Бърнабич: На ръба сме на въоръжен конфликт в Косово

Бърнабич: На ръба сме на въоръжен конфликт в Косово

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ние сме на ръба на въоръжен конфликт заради действията на Прищина, каза премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, цитирана от „Данас“.  Като причина за това тя изтъква "едностранните действия на Прищина", а на заседанието е поканила и неправителствени организации, които е помолила да говорят за "мъченията, преживени от сърбите в Косово", предаде „Перископи“.

Тя добави, че адвокатът на арестувания бивш член на косовската полиция Деян Пантич не е могъл да се свърже с клиента си 12 дни. „Това е причината за поставянето на барикади в северната част на Косово“, каза Бърнабич.

След изказванията за въоръжен конфликт, Бърнабич заговори за мир.

"В този момент всеки трябва да направи всичко възможно, за да запази мира."

По-рано тази сутрин Бърнабич каза тази, че изявлението на германския посланик в Косово, че барикадите, поставени от протестиращи сърби в Северно Косово, са незаконни и трябва да бъдат премахнати до Коледа, е "брутално и грубо", предаде Танюг.

Косовските сърби се борят достойно и не се поддават на провокации, така че помагат и на Белград да използва всички дипломатически средства, за да се опита да се бори за мир и за основните им човешки права, каза Бърнабич.

"И на всичко отгоре имаме бруталните и груби изказвания на германския посланик в Косово, който ни изпрати поне пет важни съобщения във вчерашното интервю. Първото е, че барикадите са незаконни. Незаконно е, че сърбите искат да се прилага Брюкселското споразумение и да се създаде Съюз на сръбските общини. Второто послание е, че барикадите трябва да бъдат премахнати, защото идва Коледа. Не разбирам защо? Свети Никола, който е също толкова важен за много сърби, също дойде, така че нищо не се е променило", коментира Ана Бърнабич.

Тя допълни, че е очевидно, че католическата Коледа е важна за германския посланик, защото може да се прибере да си почива и затова барикадите го притесняват.

Бърнабич каза, че би било редно да обясни коя Коледа, защото има значителна разлика във времето между, както тя каза, нашата и тяхната Коледа и добави, че към сърбите няма дори минимум уважение.

Според Бърнабич международните институции не се интересуват защо са поставени барикадите и къде са всички арестувани сърби.

"Следващото съобщение, което чух, е, че искането, както се каза - искането на Александър Вучич, въпреки че правителството стои единодушно зад него, за връщане на сръбските сили в Косово, е абсолютно абсурдно и неприемливо. На това искане трябва да бъде отговорено от КейФОР, те не са отговорили, но германският посланик казва, че това искане е неприемливо. Кой е той, че да излиза да говори какво е или не е в съответствие с Резолюция 1244", попита Бърнабич.

"Четвъртото послание, което германският посланик ни отправи вчера, е, че Съюзът на сръбските общини трябва да бъде в съответствие с конституцията на Косово. Ако нещо не е в съответствие с конституцията на Косово, тогава защо преговаряме за него? Не, и те знаят, че според Брюкселското споразумение не е така", посочи още сръбският премиер.

По думите на Бърнабич петото послание е, че Германия подкрепя Прищина.

"Те казаха, че Германия напълно застава зад Прищина по всички точки", каза Бърнабич. "Сега виждаме, че това е германската политика и косовският премиер Албин Курти има сериозна подкрепа от Германия", добави тя.

Източници: dariknews.bg, fakti.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • CMEXXX

    21 Дек 2022 17:19ч.

    Крайно време е да разберете заподното лицемерие и че въобще не им пука за вас на западняците! Ние им сърбаме попарата и знаем много добре в каква помина яма са ни превърнали държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    21 Дек 2022 17:40ч.

    По- лошо е липсата на сбор на българските запасняци на който да му опреснят знанията със съвременните военни действия,а не със знания от ВСВ . Не ви се вярва, но няма какво да спре сърбите до София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как да няма, турците само това чакат

    21 Дек 2022 18:08ч.

    и да дойдат да ни помогнат по линия на Отан. После ще видят кога в обозримото бъдеще у нас ще стане достатъчно сигурно за да си заминат, Ирак и Сирия още не могат да покрият критериите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    21 Дек 2022 17:57ч.

    Боже, пази Балканите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спрете!

    21 Дек 2022 22:27ч.

    Ако се стигне до въоръжен конфликт с Косово ще направите голяма услуга на наглосаксонците. НЕ СТАВАЙТЕ ГЛУПАВИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Дек 2022 5:47ч.

    Шоуто трябва да продължи! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи