Български съд отказа на жена да си смени пола 

Български съд отказа на жена да си смени пола 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Районният съд в Асеновград отхвърли молбата на 20-годишната А. К. официално да бъде провъзгласена за мъж. Искането ѝ бе за промяна на Акта за раждане, в който графата за пола от “женски” да стане “мъжки”, да получи ново ЕТН и трите ѝ имена да са с окончания за мъжки род.

Пред съдите А. К. обяснила, че още от годините на детството си винаги е била различно от другите момичета и се е чувствала като момче. Срамувала се да носи рокли и други момичешки дрехи, имала непоносимост да си играе с кукли и да се занимава с неща, които харесват връстничките ѝ. С израстването на А. К. растяло и чувството ѝ, че не живее в свое тяло, като през ранния пубертет разбрала, че се самоопределя и възприема като мъж. В гимназията започнала да изпада в депресия, а вече като пълнолетна се придържа към характерна мъжка визия, както и към занимания, присъщи на момчетата на тази възраст. След прегледи при специалисти А. К. е била диагностицирана с разстройство на половия идентитет.

Майка ѝ дала показания като свидетел, в които потвърдила, че детето ѝ не обичало кукли и рокли.

Съдиите обаче отказват променят акта за раждане, тъй като по българските закони няма възможност полът да се определя по психологически или други белези, освен по първичните полови белези.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Helleborus

  03 Ное 2022 19:25ч.

  Аз се чувствам на 15. Може да е криза на средната възраст, но са си психологически причини, при това сериозни. Ако може да ме запишат в средното училище и някой да ми поеме издръжката. С удоволствие ще уча второ висше след това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен, чувствам се на 15 години.

  03 Ное 2022 19:36ч.

  Детство мое и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  03 Ное 2022 20:41ч.

  не разбрах само,защо да я пишат мъж?Нали има още трийсе и няколко диагнози,опа,пола исках да кажа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо поп

  03 Ное 2022 21:54ч.

  Какво значение има как се чувства едно куку? Чурка има ли в гащите? Ако не, не е мъж. Полът е едно, кашата в главата, която предизвиква джендърската пропаганда е друго. Аз ако се чувствам като птица и дали съдът ще ме признае за орел?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  03 Ное 2022 22:03ч.

  Еваларка, дядо попе. Едно червено винце от мен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти може да се чувстваш на 15, и да страдаш от това.

  04 Ное 2022 0:52ч.

  Аз обаче искам да се чувствам на 68 и да не им бачкам повече на тез. Ама не давааат - има съм бил акт за раждане, там пишело некви дати, и те се занимават с презряна аритметика, рийш ли, и не уважават чувствата на хората. Баламурницата от статията е същата - родила се е като момиче, и даже и да иска впоследствие да стане момче, това не отменя пола, с който се е пръкнала на този свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо попе, дядо попе

  04 Ное 2022 11:19ч.

  ако чурката вече не е гръмоотвод, а водопровод, с цялата мъдрост на казуистите няма да убедиш Шефа (както казва Бате Бока) в каузата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ е агресор

  03 Ное 2022 19:37ч.

  Бравооооооооооооооооо! В България има само два пола и те са при раждането! Всичко едруго е извращение на уродите от сащ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  03 Ное 2022 20:06ч.

  Браво, има и свестни съдии ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стопроцентово са се нагушили с някой лев

  03 Ное 2022 20:15ч.

  Такива неща са поръчкови, нямат нищо общо с биологията на човека. Сега като се сетя с какво играехме децата навън, та ние скачахме на ластик, карахме кънки, играехме на федербал и що ли за кукли не се сещам. .................... Да си кажат, под крилото на чие НПО се намират госпожата и госпожицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  03 Ное 2022 20:19ч.

  Ми да си се чувствувава кой бърка, що трябва да се сменят документи!? От това няма да ти порасне! Ми утре някой от психиатрията ще каже че се чувства слон или фарон, извънземен и тухла. Трябва ли да се угажда на всяка идиотия, щото била лично право на самоопределение! Ми аз се чувствам чудотворна икона, от утре да ми носят пачки в пазвата!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а какво ще стане, ако утре се почувства магаре

  03 Ное 2022 21:25ч.

  Ще ѝ сменят ли паспорта? Или ще я запукат с тоягите по гърба, че да не ѝ липсва магарешкия живот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аз искам да съм лъв

  03 Ное 2022 21:33ч.

  Моля да ми присадите лъвска грива, остри нокти, с които да издера политиците по лицето и големи зъби, за да схрускам политиците на закуска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво !

  03 Ное 2022 22:04ч.

  На съда в Станимака !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  04 Ное 2022 8:55ч.

  Браво на съда, разбира се, но подозирам, че сега ще се почнат едни протести, едни искания за смяна на законите, един рев за това, че не сме се цивилизовали и т.н. Натискът за узаконяване на този тип извращения е огромен. И пак, както с оръжията за Украйна, ще кажат, че трябва много да ни е срам, че още не сме го направили, че страшно сме закъснели и час по-скоро трябва да променим реалността според лудостта/ точно тази лудост разбира се, не някоя друга, не се надявайте да станете икони/. Докога ще удържим, не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега от Еврокомисията ще получим инструкция.съдиите да се включат в ЛГБТ клубове.

  04 Ное 2022 11:25ч.

  Преди поне 10 год в Англия имаше дело - местните педагози в едно градче имали обичая след залез да се събират в един парк и да се отдават на dogging (търсете какво означава в Urban Dictionary). Извиканата от неосъзнати граждани полиция ги осветявала с фаровете си, за което е заведено дело и всички местни полицаи задължени по Еди-колко часа седмично да прекарват в гей-клубове, за да се възпитат в уважение и търпимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи