Българските евродепутати от ПЕС/БСП: Шведските социалдемократи ще подкрепят България за Шенген

Българските евродепутати от ПЕС/БСП: Шведските социалдемократи ще подкрепят България за Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Шведските социалдемократи ще подкрепят усилията на страната ни за Шенген. Това е станало ясно в резултат на разговорите между българските социалисти в ЕП с техните колеги от Швеция. Евродепутатите от групата на ПЕС/БСП в продължение на седмици правят усилия в преговорите за положителен резултат за страната ни през декември.

В края на миналата седмица Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова изпратиха писмо до председателя на Шведската социалдемократическа работническа партия Магдалена Андершон, която е и бивш премиер на страната. В него се настояваше шведската левица да подкрепи България за влизането ѝ в Шенгенското пространство в навечерието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който ще се проведе на 8-9 декември 2022 г. В писмото се напомняше също така, че в България и Румъния имаше мисия с участието на 22 експерти от 17 членки държави, включително двама шведски експерти, както и представители на Европейската комисия, Фронтекс, Европол, която е потвърдила категорично, че и двете страни продължават да изпълняват условията, необходими за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов проведе и среща с ръководителя на шведската делегация Хелена Фрицон, на която беше изтъкнато, че България очаква от Швеция да окаже съдействие и да не спира процеса на интеграция.

„Искаме да изразим нашата признателност за силната подкрепа, демонстрирана от колегите от Шведската социалдемократическа работническа партия, които гласуваха единодушно за одобрението на Резолюцията на конгреса на ПЕС 2022, призоваваща за присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство без допълнително забавяне, както и Резолюцията на Европейския парламент по темата от месец октомври, приета с голямо мнозинство“, казаха българските евродепутати в писмото си до техните колеги от Швеция.

Подкрепата от Швеция е много важна стъпка в положителна посока, а българските социалисти се надяват и другите политически семейства да са така активни в отстояването на националния интерес.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

 • Гражданин

  29 Ное 2022 17:19ч.

  Какви социалдемократи? Всички, наричащи се социалдемократи в Европа са крайнодесни! Но въпросът е друг. Кой и защо в България има нужда от приемане на еврото? На този етап единствено олигарсите, теглили огромни кредити. Целта е да ги изчистят безпроблемно и за пореден път да забогатеят както през 1997 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе не ни трябва вашия Шенген

  29 Ное 2022 19:50ч.

  А още по-малко пък фалиралото ви евро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечтата на социалистите

  29 Ное 2022 23:16ч.

  Да си пътуват в Шенген, всичко друго в държавата цъфти и пее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи