Байдън: Приемането на Украйна в НАТО преди края на конфликта заплашва с пряк сблъсък с Русия

Байдън: Приемането на Украйна в НАТО преди края на конфликта заплашва с пряк сблъсък с Русия

Приемането на Украйна в НАТО преди края на конфликта застрашава с пряк сблъсък между Алианса и Русия. Това изявление направи президентът на САЩ Джо Байдън в интервю за Си Ен Ен, фрагмент от което е публикуван на нейния уебсайт, предаде ТАСС. Цялото интервю на водещия Фарид Закария ще бъде излъчено в неделя.

„Не мисля, че има единодушие в НАТО дали да приемем или не Украйна в семейството на НАТО сега, в този момент, в разгара на война“, каза американският лидер, цитиран от CNN. „Например, ако това беше направено и го казвам сериозно, ние сме напълно ангажирани с всеки инч от територията на НАТО. Това е ангажимент, който всички щяхме да поемем, независимо от всичко. Ако има война, значи всички участваме в нея. Щяхме да воюваме с Русия, ако нещата бяха по този начин“, каза Байдън.

По думите му, дори и членството на Украйна в НАТО да е преждевременно, САЩ и техните съюзници в НАТО ще продължат да осигуряват на президента Володимир Зеленски и неговите сили оръжията, от които се нуждаят, за да се опитат да сложат край на войната с Русия. Стремежът на Зеленски за членство в НАТО ще бъде сред ключовите въпроси на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

Президентът Джо Байдън каза пред Фарид Закария от CNN, че е било „трудно решение“ да предостави за първи път на Украйна касетъчни боеприпаси, но че в крайна сметка е убеден да изпрати спорните оръжия, защото Киев се нуждае от боеприпаси за контраофанзивата си срещу Русия. „Украинците изчерпват боеприпасите“, добави Байдън.

„Това е война, свързана с боеприпаси. И тези боеприпаси са на изчерпване и ние сме на изчерпване“, каза Байдън. „И така, това, което най-накрая направих, приех препоръката на Министерството на отбраната – не за постоянно – но да позволя този преходен период, през който да доставяме тези снаряди за украинците.“ Има повече от 100 държави, включително Обединеното кралство, Франция и Германия, които са забранили боеприпасите съгласно Конвенцията за касетъчните боеприпаси. Но САЩ и Украйна не са подписали забраната", обясни Байдън. „Ние не сме подписали това споразумение, но ми отне известно време, за да бъда убеден да го направя", добави той.

Решението за предоставяне на касетъчни боеприпаси идва в критичен момент от войната, когато украинците се опитват да постигнат по-голям напредък в контранастъплението си срещу Русия. Байдън заминава за Европа в неделя за едноседмично пътуване, включително за срещата на върха на НАТО в Литва, където войната на Русия срещу Украйна – както и стремежът на Киев да се присъедини към НАТО – ще бъдат сред ключовите въпроси.

Източник: ТАСС, Си Ен Ен

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Хай Буй

    08 Юли 2023 3:54ч.

    След края на конфликта, няма да има нищо за приемане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • AndrewSop

    08 Юли 2023 4:39ч.

    I thought I saw a place offering them I think it was http://www.gibsonchocolate.com

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    08 Юли 2023 10:21ч.

    И СЕГА Е ПРЯК СБЛЪСЪКА НЕАДЕКВАТЕН.ТЕЗИ ГИ ГОВОРИ НА ПРОСТИТЕ ТИ ГРАЖДАНИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Юли 2023 3:55ч.

    Е, ако не воювате с Русия, за какъв дявол обрахте де що има съветска техника и съветски калибри? И кво, готови сте да за.е.бете украинците, щото ви е шубе от руснаците? Ми хайде, давайте, тъкмо ще ги разпарчатосане, пък що има за гепенееее... Ама не ви стиска май? Ма то, който го е страх от мечки, да не ходи в гората... А иначе, украинците кучета ги яли. Щом са такива бунаци да се бият като идиоти за чужди интереси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    08 Юли 2023 4:00ч.

    като оставим настрана буризма, разбира се собственост на блекрок, както и напоследък цяла усрайна, както казвате вие братята хамериканци - "фалоу дъ мъни", както ако следваме принципа и опира не до корпорации, ами до частянит бизнес на едно недосоче и синът му кокакинов наркоман, осввен всичко друго шефовете ти вдигат и вдигат мизата, щото са на принципа, че нямат вече кво да губят руснаците най-много да ви изтрият континента от лицето на Земята, вероятно си мислите, че ще се чупите в хавстралия - там ще сте отделно и т.н., не сте познали рептили гнусни, ще бъдете излиачени, останалите ви чйца надявам се в Беляне, заедно с местният боклук ще чукате камъни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Борел

    08 Юли 2023 4:00ч.

    Браво, наборе! Така се говори преди избори, после ще видим. Ние в Брюксел следим за графика за падане на правителствата. Засега в ЕС, но ако настояваш, ще включим теб и Трюдо.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изчакаха тукашните им подг@зуващи

    08 Юли 2023 4:42ч.

    Да се осер@т до крачолите на панталоните си и се изгавриха с тях. Утре денк-офф-ците и тагаренк-офф-ците и до колесниците на фърчилата си няма да ги допуснат, когато се договорят с руснаците и очистят територията. Такава е съдбата на Юдите, продали се за 29 сребърника. Да си търсят надеждни дървета да се самообесят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    08 Юли 2023 10:45ч.

    "Да си търсят надеждни дървета да се самообесят." -- и да не се, услужливи хора винаги ще се намерят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Arjuna

    08 Юли 2023 7:50ч.

    Руската империя показа на обединения запад дебел среден пръст . ТСВ ще има . Ще използват ЯО ограничено без стратегическото . Мисля че ще използват други средства за ликвидация на врага - по гадни . Просто се дебнат кой първи ще извади пищова . Както в добрите стари каубойски филми. Всъщност ограниченото използване на ЯО не е нещо ново в историята. Справка - Мохенджо Даро в днешен Пакистан . Във "Махабхарата" са описани битки между хора и армии от демони/извънземни , вероятно с използването на ядрено оръжие според описанията. Такива работи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    08 Юли 2023 10:21ч.

    Започнаха да стоплят с кого си имат работа.А те пущините винаги се връщат за своето и тогава знаем какво следва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    08 Юли 2023 10:49ч.

    "и тогава знаем какво следва" -- знаем, знаем. но да си го кажем - нашият умнокрасивитет обожава да го чува. червено знаме на белия до... пардон, на сградата на европейската ком... пардон, на райхстага следва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво следва?

    08 Юли 2023 12:28ч.

    Защото моите спомени са от позор и унижение: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D1%82_%D0%90%D1%84%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Юли 2023 10:52ч.

    Отдавна съм казал, че за мен и англосакси и руснаци са, кат прочетена книга.Откога говоря, че англосаксът по принцип е "smooth operator", но опре ли ножа до кокала никога няма да рискува да загине и да си унищожи дървената къщичка с ниска прясно боядисана ограда и равна зелена морава с барбекю на нея. Но руснаците винаги са си били леко глуповати и нерешителни. Сал един селянин, кат Хрушчов надуши каква е работата и опря ядрен пистолет в слепоочието на Америка.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Юли 2023 11:40ч.

    вкараите го този индивид в клиника това е убиец вреден за човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън потвърди: САЩ пращат широкозабранените касетъчни бомби на Украйна!

    08 Юли 2023 12:20ч.

    Байдън потвърди: САЩ пращат касетъчни бомби на Украйна, която обеща да ги ползва много "внимателно" за да не изтреби собственото си население! .... Байдън потвърди, че изпращайки ШИРОКО ЗАБРАНЕНИТЕ касетъчни бомби само разкрива, че САЩ са световните убийци на човечеството! ... САЩ спрете да пращате оръжия и спасете хиляди човешки животи, бе! Защо не се договорите с Русия и най-важното ЗАЩО НЕ ИЗПЪЛНИХТЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ МИНСК, което подписаха партньорите ти Меркел, Оланд, Порошенко?! ... Как не ви е срам, бе, да пращате ШИРОКО ЗАБРАНЕНИ касетъчни бомби за да изтребвате себеподобни човеци?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън: Приемането на Украйна в НАТО преди края на конфликта заплашва с пряк сблъсък с Русия

    08 Юли 2023 12:21ч.

    За разлика от Байдън, Зеленски не се страхува от "пряк сблъсък с Русия"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Общопрактикуващ лекар

    08 Юли 2023 12:24ч.

    Как господин Байдън е успял да артикулира толкова дълги мисли пред камерата ? Като знаем какво е менталното му състояние, казаното от него е истинско чудо. Живеем в епоха на чудеса...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очакваме и Путин да потвърди: ако САЩ пратят широкозабранените касетъчни бомби на Украйна, която обещала да ги ползва "внимателно", то Русия ще използва много "внимателно" ядрено оръжие!

    08 Юли 2023 12:24ч.

    И да е декларирано с Декларация към всички световни лидери! ... ООН няма глас, разбра се отдавна. Но целия свят вижда и разбира, че ПЪРВИ С УНИЩОЖЕНИЕТО на Планетата ЗАПОЧВАТ САЩ пращайки касетъчни бомби в Украйна, която декларира че ще ползва "внимателно"?! .... п.с. Правителството на България - подземни бункери построихте ли? Скривалищата при ядрена употреба, заредени ли са с храна и тоалетна хартия?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо не се договорите с Русия...

    08 Юли 2023 12:29ч.

    Проблемът е обратното, те вече са се ДОГОВОРИЛИ с Русия. 404 ще бъде разделена, това е договорката. Но укропитеците не могат да го схванат и продължават да вървят "на убой" , в мъртвешки транс...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "и ние сме на изчерпване“? -

    08 Юли 2023 12:30ч.

    добре ли чувам признанието? Ха дано са на изчерпване всички тези от вас, които са се разпростряли върху целия глобус с агресията и тероризма си! Без вас светът ще може да диша...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредното фиаско на Запада срещу Русия

    08 Юли 2023 13:23ч.

    Потвърди се правилото, че само руснаци могат да воюват с руснаци. Западащите геюве го знаеха много добре, въпреки горилското 24-часово медийно биене в гърдите, ала все пак решиха да опитат с последния си коз чрез прокси-режима, инсталиран в Киев след цветен майдан. Е не им се получи - и само дето тоя път залогът е ужасяващо голям и архангелът на историческия процес им сигнализира, че им идва времето за окончателно слизане от сцената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бам бум

    08 Юли 2023 14:41ч.

    Аз не виждам съществена разлика преди и след! Резултата от приемането на Украйна там ще е един и същ като по време на войната така и след! Резултата ще е трета световна война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вандерлей Люксембурго

    09 Юли 2023 13:06ч.

    Айде смениха опорката на наш'те папагали. Айде пак ще има цяла седмица актуализиране на геополитическата ЕДИНСТВЕНА гледна точка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи