Батерии вместо парогазови централи и влакове "Интерсити" в Плана за възстановяване

Батерии вместо парогазови централи и влакове "Интерсити" в Плана за възстановяване

България приключва към 15 март техническите преговори с ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост, след това ще мине през нормалните процедури за одобрение. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на заседание на Комисия по въпросите на Европейския съюз. 

"Може да започнем работа по плана в момента, в който има техническо одобрение по него, дори преди официалното подписване", обясни вицепремиерът.

Според министър Василев пай-голямата промяна в плана за възстановяване била отпадането на инвестицията в парогазова централа и замяната й с инфраструктура за съхранение на енергия от 6000 мегаватчаса и на добив на геотермална енергия.

Крайградските железници и влакове тип "Интерсити" и подобрение на обществения транспорт пък били фокусът в програма "Транспорт", където сумата се запазва. За двата типа ще са нужни 640 милиона лева за закупуването на 23-24 влака.

Осигуряването на широколентов интернет в общинските центрове, развитие на ТЕТРА системата за комуникация при кризи и за дигитализация на "Български пощи" били по.малките промени.

В Плана за възстановяване е включена и промяна  в системата 112 в сектор Здравеопазване.

Вицепремиерът съобщи, че замяната на парогазовите централи с проекта за системата за батерии и тяхното разполагане ще струват около 1,5 млрд. ла. 200 млн. лв.  ще струва търсенето и добивът на геотермална енергия.

Според Василев ситуацията в Украйна не оказва директно влияние върху плана за възстановяване.

"Ако бяхме приели в него да добавим парогазова централа и да се съгласим със затваряне на мощности, сега щяхме да сме в неизгодна позиция. Забавянето ни помогна да прокараме решения в полза на България", каза министър Василев.

Проектът за разполагане на батериите бил разработен с Министерството на енергетиката и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Батериите ще станат собственост на предприятие на МЕ и ще се разположат в подстанциите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Те ще могат да се наемат от други участници на пазара на енергия на пазарен принцип.

"Поставяме минимално изискване за зареждане на батериите - най-малко 7500 цикъла. Тоест, ако всеки ден се зареждат и разреждат - това са около 15 години. Няма изискване за типа батерии - в света те са няколко и този въпрос е отворен", каза Василев. И добави, че батериите ще се произвеждат в България, което е въпрос на национална сигурност.

"Ако се наложи да завишим инвестициите за този завод, аз бих платил цената, за да имаме национална сигурност. Разходите за съхранение на енергия ще са около 10 евро на мегаватчас, което е доста евтино", заяви вицепремиерът.

Последни преговори в момента се поведели за допълнителен анализ за сигурност на доставките на централите в Маришкия басейн.

"Трите там няма да бъдат закривани. Ще се закриват само централи, които не отговарят на екологичните стандарти, каквито са "Брикел" и "Бобов дол", уточни Асен Василев.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Енергетик

    10 Март 2022 16:44ч.

    Нищо не видях относно нови атомни централи или рестартиране на съществуващите спрени атомни реактори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    10 Март 2022 16:55ч.

    нищо няма и да видиш...имам чувство, че тея глупаци тупат топката просто ... докато могат...и после..кой в Канада, кой на Малдивите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Март 2022 17:13ч.

    Защо някой не им обясни, че батериите се зареждат с ток, който първо трябва да се произведе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    10 Март 2022 17:21ч.

    Асен, кога ще дойдат деньги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сергей

    10 Март 2022 17:29ч.

    Явор, пари нема - действайте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слуга

    10 Март 2022 17:40ч.

    Слуга на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чак сега задминахме американците

    10 Март 2022 17:40ч.

    Такова съоръжение, за съхраняване на 1500 мегавата/6 000 мегаватчаса електро енергия още няма. При съоръжението за съхранение на енергия на Vistra Moss Landing в Калифорния засега е достигната мощност от едва 400 мегавата/1600 мегаватчаса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умопомрачителна

    10 Март 2022 18:38ч.

    Тъпотия. Токът става недостъпен. Бензинът става 4-6 лева. БГ - икономическа пустиня

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи