Байдън: Успешно свалихме китайския балон. САЩ събират останките

Байдън: Успешно свалихме китайския балон. САЩ събират останките

Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от китайския шпионски балон, който беше свален от изтребител Ф-22 край крайбрежието на Южна Каролина, предаде Ройтерс. "Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън. Той добави, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

"Това събиране се извършва в момента. Колко дълго ще продължи то все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната. Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието.

Американски военен изтребител Ф-22 свали китайския балон, който се носеше във въздуха край бреговете на щата Южна Каролина, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че с това приключи драматичната сага, която насочи вниманието към влошаващите се американско-китайски отношения.

 

"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън. Той добави, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ. Само един изтребител Ф-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил самолета, съобщи високопоставен американски военен представител.

Балонът е свален на около шест морски мили (малко повече от 11 км) от бреговете на САЩ, добави той.

Свалянето на балона стана малко след като американското правителство нареди да се спрат полетите за и от три града в щата Южна Каролина - Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, заради неупомената тогава "активност по националната сигурност." Полетите бяха възобновени в следобедните часове на съботния ден.

Балонът е бил забелязан за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това отново се е върнал във въздушното пространство на САЩ на 31 януари, уточни американски представител на отбраната.

САЩ съобщиха за първи път открито за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го нарече "явно нарушение" на суверенитета на САЩ, припомня Ройтерс.

Министърът на отбраната Лойд Остин първи съобщи за свалянето на балона и каза, че той се използва от Китай "в опит да извършва наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на САЩ".

Фотограф на Ройтерс, станал свидетел на свалянето, каза, че от изтребител е дошла реактивна струя и е ударила балона, но не е имало експлозия. След това балонът е започнал да пада, каза той.

Американските военни не са вдигнали веднага останките от китайския балон, съобщиха американски служители.

Американското Федерално управление за авиация (FAA) по-рано съобщи, че временно е блокирало гражданските полети в радиус от 260 квадратни километра над Атлантическия океан и покрай крайбрежието на Южна Каролина.

В изявлението на службата се съдържаше и предупреждение, че военните могат да използват смъртоносна сила, ако самолети нарушат ограниченията и не се подчинят на заповедите да напуснат блокираното въздушно пространство.

Фотограф на Ройтерс в района на Миртъл Бийч е бил в състояние да види китайския балон над главата си, който бил ескортиран от два американски военни самолета.

Китай изрази съжаление, че въздухоплавателният съд, използван според Пекин за граждански метеорологични и други научни цели, се е отклонил, навлизайки във въздушното пространство на САЩ.

Инцидентът с китайския балон стана причина държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи посещението си в Китай тази седмица. Отлагането на пътуването на Блинкън, което беше договорено през ноември миналата година от американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, е разочарование за онези, които го смятаха за закъсняла възможност за стабилизиране на все по-влошаващите се отношения между двете страни.

Китай се стреми към стабилни отношения със САЩ, за да може да фокусира вниманието си върху своята икономика, засегната от вече отменената политика за "нулев ковид" и пренебрегвана от чуждестранните инвеститори, които са разтревожени от смятаното от тях като връщане на държавната намеса на пазара.

Пентагонът по-рано съобщи, че още един китайски балон е бил забелязан над Латинска Америка, без да посочва точно къде, припомня Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • forsvaret

    05 Фев 2023 8:07ч.

    Малка подробност. При приближаване на морската повърхност апаратурата окачена на балона се е самовзривила за да не попадне в американски ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    05 Фев 2023 8:09ч.

    можете ли да си представите преди 10 години да се случи подобно нещо? Тогава бе невъзможно. Фактът, че сега се случва вече, говори за залеза на Империята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, браво, браво!

    05 Фев 2023 11:01ч.

    При цялата си космическа и военна мощ, при наличието на честни частници в овладяването на космоса, прогресивни и иновативни свалянето на стратосферен ? е събитие, достойно да бъде оповестено от сеникния Джо. Боже, Боже, пази ни от съюзниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    05 Фев 2023 8:28ч.

    Голямо постижение - САЩ свалили китайски метеорологичен балон!!! Сега в Холивуд ще правят филм за този американски героизъм, а Бай Хлопни Дъска щял да получи Оскар и Нобелова награда за мир. Може и Златната топка да му присъдят, но Меси щял да се разсърди !!! Слава Американу, героям слава и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    05 Фев 2023 9:14ч.

    Оскар няма да може да получи, защото по новоприетите стандарти, президентът на щатите трябва да е "афроамериканец"... През последните години за тазин роля най-често е избиран Морган Фрийман...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Фев 2023 9:59ч.

    Абе не е толкоз лесна тази задача. Балонът се издига далеч над стратосферата и да го докопаш на тази височина не е проста работа. Искат се ракети, които трябва да носят окислител, щото нали разбира, кислородът там е малце... Такива, очевидно, американците нямат. Този извод са направили китайците и, разбира се, руснаците. Така че ракетите (Сармати, сърми и тополи) могат да бъдат унищожаване само на ниските участъци от полета, което пак не е толкоз лесно поради голямата им скорост и маневрирането.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Neal Amstrong

    05 Фев 2023 8:34ч.

    След 3 дни мъки и изчакване балона да се снижи под 50км.... казва лидерът на нация, която би трябвало да е стъпвала на Луната преди 60 години....муахахахха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    05 Фев 2023 9:13ч.

    Епохално събитие! САЩ победиха във войната с балона! Светът вече диша свободно и тръпне въодушевен и прехласнат! Сега вече ще заживеем спокойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха

    05 Фев 2023 9:22ч.

    Голям смях, толкова искрено и от сърце. Мега палячовци са тия. Замазват очите за катастрофата в която се намират в момента, а балъците им ръкопляскат. ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    05 Фев 2023 9:24ч.

    "Само един изтребител Ф-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил самолета, съобщи високопоставен американски военен представител." Наистина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лунен сатирикон

    05 Фев 2023 9:29ч.

    Успешното сваляне на този балон, изпратен от ненавистния китайски комунистически режим, макар и едва на третия ден от полета му във въздушното пространство на най-свободната и демократичната държава във вселената, е върхът на технологичните постижения на човечеството и доказателство, че САЩ лидират във военните технологии пред всички останали - една малка крачка за човека и една огромна - за цялото човечество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дефектор

    05 Фев 2023 9:32ч.

    Правилни са действията на президент Байдн и Пентагона. Нека да си спомним историята, когато терористът ВЕИЛенин бе изпратен тайно в Русия в пломиран балон и изби не само Тсар ъф Раша и тсялото му домо4адие, ами и една трета от руснатсите, които имаха някакви пари-и вси4ко това, защото майка му фрейлиня тъй и не могла да разбере кой е на ВЕИЛенин бащата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    05 Фев 2023 9:33ч.

    Белеет парус одинокий - https://politikus.info/events/149748-amerikancy-sbili-kitayskiy-aerostat.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сенилното старче свалило китайски балон!

    05 Фев 2023 9:40ч.

    Любимецът на брюкселските зелки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Фев 2023 9:55ч.

    "Само един изтребител Ф-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил самолета, съобщи високопоставен американски военен представител." Хммм... Нещо не е наред.. Не трябваше ли ракетата да свали БАЛОН, а не самолета, от който е изстреляна? Ами това е резултат от виртуалния превод - също като резултата от виртуалната любов....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    05 Фев 2023 10:49ч.

    Китайците си правят гаргара с мумията байгън. А той дуе мускули! Цирк "Пентагон".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям, нечуван и невиждан успех! Бравос! Адмирации!

    05 Фев 2023 11:20ч.

    Най-великата, непобедима и изключителна военновъздушна армада на третия ден успя да победи цял метеобалон. Сега, като му съберат "останките" (Боже ква журналистика, кви преводачи), да ги погребат с почести, както се полага на равностен (за US армадата) противник. Към великите победи над сватби, погребения, тв кули и посолства навсякъде по света вече могат да си добавят и балон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    05 Фев 2023 11:48ч.

    Историята се повтаря като фарс. СССР сдаде багажа след като някакъв залупен шваб кацна на Червения площад. Сега китайците си правят гаргара със суперсилата чрез някакъв балон, а скоро на покрива на бялата колиба ще кацне делтапланер с надпис "фром Раша уит лав"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Фев 2023 11:57ч.

    Нищо не разбирам от военни съоръжения, но тъй като Китай е все пак много древна цивилизация, представена от невероятни мъдреци, си мисля, че Номерът на китайката има заслужено място в световната история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи