централизирани и униформени просоциални и силно формализирано управленски структури да натрупват обществен престиж в условията на дивия измамен капитализъм. И както църквата епохално се оказа вечен пленник на Средновековието, така и онова, което наричаме военщина, се оказа привилегия на социализма. Защото капиталистическата държава не е майка, а мащеха, и обществеността в условията на масов консумеризъм не припознава като образец и не закриля идеалистите и чистите по дух. И капиталистическите елити предизвикват само отвращение у ония, които биха могли да бъдат идейно мотивирани, а не оплетени от жажда за пари, власт и прочие фалшиви стойности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 10:00ч.

    Ти се готви за война бе тъпак, айде да не готвиш чуждите деца а? Майната ви на всички с вашата военна подготовка! Какво ви пречи на всички вас казармисти и военолюбци да се запишете в редовете на любимата ви армия и сега, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чети, говедарче!

    17 Юни 2024 10:08ч.

    Защо "сега" бе, драскаче шутовско, кой ти говори за днешното жалко подобие на армия? Ти прочете ли освен статията и всички коментари под материала, за да ти се изясни положението? Или толкова си можеш??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 10:11ч.

    Млади и талантливи хора ще учищ на военщина ли бе глупак?!?! Отивай се учи, кой ти пречи сега, а? Ще хванеш можещи, млади и талантливи хора за война на кукуво лято, разбра ли глупако? Който иска да става войник, някой да го спира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • посмали малко

    17 Юни 2024 10:24ч.

    Явно тая сутрин пак си станал с гъза нагоре... Млади и талантливи хора от всичко трябва да разбират, в противен случай не са такива. И не обиждай, защото почвам да се дразня. А войник се става с учене, не просто със свободата да избираш. Нали трябва да знаеш какво и защо избираш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 10:31ч.

    Глупак не е обида, а е точно отражение на НЕмислени, каквото проявявате ти и този горния дето съм коментирал. Глупака си е глупак. Такъв е всеки който мисли, че може да третира чуждите деца, за война и да ги обучава да убиват други деца. Айде майната ви на всички казармисти, военолюбци. Няма да ви се случи вашата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • започваме да успокояваме топката, дано стигнем до консенсус

    17 Юни 2024 10:38ч.

    Прочети пак материала, не само заглавието. Писалият материала никъде пряко не предлага НВО в полза на НАТО и войната. Разбираемо е, че не всички възможни войни са несправедливи и може да се наложи днешните деца утре наистина да защитават отечеството си срещу истински враг. Освен това армията подготвя хора дисциплинирани, с чувство за отговорност и воински дух за справяне с всякакви трудности, не само военни; затова и военщината, ако е разумна, правилно идейно насочена и добре организирана, не е чак толкова лошо нещо. А що се отнася до онези, които разсипаха социалистическата ни армия и системата за военно образование и начална военна подготовка, те трябва персонално да си получат заслуженото по съдебен и административен ред, а идеологията и управленските им програми - заклеймени. Защото се получава така, че същите те днес ни убеждават как трябвало да възстановим казармата. Не, неуважаеми демагози, първо ще си посипете главата с пепел и ще си признаете, че либералната ви кауза, с която ни баламосвахте цели 35 г. да си разрушаваме отечеството, напълно се провали и вие сте виновниците за това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 10:43ч.

    Аз и над 75%, такива като нас, които НЕ гласуват и НЕ признават легитимността на т.н. държава, нямаме никакво намерение да защитаваме никакво "отечество", държава, власт и т.н. Набий си го в празната глава. Ще посрещна всеки с хляб и сол, който навлезе на територията и разкара гнусната политическа пасмина от тук, разбра ли! Младите деца, няма да се учат да убиват, да защитават празни и измислени каузи. Цялата тази територия не струва и един човешки живот, не струва и една погубена в казарми и войни, душа, разбра ли? Майната му на това твое отечество, дето ще праща синовете си на война, да убиват други хора. Разбра ли и малкия си пръст няма да мръдна за това твое отечество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • може да дойдат и по-добри дни, трябва за всичко да сме готови

    17 Юни 2024 10:47ч.

    Има да ти пати още главата с такива незрели детински разсъждения. Аз също не гласувам умишлено, но и не съм толкова емоционален, опитвам се да различавам. Пожелавам ти го и на теб, и чудесно разбирам болката ти, защото тия, днешните продажници, както и джендърната кауза на натовските терористи, не заслужават даже и мастилото, което хабим, за да обсъждаме идиотщините им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 10:53ч.

    За тях, ще обучават децата, да се бият, за техните гъзове, под командването на НАТО-овски генерали, а те под командването на дебелите свини, който дават истинските заповеди. Цялата кампания, която с подедта за НВО и възраждане на казармистките практики, са по команда от НАТО. Същите които пращат и ловят като дивеч украинските деца, за месомелачката на безсмислената им война. Затова е писал и тоя горе, целия този материал. За никаква защита на отечество, родина и т.н. не става въпрос. Военнообучен означава годен за мобилизация. Без значение, колко е обучен. Дивите орки и от двете страни помляха милиони животи и погубиха милиони души в 21 век, горе по степите в Украйна. Това тук няма да го допуснем. Не и с нашите деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм сигурен

    17 Юни 2024 22:32ч.

    дали ще сме по-добре, като ни завоюва чужда армия и станем отново част от, например Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • олкийуъхг

    20 Юни 2024 9:18ч.

    Светльо, що тъй квичиш бе- да не те е онождал някой мангал у казармата? Обсъжданото Начално Военно Обучение го имаше и през комунизъмъ- на него ходеха момичетата в последните курсове от средното си образование... И като ги гледам нищо им няма след 4 седмици (ако не греша) НВО... Днес едно такова НВО за 1 месец е буквално ЗАДЪЛЖИТЕЛНО- дори и без да боравят с оръжие... Важното е 1 месец да бъдат далеч от мама и тати, БЕЗ да напускат поделението, БЕЗ мобилни телефони, БЕЗ интернет... Да готвят в кухнята, да чистят помещенията, да си оправят леглата, да мият кенефите, да боядисват тротоарите, да косят тревата и т.н., и т.н. И с ЕДНО свиждане на 15-я ден- аз и толкова нямах в първият месец като новобранец... Е, вероятно едни 10% ще се самоубият още на 3-ят ден без телефон ама лошо няма- естествен подбор му се казва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 10:16ч.

    Хората не им гласуват, плюят ги, мразят ги безплатно, то си мисли, че ще тръгнат да дават децата си да мрат за тях. Алооо, на кой свят се намирате бе, тотално дезориентирани същества?!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sitbull

    17 Юни 2024 10:30ч.

    Леле, 3 дни в миялното и пречупена психика...най-тежките компромиси с достойнството и егото.... Ами то ако се стигне до призоваване на запасняците, сигурно само за Шарл де Гол ще се говори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бобо

    17 Юни 2024 10:42ч.

    Отлична публикация, в която се припознавам на сто процента. Абсолютно моята история. Аз обаче съм силно скептичен, че една по-цивилизована и елитна наборна служба може да се случи ако е масова. След школата аз бяха командир на отделение. Повечето войници роми, българите им треперят гащите. С този контингент не може да се работи. Имаше хубава концепция за доброволна наборна служба, работа с университетите и безплатни специализации с цивилен профил. Моето виждане е за необходимостта от професионализиран запас или това, което у нас се говореше като национална гвардия. Този професионален запас най-добре да бъде от държавни служители по области. При 700 000 чиновници, не е проблем поне 30 000 да са със военен профил. Тези хора са ниско мобилни на пазара на труда, живеят по мета, а не са концентрирани само в София. Тук влизат полиция, пожарна, горски и различни министерства. Получават допълнително възнаграждение и точки за пенсиониране. От встъпване в длъжност ще знаят, че с военен профил. Няма смисъл от масова казарма, така мисля аз. Виждал съм го това, при 90% не става. Повече съвременни млади българи не стават за нищо, душевно, физически и интелектуално сломени хора. Можете да ги видите в коментарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирослав

    17 Юни 2024 11:17ч.

    и за къде ще ги готвите-боклуци?!... за битка с братска Русия ли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военно обучение и наборна служба само след излизане от ОПГ на САЩ - НАТО

    17 Юни 2024 12:06ч.

    Много ми "хареса" нихилизма на тоя Светлю. Много ярко "богомилство". Подобна деградация (освен чумата) доведе до 500 годишно "присъствие). То и сега състоянието на държавата е като онова време - алчни, некадърни шкембета ненаситно грабещи народа. Нищо не се губи - само едни и същи цикли идват, отиват си и пак идват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 12:17ч.

    Разбрала ти главата от богомилство и на теб, ортодоксално казармистче. Ще пращате вашите деца на война, разбра ли, не да се натискаш да се разпореждаш с чужди животи! С твоя конгинитевен възрожденски дисонанс, сте само за Рашката. И казарми бол и бесославен ортодокс бол. Прав ви път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей, Светлю

    17 Юни 2024 12:42ч.

    пишлеме, успокой се. Ти нали гласува за ППЛГДБ. Те ще ти пратят децата на фронта и без подготовка и обучение. За генерал Наско и генерал Бойко това са дреболии. Важно е да се изпълни заповедта от Вашингтон. А ти ще бъдеш штастлифт, че си на правилната стана на историята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 12:52ч.

    Богомилите не гласуват за партийно-политически клакьори глупако!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи извинявай

    17 Юни 2024 14:30ч.

    Умен, като не гласуваш, за кой гласуваш, бе? За Шиши и Боки. Ама това е прекалено сложно за тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    17 Юни 2024 14:37ч.

    Като не гласуваш, гласуваш... Недей да подчертаваш всеки път, че си глупак. Това го разбрах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светлю

    17 Юни 2024 15:19ч.

    Като главата ти е скрита в храстите, а голият ти гъз е отвън не си се скрил. Тия като тебе винаги се мислите за хитри, ама все сте от страната на булката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един съвет

    17 Юни 2024 19:24ч.

    Хубаво е, преди да се хулят богомилите, да се направи по-сериозен опит за запознаване с учението им и то откъм хора, които са от вътрешния кръг на учението, а не чрез разни тривиализирани разкази и нарочвания от страна на духовно невежествени или исторически засегнати инстанции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо е просто

    17 Юни 2024 20:07ч.

    елементарен тъпанарин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • окото на мъдреца

    18 Юни 2024 13:06ч.

    Трябва да има светлина в съзнанието, а не просто да се инструментализира опитът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добри Божилов

    17 Юни 2024 12:40ч.

    Наборната армия е пълна глупост. 99% от времето се лъскат подове, дават се наряди и сте стои на караул. Няма никаква военна подготовка. Стрелят се по 10-15 патрона за цялата служба. Това е абсолютна безсмислица, който мисли, че така се създават "мъже", да ходи да става "мъж" там. Имаше една поговорка в казармата: "Всички влизат различно умни, но излизат еднакво тъпи"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия са лафове на лигльовците от соца

    17 Юни 2024 14:43ч.

    Доста първосигнално изказване, ама нищо. За опълчението е достатъчно да може да се подреди в редица. На един свързочник или артилерист или куп други специалности не им трябва да са шампион по стрелба. 10-15 патрона са достатъчни. А за един дето е мил подове и давал караул в поделение N, давам 10 такива умници като Светлю.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    17 Юни 2024 21:34ч.

    казармата не е само четене и стрелба. има и фп, строева ,дисциплина....по-вече пот в обучението е по-малко кръв в боя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    17 Юни 2024 23:04ч.

    Не съм убеден, че потта пролята в полезни начинания като метене на гората или боядисване с вакса на черните части от мозайката в коридора (заб: с четка за зъби) допринася с нещо за боя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росен

    22 Юни 2024 7:47ч.

    Нищо чудесно няма в базовата ви подготовка, която не е нищо друго, освен подготовка за смърт. Да се "подготвят" политиците, които са докарали до там нещата. Не се подвеждайте, приеме ли обществото веднъж тези витиевати думи, ще има още и още (вж. прозореда на Овъртън). Армията трябва да бъде само професионална. Нека се положат мерки за мотивиране на тези, които искат да поемат по пътя на военната кариера, а не насила да обричат младежите за пушечно месо и да ги събират по улиците като в окраина. Падение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи