Байдън сбърка Швеция с Швейцария и обяви: НАТО се промени

Байдън сбърка Швеция с Швейцария и обяви: НАТО се промени

На пресконференцията си в Мадрид президентът на САЩ за миг сбърка Швеция с Швейцария, отбелязвайки, че неутрална Швейцария ще се присъедини към НАТО, вместо скандинавската държава, съобщи в. "Дейли мейл". Той обаче бързо се поправи, като се пошегува, че сигурно започва да се притеснява от процеса на разширяване на алианса.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че НАТО се е трансформирала, като се е адаптирала към бързо променящата се ситуация със сигурността по света, съобщи Асошиейтед прес. При закриването на срещата на върха на алианса в Мадрид Байдън я определи като "историческа", допълва БТА.

Дневният ред на форума включваше обявяването от администрацията на Байдън на плановете си за постоянно засилване на военното присъствие на САЩ в Европа; споразумението между Турция, Финландия и Швеция, което проправя пътя за присъединяване на скандинавските страни към НАТО; актуализирането на стратегическата концепция на алианса, в която е отразено, че "използващата принуди политика" на Китай е предизвикателство за интересите на западния блок.

Байдън отбеляза, че последният път, когато НАТО е актуализирала стратегическата си концепция, Русия е била характеризирана като партньор и в документа дори не се споменава Китай. "Светът се е променил, променил се е много оттогава", каза американският лидер.

Той допълни, че американците трябва да очакват да плащат по-високи цени на газа, "толкова време, колкото се налага, така че Русия да не може да победи Украйна и да продължи нататък".

Байдън посочи Русия като като причина за това хората да харчат повече на бензиностанциите, като повтори три пъти "Русия". Въпреки че цените на горивата остават политическо предизвикателство за Байдън, той заяви, че няма да използва планираното си пътуване до Саудитска Арабия следващия месец, за да поиска по-голям добив на петрол.

Американският президент също така обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара, предаде ДПА. Новата оръжейна доставка ще включва "нова модерна западна система за противовъздушна отбрана, още артилерия и боеприпаси, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "Хаймарс", предоставени вече на Украйна, както и още системи "Хаймарс" от други страни", каза Байдън на пресконференцията си. "Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, така че тя да не бъде победена (от Русия)", заяви той.

 

Коментари

 • bodar4uk

  30 Юни 2022 22:32ч.

  Какъв прекрасен шанс за нас, както сме я закъсали, де късмет, Путин да вземе да обърка Белгия с България !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Юни 2022 22:32ч.

  Бай Пънь и наш кирча са на едно ниво, та не е много смешно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жералдин Каракочева

  30 Юни 2022 22:37ч.

  "Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо" А пък ние ще продължим да подкрепяме укропитеците дори когато това вече не е необходимо! Ха да ви видя сега, кой е по- по- най!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немезида Никта Ереб

  01 Юли 2022 0:48ч.

  Джо е за посмешище и на родна земя. Няма да ми стигне мястото да разкажа за издънките му в САЩ. Сенилно, но в същото време и дебилно старче. Ще види втори мандат през крив макарон. Но още по-страшна е вицето му, Камала. Ако тя стане президент, горко и́ на Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Де бай дън, де кирил

  01 Юли 2022 8:53ч.

  Все са в грешка и все падат, оставете ги хората да се ръсят от колелото, от властта, все тая. Кирил е младия бай дрън. Бай дрън на младини е бил кирил. Специална селекция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За нас американците, всички вий Европейците сте ни като малки деца които дори дане различаваме добре, все пак обичаме и се грижим вежливо за вашето здраве и ви пазим да не ви набие Путин някоя тръба в гъза какта стана с България

  01 Юли 2022 18:00ч.

  Швейцарията на Балканите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи