България ще изнася ток за Северна Македония

България ще изнася ток за Северна Македония

В сряда ще бъде сформирана работна група, която да обсъди техническите подробности

България ще изнася ток за Северна Македония - за периода до 31 март 2023 г. е договорено да бъде изнасяна около 200 мегаватчаса базова електроенергия. Това стана ясно след среща на премиера Гълъб Донев с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, на която са обсъдили доставката на електричество за обезпечаване на нуждите на бизнеса на фона на световната енергийна криза.

"Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ", заяви Донев. По думите му ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в „Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. "Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности", категоричен е българският премиер. 

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини – сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи и Ковачевски.

В сряда ще бъде създадена работна група с представители на министерствата на икономиката и на енергетиката на двете страни, която да договори техническите параметри за капацитета, транспорта и цените на електрическата енергия, която ще доставяме на западната ни съседка. 

От думите на Ковачевски стана ясно, че двамата премиери са говорили и за възможностите на газохранилището „Чирен”.

Ковачевски изрази надежда, че в рамките от две седмици ще има решение и за РСМ, и за България, и за бизнесите, и за битовите потребители.

 

 

Източници: бТВ, segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Идеалист

    05 Sep 2022 17:40ч.

    Да! Защото има АЕЦ. Ако беше построена да сега и АЕЦ Белене, щеше да изнася и за други страни. Строежът беше спрян от нашите американски колониалисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Sep 2022 17:50ч.

    "Храни куче да те лае"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А нещо за цената да пишат "журналистите"?

    05 Sep 2022 17:52ч.

    Надявам се да е напълно безплатно! Ние го можем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служебният кабинет все повече се държи като редовно избран да избори!

    05 Sep 2022 17:55ч.

    Рааадееев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЮРМаните накрая ще ни анексират

    05 Sep 2022 18:12ч.

    Под бурните аплодисменти на Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В сряда ще бъде създадена работна група с представители на министерствата на икономиката и на енергетиката на двете страни, която да договори техническите параметри за капацитета, транспорта и цените на електрическата енергия

    05 Sep 2022 18:23ч.

    Цената не се ли определя от електроенергийната борсата, точно както за бизнеса в ЕС, включително и нашия? Тия за какво ще си говорят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    05 Sep 2022 18:56ч.

    Ама как така северомакедонците искат ток от България? Този ток не е ли фашистички бугарски? Как може страна кандидатка за ЕС да ползва фашистичиски ток?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • селянин от БЮРМ

    06 Sep 2022 1:53ч.

    Не сакаме електрика от бугарските фасицки окупатори. Сакаме елекртика от Сръбиjа. И Лепа Брена сакаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 112

    05 Sep 2022 20:48ч.

    "Договорено е да бъде изнасяна около 200 мегаватчаса".... А някой сети ли се да погледне колко изнасяме в момента? Без да бъде "договорено" днес сме изнасяли по около 350 мегаватчаса за РСМ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи