"Банк ъф Америка" прекъсна своя конференция заради "проруски" изказвания на водещите лектори

"Банк ъф Америка" прекъсна своя конференция заради "проруски" изказвания на водещите лектори

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Bank of America прекъсна конференцията си след възмущение от коментарите за войната в Украйна

Според трима души, присъствали на събитието, "Банк ъф Америка" е прекъснала онлайн конференция за клиенти, посветена на геополитиката, и се е извинила на участниците, след като някои от тях са се възпротивили на това, което са сметнали за проруски коментари за войната в Украйна.

Конференцията бе замислена като двудневно събитие, започващо във вторник, но BofA Securities отмени три сесии, посветени на американските санкции срещу Русия и руско-американските отношения. Този ход бе предприет, след като някои клиенти се оплакаха от тона на коментарите на ораторите от вътрешността на банката и извън нея по време на онлайн форумите във вторник.

Според трима души, запознати с въпроса, един от стратезите на банката се е обадил на клиентите след събитието, за да се извини за съдържанието на сесиите във вторник.

"Все още не мога да разбера защо американските банки все още карат лектори на събития за клиенти, които толкова често пробутват опорните точки на Москва за войната в Украйна", написа в Twitter Тимъти Аш от BlueBay Asset Management, специалист по Русия, който е присъствал на конференцията.

Той заяви пред "Файненшъл таймс": "Очевидно е, че Москва е в информационна война със Запада. Тя има интерес да влияе върху начина, по който западните банки представят конфликта, и банките трябва да имат предвид това."

От BofA заявиха, че срещата е била една от многото, в които са участвали външни лектори, за да помогнат на клиентите си да разберат въпросите, засягащи инвестиционните им решения.

В изявлението се казва: "Всички наши външни оратори са независими и изразените различни мнения са техни собствени. Извинихме се на онези клиенти, които изразиха недоволството си от някои от изразените мнения".

Инвестиционните банки често приемат лектори с противоречиви възгледи като част от усилията си да предоставят широк спектър от мнения на своите клиенти. Но някои от присъстващите на събитието във вторник заявиха, че е необичайно да се представят такива едностранчиви възгледи, без да има и други гледни точки за баланс.

"Това приличаше повече на Банката на Русия, отколкото на Банката на Америка", каза един от присъстващите. "Цялото събитие беше преобладаващо проруско."

Друг човек описа сесиите във вторник като "безмилостно антиукраински".

Двама души, участвали в разговора, заявиха, че Даниел Шийн, старши вицепрезидент на BofA Securities по международните отношения, е критикувал украинския президент Володимир Зеленски, определяйки го като "майстор на манипулациите и имитацията", за когото в администрацията на САЩ има "сериозни опасения". Говорител на Зеленски не отговори веднага на молбата за коментар.

Говорител на BofA заяви, че банката не е съгласна с това тълкуване на забележките на Шийн, които са имали за цел да отразят възгледите на други хора, а не неговите собствени.

Един от присъстващите заяви, че според него един от ораторите, Николай Петро, професор по политически науки в Университета на Роуд Айлънд, "е казал неща, които са абсолютно шокиращи... те са направо от външното министерство на Русия".

Петро обаче възрази, че хората, които са се оплакали, "са имали свои собствени цели" и "наистина не са слушали" това, което е казал.

В подготвената си реч, която той сподели с FT, Петро направи следните забележки: "При всеки сценарий Украйна ще бъде преобладаващата губеща страна" във войната. Нейният промишлен капацитет ще бъде "опустошен", отчасти поради икономическата ѝ политика да се превърне в селскостопанска суперсила, "както препоръчват ЕС и САЩ", а населението ѝ ще продължи да намалява, тъй като хората ще напускат, за да търсят работа в чужбина.

"Ако това е, което Русия имаше предвид, премахвайки капацитета на Украйна да води война срещу Русия, тогава тя вероятно ще е спечелила", каза той.

Той заяви, че правителството на САЩ няма интерес от прекратяване на огъня, тъй като има най-голяма полза от продължителен конфликт чрез "драматично увеличаване на енергийната и военната зависимост на ЕС от САЩ".

След разговора Аш зададе на Петро няколко въпроса. Един от присъстващите заяви, че възгледите на Петро "не възхваляват [руския президент Владимир] Путин" и че изглежда, че Аш иска да прокара някакъв дневен ред.

Аш заяви, че единственият му дневен ред е бил "да се увери, че западните банки възприемат балансиран подход към конфликта и не се впускат само в повтаряне на опорните точки на Москва".

Друг присъстващ заяви, че макар възгледи като тези на Петро да са обидни за мнозина на Запад, е важно да се чуят. "Това дава информация за това как мислят другите хора", каза той. "Ако така мислят хората в Русия за развитието на конфликта, това е важно да се знае."

Източник: ft.com

 

 

 

 

Коментари

  • опааа

    07 Апр 2023 19:25ч.

    Тръмп президент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без коментар

    07 Апр 2023 19:29ч.

    “ САЩ няма интерес от прекратяване на огъня, тъй като има най-голяма полза от продължителен конфликт чрез "драматично увеличаване на енергийната и военната зависимост на ЕС от САЩ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама как смеят, това е недопустимо

    07 Апр 2023 19:32ч.

    Друга гледна точка? Какво е това безобразие! Как може да се толерира такова поведение. Ще си изям папионката (Гого Лозанов съм).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още дядото на Дейвид Рокефелер (старият Джон Д. Рокефелер, амбулантен търговец със змийско масло)

    07 Апр 2023 20:53ч.

    е казал, че конкуренцията е грях. А ние взехме, че повярвахме на измислиците им за т.н. "пазарна икономика" и колко по-добра е тя от социалистическите петилетки и жалони към ... светлото бъдеще... Като не знаеш накъде отиваш, винаги пристигаш другаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така си е

    07 Апр 2023 22:07ч.

    плакахме за "невидимата ръка на пазаря", "държавата - лош стопанин"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    07 Апр 2023 19:41ч.

    Кой би предположил преди 50 години, че Америка ще свърши по толкова жалък начин!? Да, това е агония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жежък фашизъм в западащия свят

    07 Апр 2023 19:42ч.

    Брюксел с нови ЛГБТ заплахи срещу Виктор Орбан // Холандският премиер Марк Рюте заяви, че ако Унгария продължи със забраната на джендър пропаганда сред децата, "те нямат място в ЕС"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    07 Апр 2023 19:51ч.

    При "демокрацията"е така, само министерството на истината има право да лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    07 Апр 2023 19:54ч.

    Как беше по евро-атлантически диалект ъъъъъ "свобода на словото и свобода на изразяването", а в действителност обикновен фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлсон от покрива

    07 Апр 2023 20:06ч.

    Точни и смислени коментари, досега..Кефя се..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    07 Апр 2023 20:17ч.

    Истината боли, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    07 Апр 2023 20:31ч.

    Ако мога да перифразирам една крилата фраза на Георги Димитров от Лайпцигския процес през 1933 година актуална и сега: Диваци и варвари в България са само фашистите/евро-атлантиците. Но аз ви питам, в коя страна фашистите/евро-атлантиците не са диваци и варвари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    07 Апр 2023 20:34ч.

    Когато идеологията вземе връх над икономиката се получават малки несъответствия. Скоро когато политработниците открият, че с получените щедри възнаграждения не могат да си купят охолен живот започва Перестройка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    07 Апр 2023 21:55ч.

    преди 2 седмици статиите за банките бяха, че ей сега банковата система ще се срути, за радост на рашибозука. Но виждам, че днес индексът Дау Джоунс е скочил доста високо и не виждам коментари по този въпрос, пак е заметен под килима. А Америка със сигурност ще се сгромоляса, аз съм свидетел, че това дебилите го обясняват от поне 50 години:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • серсем

    07 Апр 2023 22:11ч.

    спасението на банковата система струва засега по 1000 долара на всеки американец (от новородените нагоре)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие сте млади момчета, но има какво да кажем и ние, дъртите, живяли по времето на соца

    08 Апр 2023 0:20ч.

    Ние, които преживахме епохата на "зрелия социализъм", помним тази нескопосана соц. пропаганда, когато като заклинание се повтаряше фразата за "загниването" на капитализЪма, а накрая соцът загина... уж изневиделица, но се усещаше"във въздуха". Никой от нас не вярваше, че ще го доживее:) Та, това отклонение е, за да ви кажа на вас, младите, че и сега е както преди (знаете, че нещата се повтарят, веднъж като трагедия, втори път като комедия), т.е. уж Америката ще се сгромоляса, но... изведнъж Рашата потъна:) Sorry, Zа по-чувствителните рашистки Z-омби души! Та, това е разликата в цивилизациите на Америка, Европа и Русия: https://twitter.com/TeoJade2/status/1638515702704349185/photo/1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    08 Апр 2023 1:49ч.

    аз очаквах да видя статия как руската рубла, която преди няколко месеца се сменяше 51 рубли за долар, сега е 80 рубли за долар, а то статия пак за лошия, нестабилен, сгромолясващ се Запад. Ами пазарна икономика, само за такива неща плащат (на "проевропееца" Дачков), такива неща ще четем:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    08 Апр 2023 10:22ч.

    Въпрос към имащият се за "стар човек": В Китай кой управлява? Доколкото ми е известно КП на Китай. Това, че някои некадърни ръководители са провалили дадена държава и нейните сътелити не ни дава право да правим подобни гръмки изводи. А Байдън сигурно води САЩ към светлото бъдеще? И България цъфна и вече завърза, след като стана сателит на т.н. Запад, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    08 Апр 2023 6:00ч.

    Петро направи следните забележки: "При всеки сценарий Украйна ще бъде преобладаващата губеща страна" във войната. Нейният промишлен капацитет ще бъде "опустошен" -- добре е полегналите на амбразурата да прочетат тия редове още веднъж. не, още няколко пъти. за да им влезе, с извинение, в дебелите чутури. от там идва воят. сори, това е палажението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Апр 2023 16:21ч.

    " която преди няколко месеца се сменяше 51 рубли за долар, сега е 80 рубли за долар". Ся, случаят е труден, защото афторът на горното е безнадежден. От доста време руснаците мрънкаха от надценената рубла, защото тя не стимулираше експорта. Почнаха да се обсъждат нива и това, сегашното, беше обявено за оптимално, като се отчита и стимулирането на импорта. Въпреки че, Западът силно намали експорта си (руския импорт). Но тва си е западен проблем - режат си пазарите, нови няма - тяхна си работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки извод основан на логиката,

    08 Апр 2023 19:23ч.

    Задължително е обявяван за проруски, по обективни причини, понеже е верен по същество, но не кореспондира със западния наратив..?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи