Бъркотия с "Луковмарш": Терзиев го забрани, но шествие се проведе

Бъркотия с "Луковмарш": Терзиев го забрани, но шествие се проведе

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Това не е Луковмарш, твърдят участниците. Полицията безучастно ги съпровожда из центъра на София, но реагира, когато стигнаха НДК.

Ежегодните проблеми с провеждането на забранения Луковмарш, считан за проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост, тази година стигнаха нови висоти. Общината забрани шествието, но организаторите от Български национален съюз Еделвайс въпреки това шестваха необезпокоявани из центъра на София, при това преди уречения час, като твърдяха, че това не е Луковмарш. Полицията само ги съпровождаше, въпреки че общината очакваше от униформените съдействие.

Когато шестващите стигнаха НДК и наближи предварително обявеният начален час на Луковмарш, полицията най-сетне реагира и сигнализира общината, която пък прати представител да занесе на крака заповед на кмета Васил Терзиев, че събитието се прекратява, а който не изпълни заповедта, ще носи наказателна отговорност. Така събралите се хора се насочиха вместо с Луковмарш на групички към къщата на ген. Христо Луков.

Тези събития съвпаднаха със среща на Мюнхенската конференция по сигурността на премиера акад. Николай Денков и шефа на Американския еврейски комитет Тед Дойч. Докато в София момчета в черно скандираха "Забранен, но не забравен", Денков уверяваше Дойч, че кметът на София не е разрешил провеждането на проявата. Благодарим за ясната позиция на България в противопоставянето на антисемитизма, е заявил Дойч, цитиран от правителствената пресслужба.

Луковмарш всяка година всява напрежение в София с честването на ген. Христо Луков - спорна фигура от 30-те и 40-те години на миналия век, министър на войната и ръководител на профашисткия Съюз на българските национални легиони. Шествието, организирано от Български национален съюз Еделвайс, привлича неонацисти от цял свят.

Години наред Луковмарш се предшества от забрани, но успява да ги събори в съда. В крайна сметка традиционното факелно шествие с исторически униформи бе заменено с малко по-различни по визия прояви. Това не промени характера на посланието, но дава право на участниците да претендират, че проявата им не е Луковмарш, както например се случи сега. Днес облечени в черно момчета дефилираха в София под гора от български знамена. В колона по трима, те скандираха "Забранен, но не забравен", а пред медиите обясниха, че не ползват забранени символи и не споменават името на Христо Луков.

Вчера кметът Васил Терзиев предупреди, че не разрешава шествието. "Всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир, достойнството на граждани и общочовешките ценности ще среща отказ. Разчитам на компетентните институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни", написа Терзиев във "Фейсбук". Той твърдеше, че Столичната община не е разрешила събиране и провеждане на шествие Луковмарш с начална точка НДК. "В случай на опит такова събиране да се случи, СО ще издаде заповед за прекратяване", предупреди той.

Срещу проявата се обявиха и политици от всякакъв цвят, но в случая даже вездесъщият Делян Пеевски не помогна. Организаторите се позовават на решение на съда от края на миналата година, с което се обявява за нищожно съгласувателното писмо срещу проявата от общината. Мотивът е, че то е издадено не от кмета, а от негов подчинен в разрез с правилата. От общината твърдят, че е издадена нова заповед, забраняваща шествието. Съгласно заповедта на СО провеждането на мероприятието се забранява, а от СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред. От Столична община е съгласувано само провеждането на церемония пред дома на Луков.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • С.А.М.

    17 Фев 2024 20:20ч.

    Тия боклуци естествено са много добре финансирани от проксита на западните служби. Някой има сметка да подпали България подобно на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lo6otia_Unisex_block

    17 Фев 2024 21:36ч.

    Това поколение е обгрижвано от фашисти и неонацисти. Бочва се от спортните клубове. Надъхват ги да раздават крошета, суплеси и смърт. Заплащат им, най-вече отвън. Джендъра е поставен на пиедестал. Педросо е Велик, а Би и Трисексуалните са за подражание! Малеееее

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда, така са почвали и украинските неонацита

    17 Фев 2024 21:50ч.

    дето уж не съществували в природата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    18 Фев 2024 9:29ч.

    Тия са същите като вас комунетата, само, че десни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • двугънковото

    18 Фев 2024 9:46ч.

    Откри за пореден път топлата вода. Много си умерен и компромисен бе... Даже и за надзирател в концлагер не ставаш, сам си го признаваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "На 17 февруари ще се видим отново по софийските улици,

    17 Фев 2024 20:23ч.

    които ще бъдат разтърсени от мощни скандирания ГЕНЕРАЛ ХРИСТО ЛУКОВ!" / Поредната проява на неоф@шистите, търсещи своя реванш навсякъде по света. - "Но аз ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са варвари и диваци?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой си спомня

    18 Фев 2024 0:47ч.

    "Запалването" на Райха! .......... Лайпцигския процес! ... !!!! ................... А днес, Денков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    17 Фев 2024 20:38ч.

    Сухи пръчки дето не стават човек дори ракията да си изпече! В това хубаво време вместо да излязат с едно момиче под ръка и да оправят демографията, тези отрепки тръгнали да маршируват при условие че имат "светлият" пример на Азовците, има нещо изключително хомосексуално във фашизмът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    17 Фев 2024 20:58ч.

    Навсякъде ги има и не търсете някакви чужди служби. Тия са си наши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ще ги ползва

    18 Фев 2024 0:48ч.

    Е проблемът и как!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пълна слободия

    17 Фев 2024 21:06ч.

    Вече почти никой не спазва никакви закони и забрани. Бежанците, и те не спазват, вчера в градския транспорт на голям наш град имаше една или един с бурка, почти и очите не се виждаха, а това е забранено уж в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно, за сметка на "беззаконните" бурки

    17 Фев 2024 21:28ч.

    София е пълна с малолетни девойки, които се кикотят и държат на публично място като пристанищни курви и въпреки студа са така облечени, че не очите, ами и цялата им апаратура се вижда от сто метра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • магураджийството - първоизвор на фашизма

    18 Фев 2024 9:45ч.

    Във време на пълна слободия, когато никой не спазва никакви закони и забрани и държавата нехае за всичко, освен да си дърви русофобския, те тръгнали да ни агитират евро да въвеждаме. Въвеждането му при тоя спекулативен курс и при такова нехайно безвластие означава само едно - вечен рай за спекулантите, които ще ограбят и последните спестявания на българския народец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    17 Фев 2024 21:18ч.

    Още от първата репортажна снимка личи, че това не е Луков марш. Обсъжданото събитие навярно е Чиполинов марш. Вижда се, че шествието се води от предани почитатели на Джани Родари. В ръцете си те държат портрети на любимите си герои от романа "Приключенията на Лукчо". Той е познат в България с преводното си заглавие "Приключенията на генерал Чиполинов". Младите читатели носят в ръце портрети на лобимите си литературни герои. Разпознавам Принц Лимон, Дон Домат, Майстор Гроздан, Чичо Тиквичка, Граф Черешко, Барон Портокал, Маестро Круша и т.н. А брадатият бръснатоглав момък от първата редица навярно е Дук Мандарина. Той е с трикольорна лента на ръката, но явно леко е объркал цветовете - вместо италинаското знаме се е получило българското. Единственото лошо впечатление от снимката иде от налудничево издраската фасада и провисналите по нея кабели. Грозна софийска гледка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    17 Фев 2024 21:37ч.

    Палец и поклон за Черната лула!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pierre

    18 Фев 2024 1:34ч.

    Точно !! Перфектен анализ и описание на събитието и участниците !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pierre

    18 Фев 2024 1:34ч.

    Точно !! Перфектен анализ и описание на събитието и участниците !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    17 Фев 2024 22:34ч.

    Всички ще ме емнете, че не си пия хапчетата и много новини гледам, обаче на мен наистина ми се чини, че някой, някъде сериозно се е заел с идеята да ни подпали като тая нещастна Украйна. Просто ми се чини, че на някого майдани посред София се привиждат. А инак, въпрос имам един. Тоз добър чиляк, "кметът" де. Вася, Василиса Прекрасната. Нали УЖ забранен бил тоя позор. Като е забранено- за което вероятно има и документи- полиция нещо, жандармерия, респектиране за нарушение на официална забрана? Вярно казват руснаците- Василиса Прекрасная и Василиса Премудрая, это две разные Василиси. Очевидно наща Вася не е Премудрата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските легиони...

    17 Фев 2024 23:22ч.

    Съюзът на българските национални легиони СБНЛ съществува от 1932 до 1943 г. Тоест при управлението на цар Борис Трети и НЕ Е била забранена! Ръководи я ген.Христо Луков - офицер защитавал България в няколко войни. Ген Луков е командвал две дивизии, бил е министър на войната, както и военен аташе в Париж и Лондон! и т.н. Извинете, но както и днес, така преди - историята се представя според конюнктурата - полуобективно. Лепенето на етикети също според изгодата... Мисълта ми е, че ако ген.Луков се забранява, то трябва да се забрани и цар Борис Трети (1918-1943), който е позволил дейността на СБНЛ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    18 Фев 2024 10:58ч.

    За Борис или истината или...Ами като ни е направил сьюзници на Хитлеристите какво да го правим? Ако не беше умрял сигурно щеше да свьрши като маршал Петен, ама кой знае, Може би щеше да излавира като румьнския крал и да разстреля Луков и сьдружие преди комунистите като тьст си в Италия който се опита да прецака Дучето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВАСИЛКА

    18 Фев 2024 0:32ч.

    Админите на сайта, моля, ако обичате, дали би било възможно тоя спамаджията със стимулантите да го разкарате!? Благодаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    18 Фев 2024 0:59ч.

    Важният извод тук е, че педалчето няма НИКАКВА сила. Всичко е фалшиво и се опитвам да ви го кажа. Игнорирайте така нареченото "правителство", то власт НЯМА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо Джо

    18 Фев 2024 1:06ч.

    Фашистка сган....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    18 Фев 2024 2:08ч.

    Всяка нацистка паплач трябва да се унищожава до крак, а ако някой оцелее евакуация към Белене, там до трибунала и последваща "екскурзия". Луков естествено е фашистка креатура и заслужено получава куршум от комунистическата съпротива, Борис трети за жалост умира преди победата над монархо-фашизма иначе щеше да сподели съдбата на подобен на него фашистки престъпник като Мусолини. Смърт на фашизма, свобода за народа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашуги, срутили Паметника на Съветската армия, забраняват марш на фашуги.

    18 Фев 2024 3:27ч.

    Пълен нонсенс и шизофрения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изроди

    18 Фев 2024 9:36ч.

    Терзийката и той като всички останали с този крив нос скоро ще усетят миризмата на пушено месо!!! Безсрамници! Българите не желаят война и ни най-малко с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изроди

    18 Фев 2024 9:36ч.

    Терзийката и той като всички останали с този крив нос скоро ще усетят миризмата на пушено месо!!! Безсрамници! Българите не желаят война и ни най-малко с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тия

    18 Фев 2024 9:39ч.

    тия са директно за един ЦИРКОН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТИЯ

    18 Фев 2024 9:47ч.

    НАБИТИ НА КОЛОВЕ ЗАЕДНО С ОСТАНАЛИТЕ РУСОФОБИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, към днешните навлеци направо са си патриоти

    18 Фев 2024 10:49ч.

    Съюзът на ген.Луков е съществувал 11 години при управлението на цар Борис Трети. Ако отричаме ген.Луков значи отричаме и цар Борис Трети, ако Луков е бил фашист, значи и царя е бил фашист... че връщаме имоти на сина му, че и да му плащаме обещетение от 3 млн.лв. за пропуснати ползи. Нещо, а?! Мръднали сме психиатрично ли, що ли, аман от двойни стандарти и конюктурна изгода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    18 Фев 2024 13:00ч.

    Който не харесва героичния българин и истински генерал Христо Луков, заслужава Тагаревци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Пух

    18 Фев 2024 20:32ч.

    Неще да мисли тоя народ и това си е. Мислете ,още е безплатно. Скоро ще е забранено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи