Байдън подписа закон за разсекретяване на информацията за произхода на коронавируса

Байдън подписа закон за разсекретяване на информацията за произхода на коронавируса

Американският президент Джо Байдън подписа закон, който изисква разсекретяване на информацията, свързана с произхода на коронавируса, който причинява Ковид-19, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс. Законопроектът премина през Сената и Камарата, преди да бъде изпратен в Белия дом.

Байдън заяви, че споделя целта на Конгреса за разкриване на възможно най-много информация за произхода на Ковид-19.

"При прилагането на този законов акт моята администрация ще разсекрети и сподели възможно най-голяма част от тази информация, в съответствие с моите конституционни правомощия", гласи изявление на Байдън.

Във Вашингтон се води силно политизиран дебат за произхода на коронавирусната пандемия почти откакто първите случаи на зара бяха регистрирани в китайския град Ухан края на 2019 г. Дебатът беше подновен миналия месец, когато в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че министерството на енергетиката на САЩ е преценило, че пандемията вероятно е възникнала в китайска лаборатория. Ведомството е направило преценката си с "ниска степен на доверие" в класифициран разузнавателен доклад. ФБР също е преценило, че пандемията вероятно е възникнала в резултат на изтичане от лаборатория. 

"Трябва да стигнем до дъното на произхода на Ковид-19, за да помогнем да се гарантира по-доброто предотвратяване на бъдещи пандемии", каза Байдън.

В тази връзка китайското министерство на външните работи заяви, че свързаното с Китай съдържание в закона за Ковид-19, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, представя невярно и погрешно фактите, предаде Ройтерс.

"Китай призовава САЩ незабавно да спрат политическите манипулирането", заяви говорителят Ван Вънбин на пресконференция.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Su38

    21 Март 2023 11:27ч.

    Мдааа... Др. Си посети тов. Путин и, хоп, разсекретяваме информация, която веротно обвинява Китай. Колко е вярна, е друг въпрос. Всички знам правилния отговор, нали? САЩ явно много са го закъсали, щом по толкова дърварски начин вкарват всичко в руслото на тяхното желание да командорят света. Това не става така. Губиш ли лицето, ще загубиш и задника си. Всъщност, всички ще видят, че си задник. За това всичко с мярка. Но явно чувството за мярка е загубено безвъзвратно. Затова няма друг изход, освен като при борбата с хлебарките. За наша жалост, щото ние ще го отнесем. Но успокоението ми е, че най-силно ще го отнесат онези, които викат "дайте още на Украйна". Защото ние знаем, че така ще стане, но те си мислят, че на тях специално ще им се размине. И после ще има "а нас за шо?", което в превод на български звучи "кой ми сра в гащите"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Март 2023 11:48ч.

    Китай от години си манипулират населението чрез страх, те иначе няма как да управляват толкова хора... нищо чудно няма те да са измислили ковито, както птичия грип, свинския и пр., но е факт, че не китайците ни приложиха тяхната схема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    21 Март 2023 12:10ч.

    "Китай от години си манипулират населението чрез страх..." --добре е това твърдение да се базира на лични наблюдения. защото иначе си е малко нещо... манипулация. това, което съм видял е, че наистина има контрол на всички нива на обществения живот, има определена затвореност към външния свят (нетът се контролира, което далеч не във всички случаи е лошо). но за високо ниво на манипулация, определящо социалното поведение на хората, не съм сигурен, че може да се говори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Март 2023 12:22ч.

    Ма като искаш да наблюдаваш можеш и сам... върни се в годините и виж какво се случи там, когато за пръв път се появи птичият грип, откъде тръгна той? Случайно ли е , че изискването за маски в градския транспорт тръгна от Китай, много преди ковидите да се пръкнат? Как се управляват милиарди, със сила ще те унищожат, остава страх ? няма нужда да ти се показва, за да мислиш, всяка година тръгва нов грип и все от Китай, случайно ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Март 2023 12:28ч.

    Сега, рукола, не разбрах, кого плаши Китай с тези епидемии? Собственото си население или света? Истерията с маските е лесно обяснима - пуснаха веднага кучетата да лаят, че тази ковид история е дело на китайците, и те разбира се, веднага отговориха асиметрично - вижте как се правят работите. Нямаше как да не се налапа тази въдица, която сам си хвърлил, защото китайските мерки показваха ефективност и авторите на провокацията задължително трябваше да сложат юларите на собственото си население и да го затворят, щото иначе населението щеше да скочи и да им счупи главите. А това доведе до икономическата катастрофа... Както се казва, когато копаеш гроб другиму...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Март 2023 13:49ч.

    Много хора се манипулират със страх, а не със сила... китайската партия открай време манипулира населението СИ със страх, така показаха на останалите как се прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    21 Март 2023 11:28ч.

    Каквото и да каже Ван Вънбин, щатите няма да спрат да лъжат и да се опитват да заблудят света. Нали те са разработвали вируса, макар и в китайска лаборатория. Веднага щом започне работа новото народно събрание, трябва да се поиска проверка на нашите две лаборатории - едната във ВМА и другата в ИЗПБ. В свое разследване, журналистката Диляна Гайтанджиева предполага, че американците са прехвърлили от Украйна две биолаборатории и сега те функционират в София. Целта е ясна - по-бързото изтребване на българското население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Март 2023 12:41ч.

    Др. Ван Вънбин казва да не чакат от тях нищо. Време е да се сапикясат. Кой разбрал, разбрал. На всички е ясно, че адресатите нищо не могат да разберат, по чисто физиологични причини, но пък другите да се ослушват. След това ще следва китайският отговор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    21 Март 2023 11:31ч.

    И тази наглосаксонски сган, нацвъкала стотици биолаборатории по цял свят, включително в БГ, има наглостта да се прави на ударена, чий е този геномутант???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласове

    21 Март 2023 11:34ч.

    последни американски гърчове,но и те няма да ги спасят от отмъщението на целия свят ,не можете да си представите колко ви мразят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бързат да се оправдават

    21 Март 2023 11:37ч.

    и да топят китайците! Явно вече всичко ще излезе наяве и сега ще се опитат да прехвърлят вината от болната глава на здравата. Нищо не остава скрито, покрито!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американец да се оправдава?

    21 Март 2023 11:45ч.

    Трябва да е от някое гето,че да се оправдава. Иначе американецът е нагъл и изискващ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    21 Март 2023 11:41ч.

    Готвят явно поредната порция измислици . Най-вероятно докладът ще е в стил " Кой взриви газовите тръби'

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се спряха!

    21 Март 2023 11:44ч.

    Изглежда ще налагат санкции на Китай. дали пък? Кой ще им прави обувките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Март 2023 11:45ч.

    На тия не вярвам на нито една "секретна" информация, още по-малко пък "разкрита" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън само веднъж позна

    21 Март 2023 11:47ч.

    Позна, че Кирчо Петков ще е министър-председател на някаква си България, де е, и Байдън не знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    21 Март 2023 11:49ч.

    Още от първия разсекретен документ ще стане ясно, че вирусът е направен от китайски занаятчии. Според агенти на ЦРУ, около година той е престоял в мазето на тъщата на Си Дзипин, намиращо се в гр. Юнчен, провинция Шандун. Вирусът е бил държан в стъклен буркан тип омния, потопен в характерната шандунска туршия - мариновави гъби шимеджи с с бутчета от прилеп. През ноември 2020 г. в мазето на г-жа Лиюан е извършен обир и следите на въпросния буркан се губят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдааа

    21 Март 2023 11:52ч.

    Долу горе така, но с по-малко пряк хумор, го представиха медиите им произхода на тоя пуст ковид...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О, да, истерията срещу Китай започва:

    21 Март 2023 11:54ч.

    следват обвинения и всякакви санкции, за да бъдат настройвани всички срещу Китай. А кой още не е наясно, че лабораторията в Ухан e финансирана от Сорос, от Бил Гейтс, че пряко в работата й участва небезизвестният д-р Фаучи (Менгеле)? А също и че скоропостижно САЩ закриха биолабораторията си Форт Детрик в самото начало на пандемията, за да предотвратят подозренията за опасни експерименти там. И в последна сметка - за да си измият ръцете с "китайска" лаборатория. В ООН се направиха на глухи при доклада на Небензя за американските биолаборатории в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Март 2023 12:23ч.

    Рано е още да започват пряка атака срещу Китай. Много са слабички. Гениалният американски план предвижда атака срещу Китай едва когато се разсипе Русия. Но както е казал Клаузевитц, "Всеки военен план е перфектен, докато в него не се намеси планът на противника"... Стават и такива работи. И понеже няма адекватен план Б, щото никой не е очаквал такова въпиющо неподчинение, започваме да импровизираме и първото, за което се сещаме, е да съскаме и кълнем люто. Освен това установихме, че не можем да поддържаме ниво на разходи на боеприпаси, наложено от руснаците, а това в случая с Китай води до много скръбни мисли... Затова ще кълнем, ще плюем, макар да знаем, че никой не ни вярва, ама така си вярваме, че внасяме авторитет. Внасям дръжки, плашим единствено гаргите. Тов. Си не знам, дали е с широки гащи, за да си го премести, но ще се направи, че не е чул квича...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тов. Си не знам, дали е с широки гащи

    21 Март 2023 13:42ч.

    Няма по-широки гащи, от китайските гащи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надявам се "китайските гащи" да са били

    21 Март 2023 16:48ч.

    в помощ на тон. Си да се поизтика в девета глуха и неолибералната пета колона, част от която управляваше и Ухан. Във всеки случай, китайците явно разбраха с какво си имат работа и реагираха като на биологично оръжие. А Тедрос (бивш член на терористична група в Етиопия и настоящ лидер на био- и психотерористичната СЗО) лично съдейства за разпространението на вируса - посети Китай и "нареди" да не се спират полетите от страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    21 Март 2023 12:12ч.

    Янките, явно започват да заличават неуспехите си в Руско- Украинския военен конфликт. Спешно им трябва претекст да изместят погледите на света към друг, много по страшен проблем засегнал милиони хора по земното кълбо. Не се справят с Русия. Ще се опитат да се справят поне с Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще разсекрети и сподели възможно най-голяма част от тази информация

    21 Март 2023 12:21ч.

    Те там е разковничето. Ще обвиним китайците, извънземните и всичко останали. Останалото е тайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Гън

    21 Март 2023 12:26ч.

    ФАЩ имат над 300 военни биологически лаборатории по целия свят и особено по границите на РФ. В укрия се разбра с какво са се занимавали тамошните 30 американски лаборатории. В Ухан повече от половината финансиране е американско. Ковидът е бил създаден поне 2 години преди изкуственото му разпространение. Но в Ухан са управлявали т.н. комсомолци, които са против Си Дзинпин. И затова Ухан се посочва като първичен източник, което не е вярно. Ама от днешните "мъже" с лява резба какво друго да се очаква? Все такива едни номерца, да ти е драго да ги претрепеш. Като с "ареста" на Жужо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вирус Ковид 19 не съществува в Природата, той е медиен конструкт..

    21 Март 2023 12:32ч.

    Всички спорове и дискусии кой точно го е изпуснал, са част от машината за мъгла..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обичлив

    21 Март 2023 12:50ч.

    На това му се вика - типично изпълнение в стил "тичане пред вятъра"! Следва по-трудната част - как да намерим в световен мащаб достатъчно количество идиоти, които да повярват, че сме открити и ... добрички?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    21 Март 2023 13:34ч.

    Прехвърлих няколко публикации в руската уикипедия, не че е най-добрият информационен справочник, но поне фактите са посочени със съответни източници и всеки може да ги види. Уханският институт по вирусология наистина дълги години е изучавал коронавируси, в т.ч. с произход от прилепи, но и доста години е бил в сътрудничество с американски учени и организации, например с лабораторията на Тексаския университет. Ши Дженли, китайска вирусоложка от института, спец по коронавирусите, например, е публикувала материали, че експерименталното лекарство ремдесивир, което е на американска фармацевтична компания, потиска вируса. Впоследствие то е одобрено за лечение на ковид първо в САЩ, после и в ЕС, но по-късно, може би поради нашествието на ваксините, пак американските де, е обявено за неефективно. През февруари 2019 г. Ши Дженли е била наградена със стипендия от Американската академия по микробиология. Сега, дали я набеждават или са си я завербували, китайците ще кажат. В статията за института е посочено, че известно време преди пандемията посолството на САЩ е пращало свои сътрудници на проверки в Ухан, след което информирало за проблеми с безопасността, въпреки че институтът е сертифициран с четвърта степен за биобезопасност, каквото и да означава това. И прочие, и прочие, напразни напъни на Бай Гън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Март 2023 14:05ч.

    Ще ги разсекретят, но ще играе черният маркер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    21 Март 2023 14:54ч.

    Тъз Бай Дънова работа мяза на онъз, дето всички факти и логика сочат, че американските военни са взривили ,,Северните потоци" 1 и 2, ама те ( американците, де, да не се обърка нЕкой ) ни пробутват миризливата димка за некви проукрански "велики дълбоководолази" и свързани с това кретенски твърдения за дебили. Че и, както с покушението срещу Папата, измислиха лъжата за "българска" връзка и съпорт на украинските водолази. Абе скапани американци, що не си признаете, бееееееее ?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    21 Март 2023 15:12ч.

    Бай Дън и ястребите му иззеха дори и функциите на Холивуд, ама с тия нефелни сериали няма да си вдигнат рейтинга и доверието. Който взриви Северните потоци, който непровокирано започна воната в Ирак, Украйна и мн.други, точно същият разработи и зарази света с биооръжието Ковид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • uSSa

    21 Март 2023 15:19ч.

    Ловиме бас че "разсекретяването" ще покаже Китай, лошите комунисти, Си.. Скалъпени истории за дебилни западни овце.. Омръзнаха и на Бог тия истерии на говедарите, като гниди са се загнездили на света и не се махат бе ей.. Ритат ги, псуват ги навсякъде, те там, досаждат 24/7/365

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИГОРЬ ПШЕНИЧНИКОВ

    21 Март 2023 19:33ч.

    СЕКРЕТЫ КИТАЯ БУДУТ РАСКРЫТЫ: БАЙДЕН МСТИТ СИ ЦЗИНЬПИНУ Вашингтон мечется в бессильных попытках омрачить государственный визит председателя КНР в Россию. В преддверии поездки Си Цзиньпина в Москву США предприняли атаку на президента Путина, выписав ему "ордер на арест" от имени странного образования в Гааге. Теперь в прицеле Китай. Штаты ищут "доказательства" его причастности к пандемии коронавируса. https://tsargrad.tv/articles/sekrety-kitaja-budut-raskryty-bajden-mstit-si-czinpinu_746999

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи