Български депутати са на посещение в Тараклия

Български депутати са на посещение в Тараклия

В молдовския район Тараклия от България вчера вечерта пристигнаха председателят на парламентарната Комисия за политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и депутатът Ивайло Мирчев, съобщава БТА.

В центъра на района, град Тараклия, народните представители се срещнаха с председателя на района Иван Паслар, сътрудниците на районен съвет и българския консул в Тараклия Ангел Маринков. Страните обстойно обсъдиха проблемите и действията на районните и централните власти, свързани с бежанците от Украйна и ситуацията при бесарабските българи в украинския град Болград, който е на 30 км от Тараклия. Според Антоанета Цонева мисията им в Молдова и Украйна е да се видят с хората на място, да окажат подкрепа, да разберат какви са реалните им нужди. „Нашата цел е много фокусирана - каквото е необходимо това да донесем“. 

В кабинета на ръководителя на района се говореше и за запазването на район Тараклия в контекста на административно-териториалната реформа в Молдова, за проблемите на Тараклийския държавен университет. И по двата въпроса местните власти се надяват на подкрепа и съдействие от българската държава. По тези теми се изказа българския посланик Ангел Маринков. Той съобщи, че външният министър на България по време на скорошните си срещи в Тараклия е казал, че молдовският й колега е изразил мнение, че в момента няма условия да се започне провеждане на административно-териториалната реформа и въпросът не стои на дневен ред. Взема се предвид и това, че основната част от населението на страната е против тази реформа. Това е свързано не само с кризисните ситуации, но и с чисто вътрешно-политически аспект на ситуацията в Молдова, сподели Маринков. 

По отношение на споразумението относно университета, "което е депозирано от българската страна, вече две години няма отговор от молдовската страна, така че ние не сме в процес на преговори около подписването, за момента изобщо нямаме изразена позиция на молдовските власти относно трансформацията на Тараклийския университет в Русенския. Идеята е хубава, но не е ясно доколко е реализуема. Въпросът със съхраняването на университета остава отворен“, каза българският консул в Тараклия. 

Депутатът Антоанета Цонева се интересуваше от това как и къде се изучава българския език, колко са командированите от МОН преподаватели в района. Запозна се с образователната система на Молдова и качеството на учебниците по българския език. В края на срещата на гостите от България подариха сувенири за спомен.

Днес народните избраници ще посетят Тараклийския държавен университет „Григори Цамблак“. След това делегацията ще замине за град Твърдица, където се планират срещи с администрацията на града, директорите на музикален колеж „Щефан Няга“, клон Твърдица и Теоретичния лицей. Българската делегация ще посети и бежански център, открит в село Кайраклия. 

След обяд Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев ще заминат за Болград. Там те ще се срещнат с българската общност и ще занесат хуманитарна помощ.

 

Коментари

 • Vgpcaf

  04 Юни 2022 9:27ч.

  lasix 100mg sale - <a href="https://furosemideg.com/">order lasix generic</a> stromectol uk buy

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dxjdtf

  09 Юни 2022 1:26ч.

  order lisinopril 2.5mg for sale - <a href="https://omeprazolepx.com/">prilosec 20mg canada</a> purchase tenormin generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qvwydn

  17 Юни 2022 18:43ч.

  purchase diltiazem pill - <a href="https://prednisolones.com/">prednisolone 40mg cheap</a> order neurontin

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gwzpgu

  24 Юни 2022 22:48ч.

  buy accutane 10mg pill - <a href="https://risotretinoin.com/">isotretinoin 10mg oral</a> tetracycline 250mg tablet

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sjytnu

  02 Авг 2022 11:37ч.

  buy tadalafil 5mg pills <a href="https://tadalcialsl.com/">buy cialis 10mg pill</a> buy avodart 0.5mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи