Бащата на мароканец, осъден на смърт в ДНР, каза, че синът му има украинско гражданство и не е наемник

Бащата на мароканец, осъден на смърт в ДНР, каза, че синът му има украинско гражданство и не е наемник

Бащата на мароканеца, осъден на смърт в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), каза, че синът му би трябвало да бъде смятан за военнопленник, тъй като е украински гражданин, предал се доброволно, съобщи Ройтерс.

Роденият в Мароко Брахим Саадун и британците Ейдън Аслин и Шон Пинър бяха признати за виновни в наемнически дейности и извършване на действия, насочени към завземане на властта и слагане на край на конституционния ред в ДНР, заявиха руски медии миналата седмица. Тримата мъже бяха заловени, докато се сражавали за Украйна срещу Русия и подкрепяните от Русия сили.

Мароканският боец получил украинско гражданство през 2020 г., след като преминал едногодишно военно обучение като изискване да бъде приет да учи аерокосмически технологии в университет в Киев, заяви баща му Тахар Саадун в имейл до Ройтерс.

Той каза, че синът му се е предал „доброволно“ и би трябвало да бъде смятан за „военнопленник“. По думите му присъдата ще бъде обжалвана.

Източник: БТА

 

Коментари

  • Нещо като канадското гражданство на Петков

    13 Юни 2022 22:10ч.

    Затова казвам, докато нашенци не станат на ти със "законовите" шмекерии на американците, те са най-най добри в това, няма как България да отстоява интересите си и ще бъде продавана и препродавана ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    13 Юни 2022 23:24ч.

    само дето нито един от подсъдимите, гък не е казал по време на делото, че има украиндко гражданство. това мароканче е само на 22, но е завършен убиец, воювал е в Сирия, владее няколко езика и е син на човек, свързан с мароканската разведка. Сладков писа за него веднага след като го плениха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Война няма, но военнопленници има, как стана тая работа?

    13 Юни 2022 23:30ч.

    Срещу каква Русия се бил сина украинец, след като Русия се бие на страната на украйна и ДЛНР? От този юридически казус няма измъкване, той е като лепкаво асфалтво тресавище. Както и да го въртят и сучат от обикновен терорист не може да се произведе военнопленник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов

    14 Юни 2022 12:07ч.

    За да си украински гражданин не трябва да имаш друго гражданство. Интересно дали този се е отказал от мароканското си гражданство или в момента сглобяват схемата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жеко Иванов

    15 Юни 2022 15:31ч.

    Дано да не го пратят да "практикува" аерокосмическите науки, рано му е още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи