Байдън: САЩ са в по-добра позиция да владеят втората четвъртина на 21 век

Байдън: САЩ са в по-добра позиция да владеят втората четвъртина на 21 век

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред Асошиейтед прес, че американският народ е "наистина потиснат" след бурните две години с пандемията от коронавирус, нестабилността на икономиката и сега с нарастващите цени на бензина, които засягат семейните бюджети.

Той заяви, че рецесията не е неизбежна, и се възмути от твърденията на депутатите републиканци, че миналогодишният план за помощ заради КОВИД-19 е изцяло виновен за достигането на 40-годишен връх на инфлацията, като нарече този аргумент "абсурден".

Що се отнася до цялостната нагласа на американците, Байдън каза: "Хората са наистина, наистина потиснати."

"Те наистина са потиснати", каза той. "Нуждата от психично здраве в Америка се е увеличила неимоверно, защото хората са видели всичко преобърнато. Всичко, на което са разчитали, е било преобърнато. Но по-голямата част от това е следствие от случилото се, от това, което се случи като следствие от кризата с КОВИД."

В 30-минутно интервю за АП в Овалния кабинет Байдън се спря на предупрежденията на икономисти, че Съединените щати може да се насочат към рецесия.

"Първо, това не е неизбежно", каза той. "Второ, ние сме в по-силна позиция от всяка друга нация в света да преодолеем тази инфлация".

Президентът на САЩ заяви, че вижда основания за оптимизъм в нивото на безработица от 3,6 процента и относителната сила на Америка в света.

"Бъдете уверени, защото аз съм убеден, че сме в по-добра позиция от всяка друга страна в света да владеем втората четвъртина на 21 век", каза Байдън. "Това не е хипербола, а факт."

Запитан защо е наредил финансовите санкции срещу Москва, които навредиха на състоянието на пазарите на храни и енергия в световен мащаб, Байдън заяви, че е направил изчисленията си като главнокомандващ, а не като политик, който мисли за изборите.

"Аз съм президентът на Съединените щати", каза той. "Това е най-доброто за страната. Не се шегувам. И така, какво се случва? Какво ще се случи, ако най-голямата сила в НАТО, организационната структура, която ние създадохме, стои настрана на фона на руската агресия?".

Байдън се спря на възможността за хаос в Европа, ако една необезпокоявана Русия продължи да се придвижва все по-навътре в континента, Китай би бил окуражен да превземе Тайван, а Северна Корея да стане още по-агресивна в амбициите си за ядрено оръжие.

Президентът на САЩ поднови твърдението си, че големите петролни компании са се възползвали от по-високите цени, без да увеличават производството си толкова, колкото би трябвало. Той заяви, че компаниите трябва да мислят за света в краткосрочен план, а не само за своите инвеститори.

Потребителските цени скочиха с 8,6 % през последната година, което е най-рязкото покачване от повече от 40 години насам.

 

Източници: dnes.dir.bg

 

Коментари

  • трифонич

    17 Юни 2022 9:39ч.

    Алооо, гериатриятаааа....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Юни 2022 9:40ч.

    Имаше американска мечта. Превърна се в американска надежда за по-добър живот. В подобно време живяхме при Т. Живков. Трай коньо за зелена трева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както беше заявил навремето Марк Твен

    17 Юни 2022 9:44ч.

    - Слуховете за моята смърт са силно преувеличени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    17 Юни 2022 9:55ч.

    прав е Байдън. за целта светът трябва да се потопи в хаос и войни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    17 Юни 2022 10:12ч.

    Ще умра щастлив когато ФАЩ и Англия бъдат изпепелени. Това са 2те оси на злото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има да стават едни работи

    17 Юни 2022 10:29ч.

    Оси да, но не и същности. Корена на отровната манцинела е забит в израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ванчев

    17 Юни 2022 10:58ч.

    Абсолютно вярно е, а и машинациите им никога не излизат наяве. Учили са ги равините им устно, без да оставят следи, а учението им е античовешко, защото човеците са били само те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    17 Юни 2022 11:22ч.

    После човек как да съжалява за съсипаният свят? Щом хората търпят една малоумна нагла Мумия да лъжа е маже така безцеремонно, докато унищожава Америка и Света... Какво му пука на Байдън, него няма да го има в бъдещето, а депопулация само с такъв дърт пакостник може да се случи, който да саботира и сбърка всичко от вътре и накрая да хвърли топа...Нагла мумия, безочлива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    17 Юни 2022 11:26ч.

    Интересно е да се отбележи, че войната винаги е вдигала рейтинга и одобрението на политиците, само при Джо не подейства така и го срина под нивото с което може да управлява- тоест е толкова некадърен, така лошо обърка всичко, че накрая ще си проличи, че е бил инсталиран с измама от световните мародери на лукавият...ама ще бъде късно а него няма да го има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но първо трябва да стигнат до там.

    17 Юни 2022 11:29ч.

    А има още 3 години дотогава. Поживем, увидим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    17 Юни 2022 11:30ч.

    нищо ням а да владеете светът иска мир а не разделение на половинки и четвъртинки без русия китаи и индия нищо не може да направите спрете оръжието на украина и седнете на масата за преговори заради печалбите на впк на сащ се избиха млади хора и почерниха хиляди семеиства вие сте злото на света носите нещастия на човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАОСЪТ ГИ СЪЗДАВАТЕ ВИЕ!

    17 Юни 2022 11:45ч.

    Обсебени от идеята да владеят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имали шансове да владеят света?

    17 Юни 2022 12:15ч.

    Как не, с такъв президент! Сенилен ястреб. Страхотна комбинация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американската мечта!!

    17 Юни 2022 13:12ч.

    Коя - тази, изразяваща се в постоянното "$mile, $mile,$mile!"? Зад кято са върволици уморени, изнемогващи, отчаяни, примирени, и вече напълно фрустрирани от утопията за нейната реалност!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи