Байдън и Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

Байдън и Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че двамата, които са сред най-близките съюзници на Киев, са обсъдили войната по време на лична среща в Белия дом.

Това беше второто посещение на германския канцлер Шолц в Белия дом за близо 15-те месеца след встъпването му в длъжност. Той беше за първи път във Вашингтон в началото на февруари миналата година, когато темата за Украйна също играеше централна роля.

По това време десетки хиляди руски войници вече се бяха събрали при украинската граница. Две седмици по-късно, на 24 февруари 2022 г., Русия нахлу в Украйна.

Украйна оказа умела и упорита съпротива срещу много по-силната си съседка. Но докато войната навлиза във втората си година, САЩ и Европа сблъскват с големи проблеми, свързани с продължаването на доставките на оръжия и боеприпаси, както и с това какви гаранции за сигурност могат да бъдат дадени на Украйна, която в дългосрочен план се надява да се присъедини към ЕС и НАТО.

Появиха се и въпроси как Байдън и Шолц ще отговорят на исканията на някои среди Западът да настоява за мирни преговори и за слагане край на кръвопролитията, а също как да се санкционира Китай, ако достави оръжия на Русия. Голяма част от темите в едночасовата среща обаче бяха обсъждани при закрити врати.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи само, че Байдън и Шолц са говорили за "продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна", както и по други глобални въпроси.

Шолц неколкократно казва, че според него правителството му трябва да работи заедно с администрацията на Байдън, когато става въпрос за изпращане на военна помощ за Украйна.

След като месеци наред се противопоставяше на призивите на Киев и съюзниците от НАТО, по-рано тази година Берлин се съгласи да изпрати свои бойни танкове "Леопард" на Украйна. 

"Искам да благодаря на всички вас за вашето силно и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света", каза Байдън на Шолц в Овалния кабинет на Белия дом преди да се затворят вратите и да започне личната им среща.

"Включихте се, за да предоставите военна подкрепа от критично важно значение и знаете ли, мога да твърдя, че освен военната ви помощ, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше пълна", каза Байдън.

Президентът на САЩ нарече значителното увеличение на разходите за отбрана на Германия и решимостта на страната да се откаже от руските петролни продукти "исторически" решения.

Пътуването на Шолц във Вашингтон беше определено като тихо работно посещение. Той дойде без журналисти или бизнес делегация, които да го придружават. Лидерите не проведоха също и пресконференция след своята среща.

Съвместната подкрепа за Украйна през изминалата година беше от решаващо значение, заяви Шолц по време на кратка среща с представители на медиите преди разговорите.

"Наистина е важно, че действахме заедно", каза той. "В този момент смятам, че е много важно да изпратим послание, че ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо."

Шолц също така подчерта колко добро според него е състоянието на отношенията със САЩ.

"Наистина ценя много доброто сътрудничество между нас двамата, между нашите правителства", каза той на английски език, докато седеше до Байдън.

Неотдавна от Белия дом и канцеларията на канцлера се появиха противоречиви сведения за това как се е стигнало до ангажимента за предоставяне на бойни танкове на Украйна. 

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза миналата седмица, че Германия е поставила доставката на американски бойни машини на пехотата "Брадли" като условие за обещанието Берлин да предостави германски танкове "Леопард". Германското правителство отрече това. 

Опозиционните сили в Германия подозират, че тези раздразнения може да са станали причина за посещението. 

Председателят на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц заяви пред германската медия "Редакционснецверк Дойчланд", че "вероятно е имало проблем за изясняване" с бойните танкове. 

Има "цяла поредица от противоречия. Може би те искат да говорят за тези противоречия", каза той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Ясно, пак са били

  04 Март 2023 8:56ч.

  клетви в единство и вярност, вуду магии и обещания. А през това време на източният фронт.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  04 Март 2023 9:26ч.

  Европейски ОКУПИРАН васал обещава военна подкрепа на ОКУПАТОРА си, за да може същия да държи ( в робство и физическо изтребление - ,, До последния украинец " ) другия си ВАСАЛ в ситуацията на тотално заличаване. Заради американския рахатлък. Не, ли ?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анализатор

  04 Март 2023 10:13ч.

  Дърти кюнтове,които са навъртяли бая години,мислят идиотски,което по всичко личи,че не ги е еня за децата и младите хора на планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да им се получи на банкстерите

  04 Март 2023 10:16ч.

  Бретън-Уудската система е обречена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да припомним: Русия е първа ядрена сила, а вие сте колониалисти с инфантилни рефлекси

  04 Март 2023 10:57ч.

  Пак да им го кажем: оставете Украйна на Русия, не се месете в чужд дом, защото рискувате да подпалите целия свят. Русия има праг на търпимост откъм жертви и изтощения, докато вие използвате чуждо пушечно месо за собствените си егоистични интереси. Този праг на търпимост вече никак не е висок и ще ви сполети изведнъж това, което не искахте и актьорски се правите, че не очаквате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  04 Март 2023 11:39ч.

  дано да не ,ама май си прав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолц

  04 Март 2023 11:08ч.

  Е посмешище и позор за тази длъжност, която преди него са заемали фигури като Вили Бранд и Хелмут Кол. Накрая германците сами ще го изнесат насила от канцлерството. Да седиш на една маса с човека който много добре знаеш, че е дал заповедта да ти унищожат жизненоважен инфраструктурен проект, краде ти най доходоносните фирми, а ти се пише уж съюзник, а ти да му се усмихваш и умилкваш, нямам думи...Излагацията е пълна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Законите на демокрацията/окупацията

  04 Март 2023 12:22ч.

  Окупираният се обясни в демократична любов и зависимост на окупатора, с демократична цел - да се множат окупираните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Ин.

  04 Март 2023 12:23ч.

  Леле, какви мишки роди следвоенна Германия. И се наричат политици. Онази крава Меркел-ица, лукава комсомолка и тя в хора на влъхвите от Берлин. Амитата с политиката на моркова и тоягата и най-вече с измама омотаха западните сити мухльовци-политици и вкараха два братски народа в кървава схватка. Укрите, както и балтийските помиари бяха добро поле за политическите измамници от Вашингтон. Старчето от белия дом изпитва вече явно безсилие и иска да предаде щафетата на Шолц да громят Путин. Усеща се, че много ги е страх от помощ за Русия от Китай и ако това стане, свършено е както с Украйна, така и с подбудителите и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти

  04 Март 2023 12:26ч.

  Не се знае до 10 години дали сащ и германия ще съществуват изобщо, но те обещават постоянна подкрепа на гробокопача си. Кретенизъм на ента степен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова помощта винаги се оказва недостатъчна, виж срещите за единство и подкрепа, никога няма да свършат, дори и в отвъдното!

  04 Март 2023 12:28ч.

  Унищожена е украинската база за подготовка на диверсанти в Николаев, където британски инструктори ги подготвяха за работа с подводни дронове за атака на руски кораби, казва РИА Новости.„Поработихме малко и разбрахме, че на нашия остров Майски нацистите са решили да сформират отряд от диверсанти - подводничари. Там бяха изпратени британски инструктори, които трябваше да ги научат как да използват подводните дронове. Ние прехвърлихме координатите на тази тренировъчна база на правилното място и на 25 февруари руснаците точно удариха целта “.Експлозията е била много мощна, „детонацията е продължавала много дълго време“, депото за боеприпаси е напълно унищожено, а много помещения на базата са наводнени.Екипите на подводните дронове се подготвят във връзка с операция, свързана с Приднестровието.Те трябваше да атакуват руски кораби в Черно море близо до Одеса и в базата в Севастопол по време на атака срещу Приднестровието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолц кляка ниско...

  04 Март 2023 12:28ч.

  Дори Борисов се държа по-достойно в белия дом.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това значи само едно

  04 Март 2023 12:58ч.

  Решили са да фалират Матушката както през 1989 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предстоящ фалит

  04 Март 2023 14:40ч.

  се очертава единствено за мозъка ти..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  04 Март 2023 13:21ч.

  А ето какво отговори Заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстойна журналистката от телевизионият канал BFM която се опита да го вкара въъв обяснителен режим "Неговото представяне беше малка победа за Русия в ефир", казва един от тях. Кога ще приключат военните действия? — След денацификацията и демилитаризацията на Украйна. Когато Украйна стане неутрална държава и повече няма да се стреми да влезе в НАТО. Когато тази опасност изчезне, стрелбата ще спре. Казвате, че колкото повече далекобойни оръжия доставяме на Украйна, толкова повече Русия ще отдалечава заплахата от границите си. Това означава ли, че сте във война с нас, със западните държави? Не, вие водите война срещу Русия. И именно вие наложихте повече от 12 000 санкции срещу моята страна. Вие сте тези, които водите икономическа война срещу Русия, вие подкрепяте сегашното украинско ръководство днес, снабдявайки го с оръжие, вместо да дадете възможност на Киев да започне преговори с Русия. Чудя се защо изпратихте дъщеря си да учи в Йейлския университет и защо тя се изказа неласкаво за руските университети и Училището по журналистика на Висшето училище по икономика (HSE), но в същото време похвали Йейлския университет? И сметнахте за редно да говорите в нейна защита, да защитите нейния патриотизъм през 2017г Първо, дъщеря ми никога не е учила в САЩ. Тя отиде там за две седмици и остана впечатлена от американската образователна система, университета, атмосферата в него. Но тя е завършила университет в Москва и е избрала Московския държавен университет, а не Висшето училище по икономика ... Можете ли да дадете пример за чужда фигура, която би изпратила децата си да учат в Русия? Не съм в съда, за да отговарям на обвиненията. И вашите въпроси защо някой от Русия се е преместил в друга държава звучат като обвинения. Децата ми не са се преместили в друга държава. Що се отнася до другите хора, ние живеем в отворен свят. Руснаците пътуват по целия свят от много години, някой е избрал чужд университет за себе си или за децата си. Но тези студенти в повечето случаи се връщат в Русия и използват опита, натрупан в чужбина, в полза на Русия. Второ, познавам много французи и граждани на други западни страни, включително много американци, които сега се местят да живеят в Русия. Много от тях правят това, за да спасят децата си от доминираното от Запада възпитание: насърчават ЛГБТ „начина на живот“, насърчават ги да изоставят традиционното семейство и т.н. Трябва да сте наясно с това. Мога да ви дам цифри: 10 000 молби от граждани на страни от НАТО за руско гражданство средно годишно. За ваше съжаление, руската цивилизация е привлекателна, защото ние защитаваме европейските ценности на същия континент, където са родени, но където често биват забравяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  04 Март 2023 13:26ч.

  И друго дъртата прантия Шолц ,трябва да знае че таквете които германия изпраща на Украйна ,ще станат на трактори след тяхното претопяване . Както станаха на трактори 1700 танка на неговите прадядовци ,дръзнали да нападат Русия през великата им отечествена война и особено във биткта при сталинград .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  04 Март 2023 13:32ч.

  Германец, доставяш оръжие на моите врагове, отиваш ли на война? Drang nach Osten, военни маршове, истерични писъци от високоговорител, лека пепел от крематориума на най-близкия концлагер… Липсваше ли ви? забравих Унищожени градове, деца/съпруги с оръжия в ръце, Пуснах те в къщата си. Всички тези фабрики, търговски центрове, които построихте тук, аз ви позволих да печелите пари тук. Предложих ти приятелство. Ти уби родителите ми, изгори половината страна, измъчваше, преследваше, измъчваше, измъчваше ... И аз простих и ти предложих Приятелство. Голям, за векове. Положих газопроводи и нефтопроводи и изпращах ресурси до вас всеки ден, така че да ви е топло, леко, удовлетворяващо и удобно. Не ви ли се струваше, че трябва да има някаква взаимност в този процес? Че не само Германия трябва да просперира чрез нашето "приятелство", но и Русия? Герман, не познавам твоя нов полово неутрален бог на дъгата и не мисля, че той може да ти помогне. Вашият нов грях се припокрива дори с предишните. Вие изоставихте покаянието/опрощението и се утвърдихте в злото. Злото, омразата е твой избор. Отмъщение за моята Победа? Жалко... бихме могли да бъдем приятели. Вече не ме интересува бъдещето ти, Германе. Не ме интересува колко бързо ще се разпадне икономката ви, как мигрантите ще ви режат и изнасилват, как съседите ще разкъсват земите ви, задоволявайки завистта си. Но вашите бежанци (някои) все пак ще приема. Когато сте готови, изпратете списъците, ще обсъдим. rusfact.ru

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  04 Март 2023 14:21ч.

  Прав е бил великият руски полководец, защото им е усетил душицата на тези, дето Путин днес нарича “партньори”. Та неговият завет към русите е: “Укрепвайте границите на Запад, а приятели търсете на Изток”. Колко и бил прав и далновиден Невски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Diana

  04 Март 2023 18:34ч.

  S takova udovolstvie 4eta tvoite komentari! :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доволен съм

  04 Март 2023 20:37ч.

  Русия най-сетне ще си получи заслуженото. Лакомите пипала на империята ще бъдат пречупени. Светът ще си отдъхне от руската заплаха за поне три десетилетия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  04 Март 2023 20:43ч.

  Верно ли си мислите, че атомна държава ще бъде пречупена от немски смотаняк и американски дебил+ неякакви други пудели. Сладур!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудя се, като

  04 Март 2023 20:43ч.

  малък колко пъти си падал на главата си?! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още евро олигофрен

  04 Март 2023 20:47ч.

  убеден в западната изключителност. После не питай защо и теб те бият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  04 Март 2023 20:49ч.

  :)Няма с какво да се чудите. Между ушите ви е пълен вакуум. Като сте правен сте събиран по пода, ако разбирате или да ви го предам с картинки за да схванете по лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По добре

  04 Март 2023 20:54ч.

  събран от пода станал човек, отколкото многократно падал на главата си. С удоволствие ще гледам краят на провала на проектът "Украйна".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плешо, мамин

  04 Март 2023 20:57ч.

  кий кого ще стане ясно съвсем скоро. Пожелавам на всички убитаци кто теб да видите източния фронт от близо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  04 Март 2023 21:05ч.

  Е от какво си доволен ? Че ще бъдеш смъртник и ще станеш на ядрена пепел .Доволен от смъртта си може да бъде саммо някой либерален откачалник ,като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бой се, Вълчо,

  04 Март 2023 21:27ч.

  Няма да станеш на ядрена пепел. След спукването на балона на руското величие просто ще ти се наложи да си намериш друг фетиш - Китай, КНДР, радикалния Ислям… Изборът не е голям, но вярвам, че ще се справиш. Робската ти душица ще намери новия си господар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали ви

  04 Март 2023 21:33ч.

  Фалираха през 1989 г, бе копейка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кофти матрял

  04 Март 2023 22:11ч.

  Колко смотаняци през годините са се пробвали да пукнат този уж балон, знаеш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знам, разбира се.

  04 Март 2023 22:17ч.

  През 1990 - 1991 г. взривът от спукването на балона СССР беше оглушителен. През 1917 - 1918 г. балонът се пука няколко пъти. Предходно оглушително пукане е регистрирано през 1856 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е много надежден

  04 Март 2023 22:18ч.

  този балон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кофти матрял

  05 Март 2023 9:33ч.

  Вижте положението на Русия в света сега и си правете извод дали нещо се е пукало. За разлика от Вавилон и Картаген все още ги има и не само ги има, но е са велика сила, с която всички се съобразяват, напук на мокрите сънища на англосаксонците и подчинените им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русоробите беснеят.

  04 Март 2023 21:11ч.

  Надушват провала на Русийката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • натоффски шизоид

  04 Март 2023 21:26ч.

  Лудите като теб ги надушваме още отдалече, понеже душата им приживе е излязла от тялото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  04 Март 2023 22:04ч.

  Едва ли някога в историята германски канцлер е бил по-жалка картинка от този Шолц до Байдън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ако [руският президент Владимир] Путин реши, че утре ще промени курса си на 360 градуса - целият свят ще бъде щастлив", каза Бербок.

  04 Март 2023 22:15ч.

  Вярно!!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  05 Март 2023 1:47ч.

  Доколкото разбирам от геометрия, когато курса се променя с 360 гр. си остава същия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво да очакваме от европейските лидери,

  04 Март 2023 22:25ч.

  освен вярност към заветите на дедите им? Дедите на Олаф Шолц, Доналд Туск и Урсула ф.д.Лайен действително са били висши офицери в хитлеристката армия. Да не споменаваме за пристрастията на ("болният от ишиас") Жан-Клод Юнкер, който редовно се лекуваше при бат'ви Бойко с българска шопска салата и шльокавица - неговите предшественици са собственици на заводите произвели за ЛуфтВаффе прочутите изстребители "Юнкер"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  04 Март 2023 22:29ч.

  Днес сутринта се бях приготвил да ходя на офталмолог. По канал 1 коренспондента ни в САЩ ми обясняваше как зад гърбът му моста свети с цветовете на българското знаме. Да, да ама НЕ. Вместо българското знаме, светеше росийския трикольор. Бяло, синьо и червено. https://bnt.bg/news/zdraveopazvane-na-fokus-ministar-asen-mejidiev-315652news.html Погледнете след 9,40. И Радослав Минчев - репортера на БНТ и още две кифли ме убеждаваха, че синьото е зелено. Няма такъв резил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  04 Март 2023 22:54ч.

  https://youtube.com/shorts/1W4_Hnbi9Qw?feature=share

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • идва ли краят на тази цивилизация?

  05 Март 2023 5:48ч.

  Глупавите смятат, че Русия воюва с Украйна, наивните мислят, че това е война между Русия и НАТО, умните виждат, че това е война за преразпределение на пазара на въглеводородите, мъдрите знаят, че това е война за преразпределение на ресурсите на планетата: природни, енергийни, продоволствени и водни. Това е само началото и няма да приключи в рамките на едно поколение. Краят ще е ужасен и никой няма да получи желаното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи