Байдън пред ООН: Съединените щати не търсят конфликт с Китай

Байдън пред ООН: Съединените щати не търсят конфликт с Китай

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът Джо Байдън подчерта днес на най-големия дипломатически форум в света, че Съединените щати не търсят конфликт с Китай.

"Що се отнася до Китай, искам да бъда ясен и последователен", каза Байдън в обръщението си към Общото събрание на ООН. "Стремим се отговорно да управляваме конкуренцията между нашите страни, така че тя да не прерасне в конфликт."

"Ще дадем отпор на агресията и сплашването и ще защитаваме правилата за движение по пътя", каза той и по-конкретно назова свободата на корабоплаването и потенциално нелоялните търговски практики.

"Но също така изразяваме готовност да работим заедно с Китай по въпроси, по които напредъкът зависи от общите ни усилия", каза той, споменавайки климатичната криза. Байдън също така подчерта, че Вашингтон не иска да разделя американската икономика от Китай: "Казвал съм, че се обявяваме за намаляване на риска, а не за отделяне от Китай".

В речта си пред ООН Байдън призова света да се обедини, като заяви, че "нито една държава не може да се справи сама с предизвикателствата на днешния ден".

"Историята ни не трябва да диктува бъдещето ни", каза той, припомняйки неотдавнашното си посещение във Виетнам - бивш отявлен враг, който се е превърнал в силен търговски партньор на САЩ.

"Противниците могат да се превърнат в партньори, непреодолимите предизвикателства могат да бъдат преодолени, а дълбоките рани - излекувани", каза той на срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Съединените щати "се стремят към един по-сигурен, по-проспериращ и по-справедлив свят за всички хора. Защото знаем, че нашето бъдеще е свързано с вашето", каза Байдън.

Той потвърди желанието си да защити демокрацията с оглед на неотдавнашните преврати в Африка. Тя е "най-добрият ни инструмент за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени по света", каза Байдън.

Фактът, че излъчени чрез избори правителства в Западна Африка например са сваляни "в бърз порядък", напомня, че борбата с корупцията и укрепването на демократичните институции е "толкова спешна и важна, колкото никога досега". Байдън подчерта, че застава зад Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС)

Президентът получи аплодисменти, когато заяви, че САЩ и техните съюзници ще подкрепят борбата на Украйна за свобода. "Само Русия носи отговорност за тази война", каза президентът. "Само Русия има силата да сложи край на тази война незабавно."

Обръщението на Байдън на годишната среща беше централното събитие от тридневното му посещение в Ню Йорк, което ще включва срещи с ръководителите на пет централноазиатски държави, както и с лидерите на Израел и Бразилия.

Байдън призова световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия. "Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да извърши агресия в Украйна без последици... Ще ви попитам следното: ако позволим Украйна да бъде разцепена, то ще бъде ли въобще в безопасност независимостта на която и да е страна?", каза Байдън.

Демократът Байдън превърна мобилизацията на съюзниците на САЩ в подкрепа на Украйна във водещ елемент от американската външна политика. Той твърди, че светът трябва да изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че той няма да може да надделее над Запада.

Байдън срещна критики от страна на някои републиканци, които искат Съединените щати да изразходват по-малко средства за военни цели. Бившият президент Доналд Тръмп, който е основен претендент за номинацията на републиканците на президентските избори през 2024 г., обеща да се стреми към бързо прекратяване на войната, ако се върне на власт.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • лека нощ

  19 Sep 2023 23:19ч.

  Жо бай бай да ходи да си ляга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  19 Sep 2023 23:27ч.

  Селянина от Славяново да вземе пример от Александър Белен като спре да ползва охрана и брониран кортеж !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  19 Sep 2023 23:28ч.

  трябва да си завършен дебил да го слушаш този.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще си намерите, каквото си търсите

  19 Sep 2023 23:42ч.

  И няма да липсвате на никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  19 Sep 2023 23:45ч.

  Значи с Китай не искате, но с Русия може? Водач на глутница, а не на държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  20 Sep 2023 1:21ч.

  Жалък, дементен старец, управляван от ДД. Все още има лумпени, които му се връзват. Освестяването предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  20 Sep 2023 1:45ч.

  САЩ разцепиха Корея, Югославия, Ирак, Либия, Сирия... Вярно е, след като са си позволили да разцепят един куп държави, независимостта на която и да е страна не е в безопасност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя за пореден

  20 Sep 2023 10:25ч.

  път доказва, че или не е добре с главата, или не се усеща, че лицемерието му вече го виждат и слепите, което всъщност е едно и също... А кукловодите зад тоя и зеленикавото му прокси в укрия са едни ни същи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SOS

  20 Sep 2023 10:57ч.

  Божее, вместо да е разчекнат на 4 коня този сатана идва да говори и да сочи "пътя" на целия свят, свят напълно превъртял по пътя на собственото си самоубийство. Има ли някой да се заблуждава в целите и "ценностите" които идват с този дявол, в ада да гори, значи когато разцепиха Сърбия за Косово било "демократично" и я бомбиха с обеднен уран ракети и окупираха Косово като сложиха база там, това кой и как го реши,а? Значи Донбас и Крим не може да решат с кого да са, а Косово може, ей това ви е демокрацията, а задкулисните ви игрички с китайчетата само ще ускорят 3-та световна война, никой не може да спре Русия когато става въпрос за фашизъм в чист вид в усрайна, сащ и ЕС, най-големите фашисти сте там и управлявате света, но и за вас ще има Видовден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Памперса ми изпусна

  20 Sep 2023 11:19ч.

  и отивам да си лягам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подмяната

  20 Sep 2023 11:19ч.

  От години се говори за двойниците на Путин. За и против е безсмислено, защото руската политика е постоянна, независимо дали я представя Путин или Двойници на Путин... Напоследък обаче все повече наблюдатели, които разбират от материята, говорят за ПОДМЯНАТА НА БАЙДЪН ! Това чучело, което ни се представя, е някакъв ДИЙП ФЕЙК - двойници, донаправени с цифровите технологии. А когато го пускат пред жива публика - двойниците играят ИДИОТ. Спъват се , здрависват се с призраци, губят се на сцената, заспиват, напускат внезапно пресконференции, бръщолевят несвързано... Защо ? Защото оригиналният Байдън го няма ! Най-вероятно е пукнал /говорят още през 2019 !/. Двойниците не познават близките, сътрудниците, други политици, не знаят фактите. Как да се държат пред публика освен ДА СЕ ПРАВЯТ НА ИДИОТИ ? Този номер минава. Публиката съжалява старият дементен Джо, а всъщност я забаламосват с артисти. Каква е крайната цел ? Крайната цел е на изборите догодина ДИЙП ФЕЙКА БАЙДЪН да бъде "преизбран", разбира се с огромни фалшификации както през 2020. И после ТОЙ ЩЕ УМРЕ ! И кой поема кормилото ? Разбира се - цветнокожата, лесбийката, тъпата ултра-либерастка и сатанистка Камала Харис ! Перфектно ! Щото ако още сега я предложат за кандидат за Президент на Демонократическата , това би преляло чашата дори на неутралните американци, всичко живо би гласувало за Тръмп...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи