Байдън и мнозинството в Камарата на представителите постигнаха окончателно споразумение за тавана на дълга

Байдън и мнозинството в Камарата на представителите постигнаха окончателно споразумение за тавана на дълга

Само дни преди риска да бъде обявен първия в историята дефолт на правителството американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти постигнаха в неделя окончателно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът демократ и лидерът на републиканското мнозинство в Долната камара на Конгреса разговаряха в неделя вечер, докато преговарящи от двете страни съставяха текста на проектозакона, за да могат конгресмените да се запознаят с компромисите, които вероятно няма да бъдат подкрепени от крайните представители и на двете партии. Вместо това лидерите работят да получат подкрепа от политическия център в момент, в който Конгресът бърза да предотврати фалита на федералното правителство преди крайния срок 5 юни.

„Добри новини“, заяви Байдън вечерта в неделя в Белия дом. „Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята на нашата страна“, каза той и призова и двете партии да положат съвместни усилия за бързо гласуване на закона. „Председателят (на Камарата на представителите) и аз заявихме ясно от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение“, заяви Байдън.

Компромисът, обявен в събота вечер като предварителен, включва орязване на разходи, но рискува да разгневи някои конгресмени, след като се запознаят подробно с отстъпките, които са превдидени в него. 

Следващите дни ще покажат дали Вашингтон отново ще успее за малко да избегне дефолт по американския държавен дълг, както е ставало многократно в историята, или световната икономика ще навлезе в потенциална криза.

Конгресмените се очаква да се върнат на работа най-рано във вторник заради отбелязването на Деня в памет на загиналите във войните в понеделник. Маккарти обеща, че ще спази правилото да обяви законопроекта най-малко 72 часа преди гласуването. Законодателният пакет би могъл да бъде внесен навреме за гласуване в Камарата на представителите още в сряда, а по-късно през седмицата и в Сената.

Дефолт на САЩ би предизвикал парализиране на финансовите пазари и би могъл да доведе до международна финансова криза. Според анализатори ще бъдат изгубени милиони работни места, а фондовите пазари ще се сринат и ще заличат трилиони долари от благосъстоянието на домакинствата. 

Маккарти и преговарящите от страната на републиканците представят споразумението като успешно за Републиканската партия, макар и без да достига до резките ограничения на разходите, за които те настояваха. 

В неделя той каза в Капитолия, че договореното „не дава на всеки всичко, което иска“, но това може да се очаква при партийно разделено управление. 

Правителството отстъпи пред някои от исканията на републиканците, като изискване за трудова заетост за получателите на талони за хранителни продукти, които са трудоспособни и без зависими от тях лица. Отменено е финансирането за някои мерки за преодоляване на последствията от пандемията и за наемане на нови агенти в Националната служба по приходите.

Централно място в компромиса заема двугодишно бюджетно споразумение, което по същество би запазило разходите на същите равнища през 2024 г., като същевременно ги увеличава за отбрана и за ветераните, и ограничава нарастването им до 1 процент през 2025 г. Това, наред с увеличаването на тавана на дълга за две години, отлага чувствителния политически въпрос за след следващите президентски избори.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • медоносническа пчела

    29 Май 2023 11:41ч.

    "— Седнете, моля — каза фелдкуратът, — тъкмо привършваме вечерята. Хапнахме раци и сьомга. Остава да довършим яйцата с шунка. Хубаво си хапваме ние, нали има хора, които ни дават пари назаем."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    29 Май 2023 12:18ч.

    Ездачите на крави, както и всичкото капитализъм се оказаха големи сладури. Всякакви "важни" думички като: финанси, икономика, банки, борси, пазари...са облекло на най- обикновена селяндурщина - нещо като евровизия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дифолтът (че и по-лошото) иде реално, въпреки маскарада

    29 Май 2023 12:40ч.

    Легитимност повече не давам. Няма прошка за крадци и моше-ници, запишете си го и сдавайте доброволно, за да не почне да играе тоягата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Май 2023 13:38ч.

    Няма такава държава! Уж най великата, богата и просперираща държава в света, от която всички трябва да взимат светъл пример, а от 50 години дългът й само расте и взимат пари на заем, за да си покрият борчовете и фалшиво високия стандарт на живот. Води се и за "най-демократичната" държава в света и "the beacon of democracy", но се е самопровъзгласила за господар на планетата и лидер на човечеството, без демократични избори и референдуми. Отделно е дуопол - две партии, корпоративни к*чки, се редуват да управляват, без избирателите да имат реален избор и алтернатива. Легализирали са и корупцията (лобизъм), но учат другите държави как да я борят. Населението й деградира физически и е все по-зависимо от БигФарма и наркотиците, като се дебилизира и психически, и хората там се занимава с гениталиите си и телесното, вместо с интелектуалното и духа си. Но пък най-нагло искат да натрапят на всички по света "the american way of life"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще си изпера

    29 Май 2023 14:09ч.

    Зелените чорапи в знак на протест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    29 Май 2023 15:49ч.

    За сефте, не мое да бъде, каква изненада... като всеки път до сега: ще фалираме ли - а дано ама надали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tret

    29 Май 2023 16:24ч.

    Земното ритегляне е неумолим природен закон...рано или късно сблъсъкът със земята е неизбежен.Не може до безкайност да изнасяш инфлация, да правиш войни , който да ти запълват дупките в бюджета, да слагаш ръка на природните ресурси на държави в другия карай на света, и тн.т...и все ти да си праведен и само добър...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи