Байдън си тръгна от Киев: Замълча за изтребители, но обеща 700 танка, 1000 бронирани машини, 2 млн. снаряда

Байдън си тръгна от Киев: Замълча за изтребители, но обеща 700 танка, 1000 бронирани машини, 2 млн. снаряда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американският президент Джо Байдън напусна Киев след изненадващото си посещение в украинската столица, където обяви отпускането на нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара. До дни ще бъдат обявени и допълнителни санкции срещу представители на елита и компаниите в Русия, които се опитват да избегнат санкциите, за да "подкрепят руската военна машина", съобщи още Байдън в Украйна. 

"Анонсираният днес пакет включва боеприпаси за ракетни системи HIMARS и гаубици, повече противотанкови системи, включително Javelin, 1000 артилерийски системи,  2 млн. артилерийски снаряда, системи за въздушно наблюдение, за да се защити украинският народ от бомбардировките", заяви президентът на САЩ на пресконференция със Зеленски.

По време на краткото си посещение американският президент се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски и обяви доставките на нова помощ и военна техника за Украйна. Новият пакет ще включва артилерийски боеприпаси, бронебойни системи, както и противовъздушни радари за наблюдение, за да се "подпомогне защитата на украинското население от въздушен обстрел", каза американският президент. Той обаче не спомена нищо за изтребители, за които Украйна настоява пред западните съюзници, за да ѝ помогнат да отблъсне руските сили, отбелязват Ройтерс и БТА, като напомнят и че САЩ безспорно са най-големият доставчик на военна помощ за Украйна.

"Цената, която Украйна плаща, е изключително висока. Жертвите са твърде големи.... Ние знаем, че предстоят трудни дни, седмици и години. Когато Путин започна инвазията си преди почти една година, той мислеше, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надвие. Но той жестоко сгреши", каза Байдън пред журналисти в Киев, като похвали украинците за смелостта им да се противопоставят на руската инвазия.


Членовете на Конгреса на САЩ са единодушни относно необходимостта от предоставяне на помощ на Украйна, въпреки разногласията по други въпроси. При всички разногласия в Конгреса на САЩ, ние сме съгласни да подкрепим Украйна", цитира го CNN. 

И докато Киев се подготвя за възможността за голяма нова руска офанзива, която според някои военни наблюдатели вече е започнала в Източна Украйна, тази седмица ще бъдат обявени и допълнителни санкции срещу представители на елита и компаниите в Русия, които се опитват да избегнат санкциите, за да "подкрепят руската военна машина", каза още Байдън в Украйна. 

Визитата на американския държавен глава се случва почти година след началото на руската инвазия и ден преди президентът Владимир Путин да направи важно обръщение, в което се очаква да изложи целите на Русия за втората година от т. нар. "прокси война срещу въоръжената мощ на Запада". 

"Осъществи се историческо посещение. Разговорът между Байдън и Зеленски се проведе в атмосферата на възможно най-голямо доверие. Ще кажа следното: и двамата президенти са удовлетворени от разговора. Атмосферата е възможно най-доверчива и сърдечна", написа във Facebook украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който по-рано oтмени планираното си за днес посещение в Брюксел, без да посочи причина.

Зеленски, от своя страна благодари на Байдън за посещението му в Киев в "най-трудното време", съобщи ДПА. В съвместно изявление за пресата украинският държавен глава каза: "Днешните разговори бяха изключително плодотворни... Те са много важни и от решаващо значение."

Байдън пристигна в Украйна рано тази сутрин, при най-строги мерки за сигурност, на първата си визита в страната от началото на войната и за пръв път в качеството си на президент на САЩ. Интересен момент от посещението му е, че бяха задействани сирените за въздушна тревога. Сутринта украинските медии пък съобщиха за гигантски задръствания в Киев заради посещението на неизвестни към онзи момент чуждестранните гости. По-късно през социалните мрежи стана ясно и кои са високите гости на украинската столица.


Източници: dnes.dir.bg, epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • И хиляда танка да е обещал, смисълът на визитата е ясен -

    20 Фев 2023 16:33ч.

    последна утеха и глътка кураж за умиращия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    20 Фев 2023 17:19ч.

    Забелязахте ли НАЙ – ВАЖНОТО, че Бай Хлопни Дъска, е успял да се измъкне без да му връчат призовка!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Връчили са му я.

    20 Фев 2023 17:22ч.

    Тоя я прочел, благодарил, ръкувал се с нея и си тръгнал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    20 Фев 2023 22:33ч.

    700 танка?! Това някаква шега ли е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • К. А. Т. И. Л. А

    21 Фев 2023 5:26ч.

    Байън наближи киев обърна на 180 градуса и с мръсна газ се върна във варшава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    20 Фев 2023 16:34ч.

    Сиреч, до последния украинец :) Кеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • - Сега обещава ли се или се дава?

    20 Фев 2023 16:44ч.

    - Обещава се! - Е, значи обещавам "700 танка, 1000 бронирани машини, 2 млн. снаряда".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAGA

    20 Фев 2023 16:47ч.

    Комедия дел арте....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърта пинтия. Да беше обещал и изтребителите.

    20 Фев 2023 16:51ч.

    И без това вече е 'се тая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луцифер

    20 Фев 2023 17:19ч.

    Не Бай Хлопни Дъска, ами и Господ да отиде, не може да им помогне на укрите !!! Защото няма как сенилната дименсия да преговаря с биполярното разстройство и да има някакъв резултат!!! УСрайна ще е поредната държава разрушена от американската агресия по света !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Фев 2023 17:15ч.

    Байдън знаел какво мисли Путин? И откъде, да не би да са си разменили мозъците? Тогава и Путин знае какво мисли Байдън, но не счита за нужно да му иска гаранции за нищо! Само като им чуеш изказа на такива, веднага разбираш колко са прости, нахални, неадекватни нарциси и веднага си правиш извода какво може да очакваш от такива - лъжци, въжеиграчи и циркаджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Раздразнен

    20 Фев 2023 17:29ч.

    По странен начин се вдигат залозите. Доста дразнещо се къса смисъла и логиката. След половин година ритуални танци, Германия обеща с триста зора 14 бр., при Вбр. изглежда баха 16 бр., а накрая щас щедро вдигна на 31 бр. Ейбрамс, но с някаква значителна отсрочка във времето. Изглежда трябваше да свалят някаква тайна броня от машините. Сега изведнъж се случва изхвърляне директно на 700 бр. Не разбрах въобще, откъде ще дойдат, но доколкото количеството е безпрецедентно, вероятно става въпрос за целия Запад и за някакъв неопределен период от време. Подробностите тотално се премълчават! Целта очевидно е предизвикване на тежък психологически удар върху "врага". Е, успяха, но поради редица странности, започват да се прокрадват съмнения, че обещанато е различно от изпълненото! Нали знаете стария аргумент на политиците: Махни ги тия, те не могат да ти дадат и една десета от това, което аз ще ти обещая! :))) Допълнително има тотална дисхармония с заявените цени, пакети и т.н.. Дори да вземем цената на редовите Леопарди, която е 5-6 млн. за бр., само по танковата позиция отиваме на 4,5 млрд. щ.д. Тук въобще не коментираме новите Леопарди А7 - около 13 млн./бр. или пък Ейбрамс - около 16 млн./бр. Това са индикации, а не истински цени. Срещал съм ги някъде, но дали съм запомнил правилно - въобще не се обзалагам. Споменаването на онези 500 млн. в текста стои откъснато от повествованието и убива логиката. Това е вероятно само някакъв консуматив. Едри приказки, откъснати от действителността, със строго политически привкус, раждат само глуповати текстове и сериозно дразнят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    20 Фев 2023 17:35ч.

    Доста наивно е да вярваш на американски обещания. :) Нищо няма да им дадат. Според мен играят някакво глупаво шоу за пред наивната западна публика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    20 Фев 2023 17:38ч.

    Цитат от Уикипедия: Към 31 декември 2004 г. българските сухопътни войски са имали 567 танка, 965 бойни бронирани машини и 666 артилерийски установки.[26] Според Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили (ПОИМВС) до 31 декември 2015 г. българските сухопътни войски трябва да бъдат сведени до 160 танка, 378 бронирани машини и 192 артилерийски установки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Викт

    20 Фев 2023 17:43ч.

    Вярно е, че ни демилитаризираха и окупираха, но поне факта, че ни разоръжават показва, че не ни готвят война тук. Ако мислеха да правят война, щяха да ни помпат с оръжия, или поне аз с това се успокоявам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Яга

    20 Фев 2023 18:20ч.

    Четох във Фактор.бг, че не е обещал700 танка, а е казал, че вече на Усрайна са дадени 700 танка. Кое е вярно? Пропаганда и духова музика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    20 Фев 2023 17:30ч.

    След тази новина мога само да кажа: Напред, Русия! С вами Бог!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да не спират,

    20 Фев 2023 17:32ч.

    докато не прецапат Ламанша. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно,

    20 Фев 2023 18:52ч.

    а след това - от изток, през Беринговия Проток да ги започнат от другата страна. Като начало - първо Аляска. Джапанезите само ще гледат, макар и със смесени чувства, защото народът им има зъб и на Русия, но в много по-голяма степен на САЩ и Великобритания. След това, ще бъдат възнаградени от съдбата. А ние - наказани. За пореден път. България ще се свие още откъм територия и население, защото свръх-идиотското и поведение /в лицето на фашизирания и елит/ е съизмеримо само с това на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПОБЕДА. 18 февруари 2014 г.

    20 Фев 2023 17:47ч.

    Като участник в събитията в Киев през 2013-2014 г., включително конфронтация и улични боеве, преди 9 години не можах да устоя да си направя селфи, защото този ден победихме и враговете избягаха, пускайки гуано. Беркут отиде на Майдана. Всичко беше наред, но Путин, по молба на западните си партньори, спря Янукович, който спря Беркут. Ние, с неизвестен боец, позирайки в лъчите на залеза, още не знаем, че сме предадени. Исторически парадокс: В МОМЕНТА НА ПОБЕДАТА СЪМ МАКСИМАЛНО ДАЛЕЧ ОТ ПОБЕДАТА. https://t.me/TELEKANALSTALINGRAD

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    20 Фев 2023 17:48ч.

    Не мога да подкрепям режими преследващи по езиков и културен признак. В Русия ако не знаете има десетки националности и си живеят мирно.Нацизма отрича много националната държава.Затова и избиваше (и избива сега в уСрайна) различните.Иначе съм против войната,нищо че съм военен от резерва. Но фактите са жестоки.Който подкрепя нацизма е мой враг.Долу гадната колония.Плюя на нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западното единство е един телевизионен мит

    20 Фев 2023 19:05ч.

    Гледайте телодвиженията на западните т.нар. "лидери" и се сещайте как ходиха краварите на Луната. Всичко е наужким, всичко е мижи да те лажем. И не съществува извън кутията за идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    20 Фев 2023 19:46ч.

    А др. Путин си стои в бункера и не е бил в нито една от освободените области.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гтн

    20 Фев 2023 20:21ч.

    Обещали са още 4 плънински трола и отряд джуджета и един мягьосник втора категория ! Работата е опечена, Байдан каза ще ги дам, ама друг път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън си тръгна от Киев и рече :

    20 Фев 2023 20:32ч.

    " Каквото говорихме, говорихме, баблото е за Хънтър. А за вас най-важното, и да не се забравя - до последния хохол ! "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    20 Фев 2023 23:47ч.

    Байдън дойде в Киев и постави край на влиянието на Русия в Украйна завинаги ! На Украйна в границите от 1991г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като не му осигуриха на тоя демент

    21 Фев 2023 0:31ч.

    невидими извънземни, с които най-после да се ръку, ще ходи на друго място да ги търси и да протяга ръка във въздуха. А за обещанията - те "хляб и вода не искат'. И ние сме били на селски сбадби, и ние сме "подарявали" и обещавали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно

    21 Фев 2023 3:29ч.

    Той самолетите не ги дава, за нас ги пази, нали сме си ги платили. След някоя и друга петилетка, ако слушаме, може и да ни ги дадат. Ние слушаме, но не чуваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи