Българските туристически гидове не дочакаха помощи в кризата

Българските туристически гидове не дочакаха помощи в кризата

Екскурзовода Констанца Христова в дясно на кадъра. Снимка: личен архив

 

Планираната помощ в размер на 4 млн. лв. за екскурзоводите, като мярка в Ковид кризата е „изгубена“, защото от всички регистрирани 1583 туристически гидове у нас, между 100 и 140 от тях отговарят на изискванията за помощ и са самоосигуряващи се. Това поясни министърът на туризма Христо Проданов около две години, след като екскурзоводите получиха уверения, че няма да изпаднат от държавната грижа.

 

Историята:

 

През септември, 2021 г. бе гласувана актуализация на бюджета и парламентът одобри 70 млн. за допълнителна подкрепа на туристическия бранш. Първите 30 млн. лв. бяха разпределени между 2220 фирми на 30 декември, 2021 г, а втората схема от 30 млн. лв. за ликвидна подкрепа на туризма е изпратена за нотификация в ЕК. За тези средства могат да кандидатстват хотели, ресторанти, туроператори и туристически агенти. Предвидените 4 млн. за екскурзоводите, които останаха единствени в ЕС без държавна подкрепа в кризата, се връщат в държавния бюджет. Причината е, че мнозина от гидовете работят като фирми, туроператори, агенти или са назначени на щат в компании и няма как да кандидатстват.

 

В крайна сметка четири кабинета даваха клетвени обещания, че екскурзоводите няма да бъдат оставени на произвола и нито един от тях не направи и стъпка, за да се случи тяхното овъзмездяване.

 

Констанца Христова е екскурзовод, който се самоосигурява и според нашето правителство е „пренебрежимо малка бройка“, за да получи каквато и да е помощ.

 

- Констанца, как приемате връщането на помощта в държавния бюджет?

 

- Доколкото ми е известно, тези, които живеем само от ескрурзоводска дейност сме 140 човека и за нас никой не се вълнува, защото като бенефициенти сме пренебрежимо малко. Това, че плащаме данъци като екскурзоводи не интересува никого в държавата. Министерство на туризма започна проект за някаква частична помощ, като срещу 3 млн. лева да бъдат изработени кратки клипове за малко познатите места за туризъм и гидове да разказват за тях. Само неколцина от участвалите са получили някакви пари, другите…никой не знае какво ще стане.

 

- На каква помощ разчитахте след гласуването на 4-те милиона?

 

- Максималният възможен размер за едно лице беше 8 хиляди лева. Помощта беше разписана така, че от нея да се възползват планински водачи и екскурзоводи, за които това е единствена дейност. Сумата бе обвързана с декларираните доходи, като помощта щеше да е процент от тях, но така и не ни стана ясно какъв ще е този процент – беше заявена само максимална сума.

 

- Как се справихте през тези години?

 

- Вече около две години туризмът се случва спорадично и няма общо със стандартната практика. За нас е ясно, че моделите на туризъм в света се промениха и дори сега, когато отново усещаме раздвижване, вече не идват групи, а са предимно индивидуални туристи, които често се събират приятелски или семейно.

 

- Задава ли се нещо оптимистично за 23-24-та година?

 

- За 2023 година вече получих заявки, но не знам кога ще мога отново година-две по-рано да съм планирала поне десет месеца за бъдещ период. Личното ми мнение е, че програмите на Министерство на туризма у нас да бъдат канени блогъри, влогъри и медии от европейски страни са изключително полезни и е редно да са традиционни за България. Водих няколко такива групи и то с хора, които вече са идвали у нас, но сега ги отведохме встрани от основните места и те бяха във възторг. Всички са убедени, че България е фантастично място за семейна почивка в курорти извън най-големите и най-шумни места. Факт е, че планинските водачи и екскурзоводите, които само това работим, някак оцеляваме и ще е добре, ако нашата държава прецени, че тези 140 човека не сме за изхвърляне.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи