Българските социалисти в ЕП настояват за политическо решение за присъединяването на страната към Шенген

Българските социалисти в ЕП настояват за политическо решение за присъединяването на страната към Шенген

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) настоява за вземане на политическо решение относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. Те приветстват усилията на председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия темата да влезе в дневния ред на Европейския парламент още на предстоящата пленарна сесия (3-6 октомври в Страсбург). В контекста на усложнената външнополитическа ситуация и заплахите за сигурността по външните граници на ЕС, в своя позиция българските социалисти призовават да няма ново отлагане на въпроса в Съвета.

Нашето становище, което сме изразявали нееднократно е, че пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, включително премахването на проверките по вътрешните въздушни, морски и сухопътни граници, е от ключово значение за България и е изключително важно то отново да влезе в дневния ред на Европейския парламент и Съвета. Поредно отлагане би донесло единствено негативи и значителната икономическа тежест не само за страната, но и би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти. Темата е особено актуална на фона на военните конфликти, новата бежанска вълна, затруднените вериги на доставки и общата несигурност.

Неспособността да се гарантира, че всички европейски граждани могат да се възползват от свободното движение в рамките на Шенген, подхранва скептицизма, подклажда чувството за несправедливост, накърнява популярността на ЕС и в крайна сметка подкопава обществената подкрепа за общите европейски действия. България успешно е преминала всички етапи на оценки по Шенген и е недопустимо години наред приемането й да се отлага по различни причини, които не са свързани с управлението на външните граници. Призоваваме държавите-членки да спрат да се крият зад различни оправдания и да изпълнят задълженията си в Съвета. България не може да продължава да бъде заложник на двойни стандарти и вътрешнополитически битки. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде победа за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви на кризи.

Лидерът на социалистите в ЕП Ираче Гарсия Перес вече заяви: „11 години да се държат България и Румъния  пред вратата без обективни причини не е достойно за имиджа на Съюза. Навършват се 11 години, откакто вземането на решение за присъединяването на двете държави към Шенген беше блокирана в Съвета, въпреки че отговарят на всички критерии. Търпението има граници и нашите български и румънски приятели чакаха достатъчно дълго. Искаме Европейският парламент да обсъди тази тема и да окаже натиск върху страните-членки да разрешат тази несправедлива ситуация".

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

  • Съсела и фамилия

    26 Sep 2022 11:37ч.

    Тия ренегади вместо да мислят как да излизаме, мислят как още повече да се набутваме. Нещо протести срещу отменяне правото на вето на една страна ще има ли? Не съм чул и мишка да изцърка по тоя въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    26 Sep 2022 12:07ч.

    БСП не се учи дори от собствената си партийна история,което още веднъж доказва,че нямат нищо общо с БКП.А тая част от историята народът ни иронично е определил като:"да си купиш фабрика на 08.09.1944.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските "социалисти в ЕП"

    26 Sep 2022 12:23ч.

    дето са толкова социалисти, колкото Уинстън Чърчил е син на мъжа на майка си, по-добре да нахлузят по една КОВИД-маска изплетена от бодлива тел, да се скупчат в унисекс тоалетните на Брюксел и дъъъълго да се срамуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бела чао

    26 Sep 2022 13:01ч.

    и за какъв зор ни е шенген точно в тоя момент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предателите се познават по призивите, които издигат!

    26 Sep 2022 13:08ч.

    Вижте ги добре и знайте поименно тези, които унищожават България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не искам

    26 Sep 2022 13:34ч.

    давлизаме изобщо в никакъв Шенген,а новите управляващи да потърсят входа за ШОС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • херо

    26 Sep 2022 13:34ч.

    шорошите изпълзяха по плана за приемане на еврото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фак

    26 Sep 2022 23:44ч.

    късно е либе за китка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи