Байдън одобри спускането на хуманитарна помощ в ивицата Газа от американски самолети

Байдън одобри спускането на хуманитарна помощ в ивицата Газа от американски самолети

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че американски самолети ще започнат да спускат хуманитарна помощ в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Президентът обяви решението, след като вчера най-малко 115 палестинци загинаха и над 750 бяха ранени в Газа, по данни на контролираното от екстремистката групировка „Хамас“ здравно министерство в палестинския анклав. Според свидетели разположени наблизо израелски военни са открили огън по множество от хора, струпали се покрай хуманитарен конвой.

Байдън обяви решението за хуманитарната помощ при срещата си с италианския премиер Джорджа Мелони в Белия дом. Американският лидер уточни, че спускането на хуманитарната помощ ще започне „в близките дни“. Джо Байдън заяви, че се надява да бъде сключено споразумение за прекратяване на огъня между Израел и  "Хамас" до началото на мюсюлманския месец на постите Рамазан, който започва на 10 март, предаде Ройтерс.

Ръководителят на болницата в град Газа, в която са лекувани някои от ранените при кръвопролитията около конвоя с хуманитарна помощ, заяви, че повече от 80 % от тях са с огнестрелни рани, което предполага, че е имало интензивна стрелба от страна на израелските войски, предаде Асошиейтед прес.

По данни на здравните власти най-малко 115 палестинци бяха убити, а повече от 750 други ранени, когато според свидетели намиращи се наблизо израелски войници са открили огън, докато огромни тълпи са се втурнали да вземат стоките от конвоя с помощи. Израел заяви, че много от загиналите са били стъпкани при блъсканицата, която започнала, когато отчаяни палестинци в Газа се втурнали към камионите с помощи. Израел твърди, че войниците му са произвели предупредителни изстрели, след като тълпата се е насочила към тях по застрашителен начин.

Д-р Мохамед Салха, изпълняващ длъжността директор на болница "Ал Ауда", заяви пред АП, че от 176-те ранени, докарани в лечебното заведение, 142 са с огнестрелни рани, а останалите 34 са с наранявания от блъсканицата. Той не можа да посочи причината за смъртта на убитите, тъй като телата са били откарани в държавни болници за преброяване. Служителите на тези болници не бяха открити веднага.

Кръвопролитията подчертаха как хаосът в условията на почти 5-месечната израелска офанзива осакатява усилията за предоставяне на помощ на 2,3 млн. палестинци в Газа, една четвърт от които според ООН са изправени пред глад. 

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и засилващият се глад сред цивилните на фона на продължаващото израелско военно настъпление са виновни за вчерашната гибел на десетки палестинци при пристигането на конвоя, пренасящ хуманитарна помощ, предаде ДПА.

"Тези хора са толкова отчаяни за храна, прясна вода, за каквито и да е запаси, че рискуват живота си, за да получат храна и запаси за себе си и за децата си“, изтъкна говорителят на СЗО в Женева Кристиан Линдмайер, който определи ситуацията в Газа като драматична и катастрофална. Той каза още, че според властите в палестинския анклав десет деца са починали от октомври досега заради липсата на храна и е възможно да има още такива случаи. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Наблюдател 13

    02 Март 2024 8:44ч.

    Действията израелците могат да станат причина за пренаписване на някои страници от Историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тълпата се насочила по заплашителен начин"

    02 Март 2024 8:44ч.

    Това е страшното днес, изкукалите западни лидери барабар с най-изкукалия герой от югославските събития, да не вземат решение в такъв момент и светът да се покрие с пепел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    02 Март 2024 9:47ч.

    Взел си му земята, избиваш му народа, държиш го без хляб и вода и следва "хуманитарна помощ". Кога, каква?! Помощта е решението на конфликта, изтеглянето на Израел и връщане на територията на Палестина. Помощта край на войната и озаптяване на Израел. А, не, геноцид за Газа в полза на Израел - виновния и неблагодарен Израел. Бранели се. Те! Крадците и терористите! Няма една Божа заповед - на Мойсей, когото те уж почитат - да не е нарушена. За такава арогантност Бог ги наказа три пъти, Не! Зор им е за Бога! Е, сега пак газят с геноцида в Газа! Не става вече дума някой да ги приема, а става реч, че Бог ги е загърбил. А загърбен Бог по тяхната Тора се гневи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи