Българските социалисти в ЕП подкрепиха резолюцията срещу войната в Украйна

Българските социалисти в ЕП подкрепиха резолюцията срещу войната в Украйна

Българските социалисти се обявиха срещу агресията на Руската федерация и за незабавно прекратяване на военните действия.

Днес членовете на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент подкрепиха резолюция „относно руската агресия срещу Украйна“. Резолюцията беше подкрепена от абсолютно всички парламентарни групи и приета с безпрецедентно мнозинство от 637 гласа „за“ срещу 13 „против“.

Приетата резолюция категорично осъжда военната агресия на Руската федерация срещу Украйна и нашествието ѝ в страната в нарушение на международното право, както и участието на Беларус в тази агресия. С нея евродепутатите настояват Русия незабавно да прекрати всички военни действия в Украйна, да изтегли безусловно всички военни и паравоенни сили от цялата територия на Украйна и да зачита териториалната цялост, суверенитета и независимостта на страната.

Като социалисти, нашата най-голяма загриженост е за опазването на човешкия живот. Убедени сме, че всяка война е трагичен провал на цивилизационните достижения на човечеството, която ни връща към най-лошото. Убедени сме също, че траен и устойчив мир не може да бъде изграден на цената на хиляди жертви, и страданията, лишенията и травмите на милиони, заявяват членовете на Делегацията.

Водени от горното, днес подкрепихме резолюцията, която отразява нашето желание за незабавно прекратяване на военните действия. Категорично подкрепяме правото на всеки народ да определя съдбата си, както и да защитава дома и родината си.

В същото време, наша задача е да не се стига до такива конфликти и жертви. Безспорно е, че отговорността за военните действия и трагичните последствия от тях носят руският президент и ръководството на Руската федерация. Но това е и пропуск на цялостната архитектура за сигурност в Европа и света след Втората световна война. В търсенето на решение на тази криза и предотвратяването на други е редно да се запитаме защо се стигна дотук и защо се провалиха Минските споразумения.

Със съжаление констатираме, че освен от солидарност, днес Европа се обединява около идеята за въоръжаване и война. Изглежда, че са забравени уроците от историята. Не можем да приемем, че това е единственото възможно решение, дори с днешна дата. Трябва да бъдат положени всички усилия за спиране на огъня, а страните да се върнат на масата за преговори. Ето защо отхвърлихме редица текстове, с които се призовава за увеличаване и ускоряване на износа на оръжие и военно оборудване за Украйна, посочват червените евродепутати.

Също така сме убедени, че някои от препоръките биха имали пагубен ефект върху европейската, включително българската икономика. Не подкрепихме предложенията за ограничаване на вноса на най-важните руски стоки за износ, включително нефт и газ. Едва ли има нужда да отбелязваме, че след близо 10 години управление, правителството на ГЕРБ не направи почти нищо реално за диверсификацията на българската енергетика, и такъв ход ще има тежки последици за българската икономика, както и за всяко българско домакинство и бизнес.

Същото се отнася и за предложеното прекратяване на сътрудничеството с Русия в ядрената област. Това би направило невъзможна работата на българската атомна електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“ във време, в което тя е ключова за енергийния ни баланс.

По отношение на санкциите, Делегацията на българските социалисти изразява опасения, че те не постигат възпиращия ефект, който би трябвало да имат върху руските президент и елит, а се отразяват пряко върху цялото население на Русия.

Според нас руското общество може да има ключова роля за спиране на този конфликт. Несъгласните вече заявиха своята позиция по площадите на редица руски градове. Ето защо подкрепихме текст, с който ЕП отбелязва, че войната на Русия срещу Украйна не се подкрепя от руския народ, и призовава всички политически участници и медиите да не разпалват омраза между хората в Европа.

Медийната свобода е една от основните ценности, които отстояваме в ЕС, а първата жертва във всяка война е истината. Затова считаме, че предложената забрана на руски медии в ЕС, както и съдържание в социални платформи, е цензура и проява на слабост, а не борба с пропагандата. Считаме също, че предложеното намаляване на броя на руските дипломатически и консулски представителства в ЕС и държавите членки би имало за единствен ефект възпрепятстване на възможността за диалог с Руската федерация.

Делегацията призовава за солидарност и помощ за всички онези, потърсили спасение от конфликта в съседните държави и страните от ЕС, включително в България.

В заключение членовете на Делегацията отбелязват, че наново разгорилото се в последните дни в българското общество противопоставяне на „фили“ и „фоби“ е пагубно. То задушава възможността за разумен дебат, различни мнения и аргументи, които да послужат за вземане на рационални управленски решения в интерес на България. Както Европа, така и България отдавна са направили своя основен ценностен и цивилизационен избор, и това пролича ясно днес в Европейския парламент, където резолюцията беше подкрепена от абсолютно всички парламентарни групи.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • Браво!

  01 Март 2022 19:36ч.

  Защото са социалисти, а не подръжници на крайно дясна олигархична диктатура с фашистки уклон,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото са мазни опортюнисти

  01 Март 2022 20:34ч.

  на НСР, който Путин разрушава. Защото са безнравствени и помияри като всички останали, осъдили военната операция, която Русия провежда в защита на световния мир! Защото алтернативата е Русия да загине от натовския нож Украйна, опрян в гърлото й, а системата "Периметър" (мъртвешка ръка) да изстреля оцелелите руски ядрени ракети по целите в САЩ и Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... руски ядрени ракети по целите в САЩ и Европа.

  02 Март 2022 8:50ч.

  https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3037175/3037175_900.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новият химн на Булгаристан

  02 Март 2022 10:33ч.

  вече ще започва така : "Дружно, братя римлянии, Брюксел с нас е в мир и бой, НАТО-то велико ЩЕ НИ ВОДИ, В НАШИЯТ ПОСЛЕДЕН БОЙ"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие сте идиоти!

  01 Март 2022 19:38ч.

  Мизерни, мръсни душици! За това ли сме ви изпратили там? Дупедавци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идиоти!

  01 Март 2022 19:41ч.

  На следващите избори ще сте под 2%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предатели!

  01 Март 2022 19:47ч.

  Заради заплати и тлъсти пенсии, тия олигофрени са готови на всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Март 2022 19:50ч.

  Обикновените българи нямат никаква представа какви са заплатите на търтеите в Брюксел и както казваш бъдещите им пенсиите. Всеки един от тях ще подсигури внуци и правнуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Март 2022 19:48ч.

  Настана време БСП да се оттече и отиде в забвение както СДС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  01 Март 2022 19:59ч.

  Ми кой друг да подкрепят - Венецуела, Куба и Путин ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези отидоха в Брюксел против волята на Нинова

  01 Март 2022 20:00ч.

  бяха й натрапени от статуквото в БСП. С такова впечатление останах от новините тогава, както и от сегашните новини че Нинова вече се е справила с това статукво. Да видим, лявите идеи са важни и нужни, но не представени от такива хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  01 Март 2022 20:06ч.

  Мексико и Бразилия отказаха да се присъедини към санкциите срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  01 Март 2022 20:16ч.

  Браво на социалистите, които не са забравили, че не са НАЦИОНАЛсоциалисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив!

  01 Март 2022 20:42ч.

  ЛГБТИ++++джендър++++ЕВРОГЕЙСКИсоциалисти са. ЕВРОГЕЯ е новата националност, която вече е превзела ЕС. Нещо като съветска националност, но със содомогоморски окраски и диктатура на свръх-богатата капиталистическа и сатанинска каста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  01 Март 2022 20:58ч.

  Това някъде съм го чел. Чакай да си спомня. Ах, да, приетият през 1935 г в Германия 175 член от наказателния кодекс за преследване на "Unzucht" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези са

  01 Март 2022 20:51ч.

  отцепници от БСП, отделила се секта, която работи за собствените си лични интереси и я злепоставя. Станишев е противник на Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  01 Март 2022 20:59ч.

  Жил в Херсоне славный паренек, ездил в Брюссель он за арбузами... https://www.youtube.com/watch?v=7s7SzGAIre4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  01 Март 2022 21:16ч.

  Всички маймуни скачат и ние скачаме - ние сме "добри" маймуни! Вие сте социалисти, колкото и маймуните са...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички копейковци наскачали като бълхи

  01 Март 2022 21:46ч.

  Смешни сте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ламариненото пени пак се пени

  02 Март 2022 1:12ч.

  100 пенита са един долар, събра ли го?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  02 Март 2022 0:04ч.

  Браво социалисти! Нито дума за геноцида над руснаците, нито дума за нацистките отряди и вършените от тях престъпления срещу човечеството, и за лансирането им от управляващата Хунта. Нито дума за биологичните лаборатории на САЩ, създадени за унищожаване на хората. Лъжете, както някои наши глупаци, че няма такива неща, въпреки че това работи срещу всички нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  02 Март 2022 0:13ч.

  Дребни душици, достойни за съжаление!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уви!

  02 Март 2022 1:13ч.

  Колко години спаха, правеха се на слепи и глухи, а иначе с претенции! Всички са маскари! Уви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заработват си,

  02 Март 2022 4:54ч.

  Макар всичко с такивато да беше ясно още кога пратиха Вигенин да подскача из Майдана. Впрочем още отпреди - откак убиха Роза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зара

  02 Март 2022 7:26ч.

  Какво социалисти сте вие?!Между вас и народа ни,зее пропаст!!Жалки безродници,загубили представа за реалността.Рйдия не е агресор и 90 на сто у нас я подкрепят.А от вас се срамуваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така и не разбрах…,кои са социалисти(пардон,социалдемократи или

  02 Март 2022 8:11ч.

  по точно социалфашисти-антлантици?),Йончева,бившия и ….. не знам гадже ли му беше или вярна другарка в живота?Жалки типове,недостойни наследници на дедите си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диди

  02 Март 2022 8:20ч.

  Вълци,облечени в овча кожа. Мръсни, долни фашисти, нахранени от евроатлантическа фашизъм,но скоро ще бъдете тяхно блюдо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  02 Март 2022 8:49ч.

  Явор Дачков: "КАКВО НЕ ВИ СЪОБЩАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ" https://afera.bg/%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%be%d0%b1/#comment-890261

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Туземна колониална администрация, сър!

  02 Март 2022 8:51ч.

  Мексико и Бразилия отказаха да се присъедини към санкциите срещу Русия. Турция отказа да въведе санкции срещу Русия. Ростуризъм препоръча на туроператорите да преустановят продажбите на турове в страни, които са въвели санкции срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже сме социалисти,цоциалисти,лицемери,

  02 Март 2022 9:15ч.

  мазни плужеци.Значи не представлява проблем за подписване на някаква декларация,хартийка за вас,ама за санкции,военна помощ и всякакви действия срещу товарищ Путин ,не трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи