България ще спира вноса на зърно, мед и месо от Украйна

България ще спира вноса на зърно, мед и месо от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерствата на земеделиeто и на икономиката внасят в сряда в правителството предложение за спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Това каза пред “24 часа” Илия Проданов - председател Националната асоциация на зърнопроизводителите след среща със земеделския министър Явор Гечев. Сред продуктите са зърно, маслодайни семена, слънчогледово масло, пилешко, агнешко, телешко месо, мед и други.

По-късно министърът на земеделието Явор Гечев потвърди новината по bTV. "Ние сме солидарни с Украйна, но едното не може да е за сметка на другото – какво, да изберем кой да фалира ли? Три държави вече са с декларации за спиране на вноса. Ако ние не спрем вноса, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България. Ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери", заяви земеделският министър.

Според Проданов това би било най-разумното решение за България след подобни забрани на Полша, Унгария и Словакия. Той посочи, че по складовете има 1,5 млн. тона слънчоглед два месеца преди жътвата, от която се чакат още 2 млн. тона. 3,5 млн. тона била непродадената пшеница, а обикновено преходният остатък е към 800 000 тона. Новата реколта нямало да може да бъде поета от складовете.

Само от слънчогледа загубите за българските фермери били 400 млн. евро.

Проданов поясни, че досега зърнени култури от Украйна не е влизало в Европа без мита и квоти, а в момента са пуснати свободно, заради което пазарът в определени страни се пренасища - основно в източната част на Европа. Ако страните от Западна Европа искали зърното, нямало проблем да го получат, защото не прекъсваме транзита.

Временна забрана за вноса на украинско зърно поиска и управляващата в Румъния Социалдемократическа партия. А Полша, Унгария и Словакия вече взеха такова решение.

На този фон Киев се бори да деблокира износа през Източна Европа и да спаси сделката за доставка на зърно от Черно море. Втори ден продължават преговорите между Украйна и Полша за възобновяване на зърнената търговия.

В сряда се очаква и среща между земеделските министри на Украйна и Румъния. Букурещ е ключов съюзник на Киев. Черноморското пристанище Констанца е обработило около 12 млн. тона украинско зърно от началото на войната.

Междувременно ЕК обяви, че подготвя втори пакет помощи за земеделските производители и разкритикува едноличните решения на Полша и Унгария за забрана на вноса на пшеница и други селскостопански продукти от Украйна. Говорител на Еврокомисията каза, че подобни едностранни мерки са неприемливи, тъй като те са в разрез с търговската политика, която е в компетенциите на ЕС. Първият помощен пакет беше на стойност от 56 млн. евро, като от тях 16 бяха насочени към България.

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • ФЪРКАТИЧКО

    18 Апр 2023 19:20ч.

    След дъжд качулка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кукуруку

    18 Апр 2023 20:38ч.

    А досега колко украинско гмо сме изяли, щото да не мислите, че на баничарите им пука откъде е брашното?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не погазваме нашите евроценности

    19 Апр 2023 9:23ч.

    Ако не внасяме от Украина жито,мед ,месо ,ток и други стоки , еврокомисията няма да ни отпусне пари за реформи. Освен това няма с какво да храним американския окупационен корпус разположен в четирите военни бази у нас. Няма жито, няма пари. България не може да изостави своите антиправославни ценности,тя е НАТО и НАТО е България. България е център на евродемокрацията и врата за украинските стоки за Евросъюза. Свободно движение на хора,стоки и капитали е основна наша ценност. Световната общност ще ни осъди ,ако откажем внос на украинската продукция,защото така помагаме на диктатора Путин във войната му срещу демократа Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    18 Апр 2023 19:22ч.

    Аз се обзалагам ,че никаква забрана на украйнски земедески стоки няма да има от България .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    18 Апр 2023 20:25ч.

    Аз също ! Смешници, само плашат гаргите ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    18 Апр 2023 21:40ч.

    От една страна-едрата бг.номенклатура от преобразувала се в латифундисти.От другата козяк.В ЕС има т.н. защитни цени но няма таван на цените?Бг. ''земеделците'' се готвеха да ни дерат живи,сега те са на пангара.Русия дарява излишното зърно на Африка!Обаче ЕС и САЩ загрижени за гладните но нищо даром не дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Загуби и "ползи" от ЕС

    18 Апр 2023 19:22ч.

    Само от слънчогледа загубите за българските фермери са 400 млн. евро. Ползата от първия помощен пакет на ЕС за България е 16 млн. евро. Отровните и ГМО храни за българските деца са най-голямата ни "полза" от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    18 Апр 2023 19:28ч.

    Загубих се в когнитивните лабиринти на ЕС ЛГБТнаратива. Нали зърното беше за Африка и гладуващите? Защо е в Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    18 Апр 2023 19:30ч.

    Загбубих се в когнитивните лабиринти на ЕС ЛГБТ наратива. Нали зърното беше за гладуващите в Африка. Защо е в Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ве може да изоставим ценностите

    18 Апр 2023 21:32ч.

    Не питай, ако не вземем украинското зърно ще се изложим пред еврокомисията и няма да ни пуснат у шенген. а и може да не ни дадат парите по плана за възстановяване и развитие. Чуждестранните инвеститори няма да ни погледнат,а Урсула и \борель ще ни се карат. Няма как , трябва да внасяме укрожито,полезно е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    19 Апр 2023 8:18ч.

    Ха! Та нали Тиквата още преди години тържествено заяви, че имало "само още една стена да измажемЕ" и сме били У Шенген! Какво стана с тази мазилка???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Две

    18 Апр 2023 19:33ч.

    години, ако не и повече го внасяхте и тровехте народа, тихичко, потайно. И храната ви, и водата ви, и въздуха, и 5G, и бустери с незнайни течности. От две години гледам подобието на хляб без вкус, без плътност.Не се знае дали не дупчите територията за шистов и си мълчите. Отровни политици, отровена територия, отровен народ. Сега със складирането на ядреното гориво съвсем ще ни довършат. Не политици, а убийци управляват България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говори се

    18 Апр 2023 19:39ч.

    Че две години безнаказано са тровели народа с украйнско зърно. Точно от 2 г. качеството на хляба е ужасяващо. Отровена вода, отровена почва, отровен въздух-горенето на мед. отпадъци в ТЕЦ-ове от Африка, и 5G. Сигурно някъде дупчите и за шистов. А сега със складирането на ядреното гориво, този народ и територия ще бъдат довършени физически. Исторически вече затриха територията. С България е свършено, това е ужас без край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълто-паветен умно-красив ваксер

    18 Апр 2023 20:05ч.

    За солидарност с украинския народ съм готов да ям и govn...пардон ! Хляб от украинско зърно ! Слама Украине, дебилям слама !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не можаха с ваксините

    18 Апр 2023 20:16ч.

    Ся пробват да ни уморят чрез хляба..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е можаха с ваксините

    18 Апр 2023 20:44ч.

    Успяха - виж данните за извънредната смъртност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затвориха Терминал 2 на летище София, окупиран е от американски военни

    18 Апр 2023 20:41ч.

    https://trud.bg/public/images/articles/2023-04/%D0%91%D0%B5%D0%B7_%D0%B8%D0%BC%D0%B5_246466366426223306_big.png 18:12 17.04.2023 image Половината Терминал 2 на летище София е затворен внезапно. Блокадата е заради солидно количество американски военни, дислоцирани на аеропорта. Снимки показват военослужещите, окупирали гражданския терминал. "Никой не обяснява какво се случва, какви са те

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а световната общонст какво ще каже,излагаме се

    18 Апр 2023 20:44ч.

    Ма как така, а еврокомисията какво ще каже. Не може така. не може знамето на украина да опъваме над общината и по тротоарите,а да не внасяме жито и продукти от братска украина. нали трябва да сме солидарни със Зеленски и неговата група.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спекулант

    18 Апр 2023 21:03ч.

    Тоест бъкано е със зърно, но цената на пада, защото всички спекулират и чакат повишаване на цените? Спекула, за която съдейства правителството на Радев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Апр 2023 21:05ч.

    Какъв е този цървул Гечев? Нито някой го е избирал, нито нищо. Зърнарите са му снесли няколко милиона, за да вдига цените

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Апр 2023 21:18ч.

    Не го знам Гечев къв цървул е, но ти си крадлив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    18 Апр 2023 21:16ч.

    Корнелия и другарят Радев искат да вдигнат ХЛЯБА НА НАРОДА, да оставят гладни милиони пенсионери и деца и да обслужат шайка зърнари милионери ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    19 Апр 2023 8:23ч.

    Това пък откъде го изсмука? От поялника на Мравояда ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емо

    18 Апр 2023 21:19ч.

    Не разбирам само защо при такъв излишък на слънчоглед не пада цената на олиото? Картел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спекулант

    18 Апр 2023 21:29ч.

    Картел с държавни протекции. Ако ЕС ни наложат и глоба, данъкоплатеца ще плати и глобата и скъпото олио, а Гечев ще вземе няколко милиона

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проверка

    18 Апр 2023 22:42ч.

    Явно става въпрос за много вредни продукти - зърно, слънчоглед, царевица, месо, сухо мляко, яйца. Затова спират вноса в Словакия, Полша и Унгария. Ако им пукаше за родните производители, щяха да спрат вноса от Украйна още преди месеци. Става въпрос за нещо адски некачествено и отровно, което не издържа проверки, и не само - дори не може да изтърпи и евро-атлантическата-украйнска солидарност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лекар дефектолог /учен, изучаващ дефектите във човешкото развитие/

    19 Апр 2023 2:37ч.

    И защо досега внасяхте боклуците от украина ? По заповед от господарите от англия ? И защо ? България поробена страна ли е , за да изпълнява заповедите на шайка олигофрени и ментално дефектни индивиди ? Не е ли вредно за България да е подчинена на група идиоти със тежки дефекти във физиологията и психиката ? Всъщност кой управлява България ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    19 Апр 2023 8:26ч.

    Ех, неграмотност, неграмотност...... Научи се кога се пише "ВЪВ" и кга "СЪС"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! С колко виШи си?????????????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    19 Апр 2023 5:50ч.

    Ще...? А дано, ама надали! И защо трябваше да внася?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свободата Санчо, без бой Амбсада не дава

    19 Апр 2023 6:07ч.

    Окупирани сме, факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудо Юдо

    19 Апр 2023 8:27ч.

    Това е прах в очите на плебса. Сега ще го спират, ама новото НС ще реши да се преговаря с Усрайна. После ще ни кажат, че минава транзит. Транзит през българските мелници и пекарни до плебса. Не им пука, че ни тровят, за тах, както винаги, ще има внос от хубави продукти. За младите - когато избухна Черноби, пак в Усрайна, между другото, на народа казваха, че няма нищо заразено, но за управниците се внасяха храни от чужбина. Просто пак ще повторят същия номер, управляват ни внуците и синовете на онези, дето лъгаха за Чернобил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са внасяли от чужбина

    19 Апр 2023 12:58ч.

    имаше специални стопанства по троянския балкан и другаде, където гледаха животни за висшата номенклатура

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    19 Апр 2023 9:09ч.

    И защо в бъдеще време "ще спира вноса"? Защо не "спира"? Или отново се чака разрешение от американското посолство? Ако е така, има много да чакаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Саракаплюхин

    19 Апр 2023 11:12ч.

    "България ще спира вноса на зърно, мед и месо от Украйна".... веднага след изчерпване на всичкото украинско зърно, мед и месо, предвидени за износ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    19 Апр 2023 14:04ч.

    като ви тровят с хляба яжте пасти, бе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    19 Апр 2023 14:06ч.

    Нормалните католици веднага спряха вноса на укрински стоки, а българските православни от 24 април. Какво ще правят до 24 април?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи