Байдън каза „стига!“ на насилието с оръжие и призова Конгреса да действа

Байдън каза „стига!“ на насилието с оръжие и призова Конгреса да действа

С думите „стига, стига!“ американският президент Джо Байдън призова членовете на Конгреса на САЩ да забранят щурмовите оръжия, да разширят проверките на желаещите да си купят оръжие и да въведат разумни мерки за контрол на оръжията, за да вземат отношение към поредицата от масови стрелби, които разтърсиха страната, предадоха световните агенции.

В реч от Белия дом, излъчвана пряко в най-гледаното време по телевизията, Байдън попита риторично страната, слисана от неотдавнашната стрелба срещу ученици в Тексас, в болнично заведение в Оклахома, в Бъфало и Ню Йорк колко време е нужно за промяна на закона за оръжията в Америка. „За Бога, колко още касапници сме готови да приемем?“ попита Байдън.

Президентът демократ призова за поредица от мерки, на които през годините републиканците в Конгреса са се противопоставяли, включително забрана на продажбата на щурмови оръжия или, ако това не е възможно, повишаване на минималната възраст от 18 на 21 г., след навършване на която човек може да си купи оръжие. Байдън поиска също производителите на оръжия вече да не бъдат защитени от съдебно преследване за насилие, извършено от хора, ползващи техни оръжия.

„Не можем отново да разочароваме американския народ“, каза Байдън и настоя републиканците да подкрепят законопроекти за мерки по контрол на оръжията.

САЩ, където има по-голям брой смъртни случаи от огнестрелно оръжие в сравнение с останалите богати държави, бяха разтърсени през последните седмици от стрелби с много жертви в магазин за хранителни стоки в щата Ню Йорк, в начално училище в Тексас, където загинаха 19 деца, и медицинско заведение в Оклахома.

Законодателите обмислят мерки, които да разширят проверката на потенциалните купувачи на оръжие и прокарване на закони, които ще позволят правоприлагащите органи да отнемат оръжието на лица, страдащи от психични заболявания. Всяка нова мярка обаче, е изправена пред големи препятствия от страна на републиканците, особено в Сената, а инициативи за преминаване към забрана на щурмовите оръжия нямат достатъчна подкрепа, за да бъдат прокарани.

Въпреки политическите предизвикателства, Байдън призова Конгреса да действа. След Колумбайн, след Сенди хук, след Чарлстън, след Орландо, след Лас Вегас, след Паркланд, нищо не беше направено, заяви Байдън, изброявайки най-големите случаи на масова стрелба през последното десетилетие. Този път това не може да се случи, заяви президентът.

Привържениците на безопасността призовават Байдън да предприеме лично по-строги мерки за ограничаване на оръжейното насилие, но Белия дом иска Конгресът да приеме закони, които ще имат по-дълготрайно действие от всяка президентска заповед.

Вечерното обръщение на Байдън целеше въпросът за оръжията да остане централен за избирателите. От началото на мандата си президентът е правил само два пъти такова обръщение – едно за пандемията от КОВИД през 2021 г. и едно след стрелбата в Тексас миналата седмица.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Сатанистката пропаганда ускорява !

    03 Юни 2022 8:30ч.

    Въртят като развален грамофон през устата на изкукалото Джо ! "За Бога ! За Бога!..." Сатанистите много обичат да използват Името Божие в козните си. А те са ясни за всеки трезвомислещ - върви се към премахване на Втората Поправка на Конституцията на САЩ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Премахване на Втората Поправка

    03 Юни 2022 8:34ч.

    Оръжията не убиват сами, те са парче метал. Убива съществото което държи спусъка. Ако има проблем с масови убийства в САЩ, то значи има проблем в главите на американците ! Инвестициите трябва да се насочат натам, а не в забраните. САЩ дава само в момента 40 000 000 000 $ заоръжия за убиване в Украина ! Ако тези 40 милиарда се насочат за превенция на насилието в САЩ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно колко милиарда прибира биг-фармата...

    03 Юни 2022 10:23ч.

    ...за легалните наркотици, които политически коректно наричат антидепресанти годишно в САЩ и дали приемашите гфи знаят, че тези препарати се спират бавно и по схема. В противен случай се отключват психиатрични разстройстрва, които могат да станат хронични?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 40 милиарда долара

    03 Юни 2022 8:37ч.

    Това е огромна сума, колосална сума ! Тя стига за охрана във всички щатски училища, стига за кампании против насилието. Стига за възпитателни програми в училищата... Вместо това САЩ поущряват някъде зад граница украинци да кръщават децата си "Джавелина" и "Стингер" , перверзия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалността

    03 Юни 2022 9:24ч.

    Просто искат да вземат оръжието от хората. Да не се обърка някой да ги гръмне тия всите властимащи изроди. Те и стрелбите са организирани за това. Ама наглеци са големи - дай на укрите оръжие да се трепят, вземи от нашите да не ни трепят нас. Хитро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    03 Юни 2022 9:40ч.

    Давай бай данчо, ти можеш! Изправи се мъжки срещу оръжейното лоби и покажи кой командва! Ще се изправиш, ама на кукуво лято - който дава парите, той командва! Лицемер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джо е част от оръжейното лоби !

    03 Юни 2022 10:06ч.

    С тези апели той само натиска "преструктуриране" на лобито ! Да произвеждат по-малко пищови и карабини... , повече М 777 и Ф 35... ! Натискът е този, а не срещу самото "лоби".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    03 Юни 2022 10:17ч.

    Байдън каза "Стига!" и САЩ изпратиха 40 млрд. долара за въоръжение в Украйна, защото други могат да умират, даже е добре за бизнеса! Как не ги е срам! Сигурна съм, че едно ограничаване на свободната продажба на оръжия в щатите, ще доведе до износа им в други държави и така, докато навсякъде хората започнат да се стрелят вместо да си говорят или лекуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън каза „стига!“ на насилието с оръжие и призова Конгреса да действа

    03 Юни 2022 10:21ч.

    Пъзелът започва да се подрежда. Либерало-фашистите създадоха доста поводи да оправдаят опит за конфискация на оръжието от американския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отровни твари соросоидни

    03 Юни 2022 10:49ч.

    от която дупка сте изпълзяли, там се връщайте. при нормалните хора нямате място

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Юни 2022 10:56ч.

    От една страна е изключително подло всичко което се случва с втората поправка, от друга е въпрос на оцеляване за тези които унищожават ВСИЧКО, защото финаnсовата катастрофа и "големият рестарт", са казус бели, всички свободни, отговорни и истински американци, да вземат нещата в свои ВЪОРЪЖЕНИ ръце! Свободните хора притежават оръжие, РОБИТЕ НЕ! 1776 will commence again!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Юни 2022 11:02ч.

    Слава на Бога, прекомерно въоръжените американци са пробудени и са добре на ясно, че тази тиранична администрация- откачени глобалисти, им е обявила война и действа срещу техният интерес и бъдеще! Цял свят разчита на американската втора поправка, иначе всичко ще стане като в Австралия и Канада, Безумна диктатура на изчадията на Швааб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи